Du har väl registrerat din anläggning?
Trots att krav på registrering av hästar och anläggningar infördes för flera år sedan saknas tiotusentals anläggningar i Jordbruksverkets register. Tänk på att alla anläggningar där hästar hålls ska registreras, vilket inkluderar exempelvis beten.
Under 2021 introducerades krav på registrering av hästar och anläggningar i syfte att förbättra smittspårning och bekämpa sjukdomar. Drygt 31 400 hästanläggningar är nu registrerade medan drygt 48 000 anläggningar fortfarande bedöms saknas i registret, skriver Jordbruksverket Länk till annan webbplats. som nu uppmanar alla som ännu inte registrerat sin hästanläggning att göra det omgående.
Syftet med registret är att ansvariga myndigheter snabbt och säkert ska kunna spåra allvarliga smittsamma sjukdomar om de kommer in i Sverige.
- Flera av de mest allvarliga smittsamma hästsjukdomarna har vi tack och lov ännu inte fått in i Sverige, men när första fallet kommer in i landet måste vi få bukt med smittan snabbt, säger Milan Mirosavljevic, handläggare på Jordbruksverket.
- Enda sättet att klara smittspårningen är att veta var hästar finns. Det är därför det är viktigt att alla registrerar sina hästanläggningar och de hästindivider som finns på platsen. För det krävs att alla tar ansvar för att lägga in sina uppgifter och att sedan hålla dessa aktuella,
Registreringen görs HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kontaktuppgifter till Jordbruksverkets kundtjänst finns HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På Jordbruksverkets hemsida finns också ytterligare information kring detta.
Du kan även läsa mer här: Se till att registrera din anläggning | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
Publicerad: