Annons
Annons

Hästens välmående och hälsa ska alltid vara i fokus

Hästars välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Med anledning av de uppgifter som de senaste dagarna framkommit i Aftonbladet om missförhållanden i svenska stall, vill vi vara tydliga med vad som gäller inom svensk ridsport.

Inom svensk ridsport ska hästens välmående alltid vara i fokus. Att inte behandla hästen med respekt och omsorg är alltid oacceptabelt.

– Våld mot hästar har ingen plats i ridsporten. Det är något som jag och vi som förbund tar kraftigt avstånd ifrån. Nu måste vi komma till botten med vad som skett, för de berättelser som kommit fram visar på ett beteende som är helt oacceptabelt, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

- Det är hemskt att höra om missförhållanden, men jätteviktigt att det kommer fram. Nu försöker vi få mer information vad som skett i det här fallet, så allt kommer upp på bordet, säger sportchef Andrea Barth.

Svenska Ridsportförbundet arbetar systematiskt med hästvälfärd på flera fronter, då respekten för hästens välmående ska genomsyra all verksamhet. Arbetet sker bland annat genom tydliga tävlingsregler, satsningar på förbunds- och landslagsveterinärer, utbildning av ridlärare, tränare, ryttare och funktionärer och genom förbundets hästvälfärdsråd. Det finns även en disciplinnämnd som hanterar anmälningar om överträdelser. Det systematiska arbetet är centralt för att säkra en kultur där hästvälfärd alltid är självklart.

Mer samlad information om hur Svenska Ridsportförbundets arbetar för hästvälfärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Generalsekreterare Johan Fyrberg i media

Johan Fyrberg har gjort ett flertal intervjuer där han ger förbundets syn på de framkomna händelserna.

– Det är så viktigt att allt kommer upp till ytan och det är bra om människor som upplever att någon hästhantering avviker från vår värdegrund – kliver fram, säger Johan Fyrberg till Aftonbladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Han har även gjort en intervju i P4 Kronoberg. Inslaget om ridsporten inleds på tidsmarkören 2:32:57 i fredagens sändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:

Aktuellt