Annons
Annons

Så länge ingen reagerar sker det ingen förändring

Hästvälfärdsfrågor står i centrum för svensk ridsport och Svenska Ridsportförbundet tar starkt avstånd från de träningsmetoder som visas i den danska dokumentären Operation X, som granskar förhållandena på den danska dressyrryttaren Andreas Helgstrands anläggning.

Danska Ridsportförbundet har efter avslöjandena stängt av Helgstrand från det danska landslaget. Men inslaget har också lett till ett bredare samtal om hästvälfärd inom ridsporten internationellt.

Med anledning av detta säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda:

- Dokumentären visar fruktansvärda bilder på otillåtna träningsmetoder. Det är hemskt att se, men bra att det kommer fram när regler inte följs. Hästens bästa måste stå i centrum.

Göran Dalin - veterinär och ordförande i vårt Hästvälfärdsråd, samt vice ordförande i förbundsstyrelsen – har också uttalat sig. Till Tidningen Ridsport säger han Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

- Videoklippen visar en hästhantering som är fullständigt oacceptabel och i direkt konflikt med vad som måste krävas i modern hästutbildning.

Dalin pekar även på vikten av att debatten förs:

- Så länge ingen reagerar sker det ingen förändring. Alla måste ta ett ansvar, säger Göran Dalin i artikeln.

Hästens välfärd ska alltid sättas i det främsta rummet. Kunskapen om god, säker och hållbar hästhållning ska genomsyra ridsporten och Svenska Ridsportförbundet har tydliga regelverk för att säkerställa hästens bästa, både inom träning och tävling. Det driver vi på för även internationellt Öppnas i nytt fönster..

Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsarbete

Hästen och dess välfärd står i centrum för förbundets verksamhet. På ridsport.se finns en stor mängd material kring hästvälfärd att ta del av Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan bland annat läsa om Hästvälfärdsrådet Länk till annan webbplats., som arbetar proaktivt med etiska frågor kopplat till hästvälfärd och djurskydd.

Läs mer om de fem domänerna för hästvälfärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.; utfodring, fysisk miljö, hälsa, beteende och mental hälsa.

Ridsportens ledstjärnor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt