Annons
Annons

Har du koll på antidoping för häst?

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Varje år upptäcks ett eller ett par fall med dopade eller otillåtet medicinerade hästar inom svensk ridsport. De allra flesta fallen beror på okunskap så se till att ha koll på vad som gäller. Här hittar du en kort summering av det viktigaste att känna till rörande doping och otillåten medicinering samt länkar till ytterligare kunskap.

Texten nedan handlar om doping rörande häst, för information om doping avseende människa läs HÄR.

Vad är doping?

Ett djur som tränas för eller deltar i en tävling eller ett prov får inte utsättas för dopning eller andra otillbörliga åtgärder som kan påverka djurets prestationsförmåga eller temperament”, står det i Djurskyddslagen Länk till annan webbplats.. Doping är alltså ett brott mot Djurskyddslagen.

Doping kan omfatta prestationshöjande medel (t.ex. anabola eller koffein), prestationsnedsättande medel (som t.ex. lugnande läkemedel, örter eller tillskott) eller mediciner för att återställa normal prestationsförmåga (t.ex. smärtstillande). Onormal mängd av vissa naturligt förekommande eller kroppsegna ämnen (t.ex. testosteron) klassas också som doping.

Definitionen av doping av djur är bredare än för doping av människa eftersom djur ju inte kan bestämma själva och säga nej.

Vems ansvar är ett dopingfall?

Det är i första hand den aktive, d.v.s. den som rider/kör, eller linföraren vid voltige. För detaljerade regler om ansvarig person se Svenska Ridsportförbundets bestämmelser Länk till annan webbplats..

Vilka regler gäller?

Utöver Djurskyddslagen, gäller för hästar inom ridsporten även Svenska Ridsportförbundets bestämmelser Länk till annan webbplats. avseende doping respektive otillåten medicinering. Då ridsporten är en del av Riksidrottsförbundet så gäller även deras bestämmelser för atleter (och indirekt hästen).

Se till att ha koll på Svenska Ridsportförbundets karenstids- och förbudslista Länk till annan webbplats.. Här listas substanser och behandlingsmetoder som är förbjudna för hästar inför och i samband med tävling och träning samt substanser som är förbjudna vid tävling och deras karenstid för tävling samt behandlingsmetoder som har karenstid för tävling.

För dig som tävlar internationellt gäller även det internationella ridsportförbundet FEI:s regler Länk till annan webbplats. vid start på internationell FEI-tävling. Tips är att ha appen FEI Clean Sport Länk till annan webbplats. för ett enkelt sätt att ha koll på förbjudna substanser och vilka som räknas som doping (”Banned substances”) respektive medicinering (”Controlled Medication substances”).

Var uppmärksam på att kolla upp den aktiva substansen, snarare än ett varumärkesnamn.

Hur upptäcks doping och otillåten medicinering?

Det fastställs via dopingprov. I de fall där FEI:s regler gäller tas urinprov och även blodprov, medan vi inom svensk ridsport framförallt tar urinprov och endast blodprov om hästen inte vill urinera. Totalt tas inom svensk ridsport omkring 400 dopingprover per år. Här kan du läsa mer om hur det går till: Provtagning | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Hur vanligt är det med dopade/otillåtet medicinerade hästar inom ridsporten?

Ren doping är mycket ovanligt inom svensk ridsport, endast ett fall i modern tid. Otillåten medicinering förekommer med i snitt ett eller ett par fall per år de senaste 20 åren. Men varje fall är ett för mycket.

Vilken typ av doping/otillåten medicinering är vanligast?

Inom svensk ridsport handlar de fall som upptäckts framförallt om antiinflammatoriska smärtstillande medel. Oftast rör det sig om oavsiktlig medicinering, till exempel foderhinkar som blandats ihop med medicinhinkar.

Hur minskar man risken för oavsiktlig doping/medicinering?

  • Förhindra kontakten mellan tävlande häst och läkemedel, var noga med hantering av läkemedel, se till att alla hästar får rätt foderhink, ställ inte in hästen i någon annans häst box utan att kolla krubban. Ett tips är att ha en speciell medicineringsbox eller sätta en medicineringsskylt på behandlad hästs box samt att vara supernoga med att kolla att gästbox vid tävling är helt ren.
  • Ytterligare ett tips är att vara jätteförsiktig med fodertillskott. Tänk på att t.ex. munkpeppar har 2 dygns karenstid.
  • Ha bra samarbete med veterinär som kan hjälpa till att förklara vad som gäller.
  • En bra tumregel är att minst 4 dygns (96 timmar) karenstid gäller för många substanser. Kolla såklart alltid upp exakt vad som gäller, då det ibland är längre och ibland kortare.

Think Outside the Box

Tänk på risken för kontamination med att till exempel kissa i hästens box - kolla in FEI:s antidopingkampanj med filmer och lättfattlig information: FEI Think Outside The Box Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt