Trots en majoritet svenska ekipage bland startfältet i Kristianstad International Eventings internationella fälttävlansklasser blev det Tyskland som banade väg för seger. Bästa svensk i tävlingens högsta klass var Aminda Ingulfson.
Det blev en riktig succéhelg i franska Nancy för Peder Fredricson och Sv Vroom de la Pomme Z. Under söndagen avslutade ekipaget med en vinst i tävlingens högsta klass.
Påsken firas bäst i stallet. I alla fall hos Ljungskile Ridklubb som bjöd in kommunens barn till stallpyssel och påskkul under lovet. Och lockar nya hästälskare till klubben på kuppen. – Vi har hästmys, leker och umgås, säger Elin Granat, ridinstruktör och styrelseledamot i klubbens ungdomssektion.
Med en svår bana i zon Syds andra omgång av Folksam Ponnyallsvenska stod Skabersjöortens Ryttarförening som slutgiltiga segrare. – Självklart siktar vi mot finalen i Falsterbo, säger lagledare Martina Ardenmark.
På påskdagen börjar Kristianstad International Eventing som bjuder på två- och trestjärnig fälttävlan på internationell nivå. – Gärds har en väldigt trevlig och familjär atmosfär, säger OS-ryttaren Louise Romeike.
Förbundsstyrelsens trettonde och fjortonde möte har innehållit diskussioner om ridsportens värdegrund, förberedelser inför stämman samt arbete kring organisationen, bland annat.
Ridsportarenan för LA 2028 blir samma anläggning som när Los Angeles stod värd för de olympiska spelen 1984 - Santa Anita Park. – Arenan erbjuder en scen för olympiska ridsporttävlingar som tar andan ur en. Vi har mycket fina minnen från 1984, säger Ingmar De Vos, ordförande i det internationella ridsportförbundet FEI.
Efter fyra år i Centrala ungdomssektionen (CUS), varav två som vice ordförande, kliver Hedda Boman nu in i rollen som ordförande. Det blev klart under helgens Riksungdomsmöte, där deltagarna valde att gå på valberedningens förslag.
Nicole Holmén gör debut, landslagsstjärnor bygger framtidshästar och starka U25-ryttare tar plats. En rafflande start väntar i nationshoppningen EEF Series. – Väldigt kul! Laghoppning är bästa vägen mot mästerskap, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona inför premiären i Lier, Belgien kommande helg.
Haparanda ryttare var en liten förening med en ännu mindre ridskola, helt och hållet i händerna på ideella krafter. För fyra år sedan ingick föreningen ett avtal med kommunen som tog över driften och driftskostnaden av hela anläggningen.
I helgen var det dags för Sara Henriksson att göra internationell årsdebut i norska Gyland. Tillsammans med Elmarran blev det blågult i topp, trots att det var ekipagets debut på 120 kilometer. – Jag har alltid känt att hon kommer bli min bästa häst någonsin, Säger Sara Henriksson.
Mörbylångadalens Ridsällskap från Öland segrade i andra omgången av Folksam Ponnyallsvenska zon Öst när Anebyortens Ridklubb stod värd för tävlingen. – Vi vill till finalen, säger lagledare Jan-Eric Larsson.
Tre segrar och en andraplats på fyra starter, det var resultatet för Sofie Lexner på första tävlingen på säsongen. – Det summerar jag med att det var superbra, jag är jättestolt över hästarna, säger Sofie efter tävlingen.
Distansryttaren Emma Schuber gör sitt sista år som young rider. Men redan nu blickar hon framåt mot mästerskap på seniornivå och rider trestjärnig 140 kilometer i Spanien. – Jag vill fortsätta satsa och då måste jag vara förberedd, Emma Schuber, 21 år.
Har du någonsin drömt om att rida ett riktigt mästerskap - med mästerskapsstämning, internationella banbyggare och en härlig atmosfär? Granngården Riksmästerskap i hoppning lyfter gemenskap, utveckling och bredden inom svensk hoppning. Det riktar sig till ryttare på lätt till medelsvår nivå - och 2025 avgörs det på Sundbyholm Horse Center, den 30 juli–3 augusti. Är du med?
Nu är det klart att 200 ryttare fördelade på disciplinerna hoppning, dressyr och fälttävlan får plats på OS i Los Angeles. – Vi är mycket glada för dagens besked, säger Ingemar De Vos, ordförande i det internationella ridsportförbundet FEI.
Fälttävlan består av dressyr, terrängritt och banhoppning. Det gäller att hålla hög nivå i samtliga tre discipliner. I början på 2025 har stipendiaten Tilde Borg Zeidlitz haft stort fokus på dressyren. – Det har verkligen gett utdelning och det är otroligt kul att jobbet har lönat sig, säger snart 21-åriga Tilde.
