Annons
Annons

Förbundsveterinären informerar om hästinfluensa

Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär Peter Kallings manar till förhöjd vaksamhet vid importer till följd av en ökad spridning av hästinfluensa i Europa de senaste veckorna. Förbundsveterinären uppmanar därför hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd.

Antalet fall av hästinfluensa har sedan slutet av oktober 2022 mångdubblats i flera europeiska länder, som Storbritannien, Nederländerna och Belgien samt Frankrike. Smittspridningen härrör sig framför allt från hästar som importerats från Irland och Nederländerna. Virusets cirkulation är fortsatt aktiv under vintern, särskilt i norra Europa, varnar det franska smittskyddsnätverket RESPE som på onsdagen manade till vaksamhet och strikt efterlevnad av smittskyddsåtgärder till följd av smittläget. Vinterperioden är gynnsam för cirkulationen av luftvägsvirus och Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär instämmer i uppmaningen.

-Jag vill uppmana alla att vara extra vaksamma vid import av hästar, särskilt från de drabbade länderna. Jag vill också uppmuntra alla att se över sina hästars vaccinationsskydd i god tid, vilket i år är extra viktigt eftersom det råder viss brist på vaccin mot hästinfluensa. Man bör överväga att prioritera de som kan vara i riskgrupper, det vill säga hästar som är unga och otillräckligt vaccinerade, säger Peter Kallings.

Internationella ridsportförbundet FEI varnade i höstas Länk till annan webbplats. för att produktionsproblem hos en nyckelproducent av influensavaccin har påverkat utbudet av vaccin.

På denna sida finns information om smittor och smittskydd: Smittinfo | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
På denna sida finns information om vaccinationer: Vaccinationer | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Notera att det från och med 2023 råder ändrade vaccinationsregler, där det så kallade 21-dagarsintervallet vid revaccination mot hästinfluensa upphörde att gälla vid årsskiftet.

Publicerad:

Aktuellt