Annons
Annons

Stoppa Kvarkan 2024

I dag går startskottet för årets upplaga av Stoppa Kvarkan som i år har temat ”BÄST” -- att göra det som är bäst för hästarna. Årets kampanj pågår 6-12 maj. Passa på att lära dig mer om kvarka och smittskydd och hjälp till att sprida materialet via #stoppakvarkan och #SAW2024.

Stoppa Kvarkan är en del av den årliga kampanjen Strangles Awareness Week (SAW) som stöds av flera länder. Syftet med kampanjen är dels att sprida kunskap men också att minska stigmatiseringen och få fler att våga prata om kvarka. SAW startade ursprungligen i England av en djurskyddsorganisation. I Sverige organiseras kampanjen av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer inklusive Svenska Ridsportförbundet.

I år har kampanjen temat BÄST:

  • Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
  • Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
  • Separera, isolera, och signalera snabbt
  • Ta tempen och ha koll på din häst

Här finns ytterligare information om kampanjen, kampanjmaterial och annat: Stoppa Kvarkan 2024 - SVA Länk till annan webbplats..

Provtagning av ridskolehästar

Varje år drabbas runt 70 stallar i Sverige av kvarka. Denna smittsamma och allvarliga sjukdom orsakar hästar lidande och kan även vara förödande ekonomiskt för drabbade verksamheter som hamnar under isolering och måste hållas stängda. Ridskolor har nu chansen att ta del av gratis provtagning av nyanlända ridskolehästar i ett pilotprojekt som Svenska Ridsportförbundet genomför i samarbete med SVA med finansiering från Jordbruksverket. Läs mer här: Nytt projekt för kvarkabekämpning riktat mot ridskolor | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Förhindra och förebygg smitta

Vi kan alla hjälpas åt att hålla hästarna friska genom att lära oss mer och ta del av stallsmarta tips. Här hittar du samlad information om smittskydd: Hjälp till att hålla hästarna friska | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt