Ronneby, Borlänge och nästa Forshaga den 20 november. Vår kunskapstour om hästvälfärd rullar vidare med kunniga föreläsare, stort engagemang och massor av inspel från deltagarna. Föreläsningen är kostnadsfri. Delta på plats eller digitalt.
Fokus på harmoni och hästvälfärd i bedömningen av dressyr, valfritt med kandar i internationell Grand Prix, övervakad framridning och tävlingsplatser som tar hänsyn till hästens behov. Det är några av frågorna som Svenska Ridsportförbundet driver inför det internationella ridsportförbundet FEI:s årsmöte nästa vecka.
Under 2024 erbjuds gratis test för antikroppar mot kvarka för ridskolor eller andra som nyligen importerat häst eller köpt en häst av en hästhandlare. Detta som del i ett pilotprojekt som syftar till att öka kunskapen om sjukdomen kvarka. Så här kan du bidra till att minska smittspridningen.
Just nu florerar smittsamma sjukdomar i landet. Det är allas ansvar att hålla våra hästar friska och det är viktigt att ha koll på vad som gäller, till exempel vid tävling. På Svenska Ridsportförbundets hemsida hittar du såväl kunskap om sjukdomar som tips om smittskydd.
Över 100 000 mun- och nosgrimmekontroller genomfördes på svenska tävlingar under 2023. Det visar statistik som Svenska Ridsportförbundet tagit fram som en del i en mångårig satsning för ökad hästvälfärd och god munhälsa hos svenska tävlingshästar.
I höst rullar en kunskapstour ut i landet för att sprida kunskap om hästvälfärd, och där du även kan delta digitalt. – Alla ska med! Vi måste nå ut med mer kunskap om hästens välfärd och hästars beteende bland våra medlemmar i klubbar och distrikt, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd.
Vår uppdaterade checklista för egentillsyn av ridsportanläggningar finns för hästars bästa och säkerheten för både hästar och människor. Använd gärna för att checka av vad som är bra och vad som kan förbättras i ditt stall.
FEI bjuder in till möte för att diskutera dressyrsporten ur ett hästvälfärdsperspektiv, efter initiativ från Svenska Ridsportförbundet. – Initiativet togs redan i februari i år och nu leder det till konkret handling, säger ordförande Sandra Ruuda.
Trots att krav på registrering av hästar och anläggningar infördes för flera år sedan saknas tiotusentals anläggningar i Jordbruksverkets register. Tänk på att alla anläggningar där hästar hålls ska registreras, vilket inkluderar exempelvis beten.
Varje år upptäcks ett eller ett par fall med dopade eller otillåtet medicinerade hästar inom svensk ridsport. De allra flesta fallen beror på okunskap så se till att ha koll på vad som gäller. Här hittar du en kort summering av det viktigaste att känna till rörande doping och otillåten medicinering samt länkar till ytterligare kunskap.
I dag går startskottet för årets upplaga av Stoppa Kvarkan som i år har temat ”BÄST” -- att göra det som är bäst för hästarna. Årets kampanj pågår 6-12 maj. Passa på att lära dig mer om kvarka och smittskydd och hjälp till att sprida materialet via #stoppakvarkan och #SAW2024.
– Gotlandsrussen på Lojstahed är det närmaste vilda hästar vi kommer i Sverige och vi har mycket att lära av flocken. Det säger ridskolerådgivare Anna Reilly som tillsammans med distriktens besöksgrupper åkte till Gotland och mötte russen på Lojsta, fjordingarna på Sindarve.
Det europeiska ridsportförbundet EEF har genomfört en enkät om hästvälfärd i samarbete med organisationen World Horse Welfare. Resultatet kommer presenteras i ett webinarie måndagen den 15 april.
Hästens välfärd ska alltid sättas främst i allt vi gör inom vår sport. En viktig del av arbetet med hästvälfärd är det påverkansarbete vi bedriver internationellt.
Ridsportförbunden i Sverige, Danmark, Norge och Finland har gått samman i ett gemensamt brev om hästvälfärd riktat till det internationella ridsportförbundet (FEI).
– Gör Munkollen till en rutin innan du rider för att tidigt upptäcka förändringar i hästens mun. Det säger Ylva Rubin, veterinär och hästodontolog, som i en ny film visar hur en munkoll hemma går till.
Ridlärare och tränare har en nyckelroll i att agera förebilder och förmedla kunskap om hästvälfärd till sina elever. Under helgen fick dessa yrkesgrupper påfyllning på kunskapskontot från bland andra Göran Dalin.
Ridsportförbundets styrelse går nu vidare med ett förslag på så kallade hästhanteringsbestämmelser, ett initiativ som skulle ge förbundet större mandat att agera om en medlem i en förening ansluten till förbundet skulle behandla en häst på ett otillåtet sätt. Det är ett steg i det pågående arbetet för säkrad hästvälfärd.
Hästars hälsa och välfärd ska prägla all verksamhet inom Svenska Ridsportförbundet. Ridsportens ledstjärnor och värdegrund innebär att ta väl hand om hästarna – men även om att reagera om en häst far illa. Vart vänder man sig om det skett?
Hästars välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Med anledning av de uppgifter som de senaste dagarna framkommit i Aftonbladet om missförhållanden i svenska stall, vill vi vara tydliga med vad som gäller inom svensk ridsport.
Hästarna är hjärtat i all ridsport och deras välfärd var ett genomgående tema på årets stora FEI-möte, där Svenska Ridsportförbundet drev flera frågor kopplat till hästvälfärd.
Hästvälfärdsfrågor står i centrum för svensk ridsport och Svenska Ridsportförbundet tar starkt avstånd från de träningsmetoder som visas i den danska dokumentären Operation X, som granskar förhållandena på den danska dressyrryttaren Andreas Helgstrands anläggning.
Möjlighet att rida på tränsbett i internationell Grand Prix, valfrihet vad gäller sporrar i internationell dressyr och bättre kontroll av nosgrimmor i ridsportens alla grenar är några av frågorna som Svenska Ridsportförbundet driver på det internationella ridsportförbundet FEI:s årsmöte.
Först kom torkan. Sen regnet. Sommarens extrema väder har ställt till det för foderproducenter och skapar oro för stigande priser på foder bland hästägare. - Men läget skiljer sig rätt mycket åt över landet, säger ridskolerådgivare Anna Reilly.
Det är torka i stora delar av landet och det finns en oro för betet men också för vinterns foderförsörjning och stigande priser. Vår ridskolerådgivare Anna Reilly, ger några tips.
I samband med helgens tävlingar på Stockholms Stadion har Svenska Ridsportförbundet bjudit in de nordiska ridsportförbunden till en workshop på temat hästvälfärd och säkerhet.
Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings manar till förhöjd vaksamhet vid importer till följd av en ökad spridning av hästinfluensa i Europa de senaste veckorna. Förbundsveterinären uppmanar därför hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd.
I helgen håller det internationella ridsportförbundet FEI årsmöte. På bordet finns flera frågor som rör hästvälfärd. Något som välkomnas av Svenska Ridsportförbundet. - Det är positivt att man tar ett kliv framåt i de här frågorna, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd.