Annons
Annons

Viktiga frågor om hästvälfärd på FEI:s årsmöte

Foto: FEI/Liz Gregg

I helgen håller det internationella ridsportförbundet FEI årsmöte. På bordet finns flera frågor som rör hästvälfärd. Något som välkomnas av Svenska Ridsportförbundet.
- Det är positivt att man tar ett kliv framåt i de här frågorna, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd.

En gång om året håller FEI så kallad General Assembly när alla världens ridsportförbund samlas för att diskutera frågor som rör sporten. I år hålls mötet i Kapstaden, Sydafrika, och på bordet finns en mängd frågor.

Bland de mer omdiskuterade frågorna är frågan om kandar och sporrar ska vara obligatoriskt eller valfritt i internationell dressyr. Idag är det obligatoriskt med kandar från internationell Grand Prix-dressyr och det är obligatoriskt med sporrar i all internationell dressyr från juniornivå och uppåt.

Det är den oberoende kommissionen Equine Ethics & Wellbeing Commission (EEWB) som inför General Assembly lagt fram sex förslag med syfte att förbättra hästvälfärden inom internationell ridsport. Ett av förslagen är att kandar ska vara valfritt i internationell Grand Prix. Ett annat att sporrar ska vara valfritt inom alla FEI-grenar på alla nivåer.

Vi har sedan flera år tillbaka tagit bort det i våra svenska tävlingsreglementen.

Den internationella dressyrryttarklubben och dressyrtränarklubben (IDRC & IDTC) har båda motsatt sig förslagen, och vill ha kvar reglerna som de är idag.

I Sverige är det sedan flera år valfritt med sporrar och kandar och Svenska Ridsportförbundet stöttar förslagen från EEWB.
- Givetvis tycker vi att det ska vara valfritt. Vi ser ingen anledning till att kravet på sporrar och kandar är kvar internationellt och har sedan flera år tillbaka tagit bort det i våra svenska tävlingsreglementen, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Frågorna är uppe för diskussion under General Assembly på lördag 12 november, men inga beslut kommer att tas förrän tidigast i slutet av 2023.

Rätt att avbryta ritt vid näsblod

Svenska Ridsportförbundet driver också frågan på General Assembly om att domaren ska kunna avbryta en ritt om det är fara för hästens välfärd. Det kan till exempel handla om en häst som börjar blöda näsblod under ritten.

Vi tycker att de här reglerna måste skärpas och att de internationella reglerna ska vara lika hårda som de vi har i Sverige.

- I Sverige har vi mycket hårdare regler och avbryter alltid en ritt omedelbart om någon typ av blod skulle upptäckas på hästen. Internationellt har domarna bara haft mandat att avbryta en ritt om blod upptäcks i hästens mun eller vid skänkelläget. Vi tycker att de här reglerna måste skärpas och att de internationella reglerna ska vara lika hårda som de vi har i Sverige, säger Andrea Barth.

Frågan om domares rätt att avbryta en ritt på grund av till exempel näsblod eller fara för hästens välfärd är uppe för omröstning på söndag 13 november när de olika grenreglerna ska spikas för 2023.

På agendan under General Assembly finns också beslut om kvalregler till OS och Paralympics i Paris 2024 samt möten mellan olika regionala grupper. Söndag 13 november hålls alla omröstningar och dagen går att följa live på FEI:s youtubekanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla dokument med förslag och regeländringar finns HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT-inslag om hästvälfärdsfrågorna

Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd, intervjuades av SVT om frågorna inför General Assembly. Se det inslaget HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som också innehåller intervjuer med Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson.

Publicerad:

Aktuellt