Annons
Annons

Stoppa Kvarkan 2023

Den 1-7 maj 2023 pågår Stoppa Kvarkan - en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Svenska Ridsportförbundet är självklart med.

Stoppa Kvarkan är del av den årliga kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) som startades i England av en djurskyddsorganisation och idag stöds av flera länder. Syftet med kampanjen är dels att sprida kunskap men också att minska stigmatiseringen och få fler att våga prata om kvarka. I Sverige organiseras kampanjen Länk till annan webbplats. av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och HästSverige i samarbete med veterinära organisationer och organisationer inom hästnäringen, som Svenska Ridsportförbundet. Kolla in hashtaggarna #stoppakvarkan och #SAW2023 för att ta del av kampanjen och sprid gärna inläggen vidare.

Kvarka Länk till annan webbplats. är en smittsam luftvägssjukdom hos hästar som kan leda till allvarliga komplikationer och även, i sällsynta fall, dödsfall. Sjukdomen har stor påverkan på verksamheten och leder till betydande ekonomiska förluster på drabbade anläggningar då man behöver hålla stängt under långa tider för att inte sprida smittan vidare.

Förhindra och förebygg smitta

Svenska Ridsportförbundet arbetar med smittskydd på flera olika sätt. Här kan du läsa mer om hur smittor kan förebyggas: Förebygg smitta | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Spana också in våra filmer om smittskydd:

Publicerad:

Aktuellt