Hälsa är en process som pågår hela livet menar Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad. Hon använder hästar i sin forskning och har erfarenheter av att umgänge med hästar kan lindra ångest och bidra till en friskare befolkning.
Sophie Jahn växte upp i utsatthet och när vuxenvärlden svek blev hästarna hennes räddning. Här berättar hon vikten av att våga prata och om lyhörda ledare som ser sig signaler, sträcker ut en hand och står kvar när det behövs. För att ingen ska behöva drunkna i tystnad.
Initiativet kom från barn och unga i stallet. Nu finns läxläsning på schemat en gång i veckan hos Borås Fältrittklubb, ett av många lyckade projekt hos den prisbelönta klubben. Dagens Nyheter hände med under en läxistisdag.
Har din förening en strategi för antidopingarbetet? Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla ridsportföreningar att genomföra den digitala utbildningen Vaccinera Klubben, som erbjuds via Antidoping Sverige.
Nu inleds dressyrcupen Mats Mellberg P12 runt om i landet. Cupen riktar sig till våra yngsta dressyrryttare med den avgörande finalen vecka 37 i Laholm.
Det nya tävlingsarrangemanget Nordic Horse Show bjöd på en storslagen atmosfär i Göransson Arena, Sandviken. Under tävlingens sista dag avgjordes premiäromgången av Folksam Elitallsvenska för Norra zonen där Piteå Ridklubb tog hand om segern. – Vi visste att vi hade chans att vinna, säger lagledare, Linda Marklund.
En seger och två andraplatser var godbitarna när ungdomarnas gångna dressyrhelg i Aachen, Tyskland summerades. – Det ger jättemycket självförtroende och en väldigt bra känsla, detta var bra på många sätt, säger Tina Due Boje, landslagsledare för U25 och young rider.
En besviken Henrik von Eckermann missar pallen i världscupfinalen i hoppning – men hyllar sin häst, Iliana, efter tävlingen. - Hon har gjort ett fantastiskt jobb och har hoppat sin bästa tävling under de år som jag har haft henne, säger Henrik.
Under söndagen återstår det att se om den regerande världscupmästaren Henrik von Eckermann kan försvara sin titel. Inför finalen ligger han tvåa och mycket står på spel. Det har blivit dags för den sista dagen för världscupfinalen i hoppning.
Charlotte Fry från Storbritannien var oslagbar och kammade hem världscupfinalen i dressyr före den tyska stjärnan Isabell Werth. Patrik Kittel belönades med 80,115 procent för sin splitternya discokür. Det räckte till en imponerande femteplats i det prestigefyllda startfältet. – Det är hennes första världscupfinal och hon har gjort det med bravur, säger Patrik om sin häst Forever Young.
Årets första nationshoppning för ungdomar – då slog Sveriges childrenryttare till direkt. – De var superbra helt enkelt, säger landslagsledare Sofia Bengtsberg efter lagets andraplats i Opglabbekk, Belgien på torsdagen
Lördag betyder vilodag för hopphästarna under världscupfinalen i Basel, Schweiz. På dagens schema stod istället hästbesiktning. Något som Henrik von Eckermanns Iliana klarade med bravur.
Hoppningens andra omgång vid världscupfinalen i Basel, Schweiz, blev en rysare. Henrik von Eckermann och Iliana fick ett nedslag på den utslagsgivande banan, men avancerade och ligger tvåa inför söndagens avgörande. - Iliana kunde inte ha gjort det bättre. Jag gjorde ett misstag, men samtidigt var det bra att hon inte behövde gå en omhoppning, säger Henrik efter ritten.
Regerande världscupmästaren Patrik Kittel är på plats i Basel och har inlett tävlingarna med en fin sjätteplats i Grand Prix tillsammans med finaldebuterande Forever Young HRH. – Hon gick fantastiskt bra och helt över förväntan, säger Patrik efter ritten.
Svenska Ridsportförbundet håller förbundsstämma vartannat år. Där återrapporterar vi året som varit, beslutar om ny verksamhetsinriktning, behandlar inkomna motioner och väljer nya ledamöter.
Henrik von Eckermann och Iliana gick ut tidigt och satte tonen direkt i den inledande tidshoppningen under världscupfinalen i Basel, Schweiz. Med fjärde plats är ekipaget väl med i toppen inför fortsättningen. - Om jag hade fått göra om det igen så hade jag ridit på exakt samma sätt. Det gick enligt plan från första till sista hindret, säger Henrik von Eckermann.
Dressyrhästarna är besiktade och Patrik Kittel och Forever Young HRH är startklara. Imorgon fredag drar världscupfinalen i dressyr igång i Basel, Schweiz.
Den senaste uppdateringen av FEI:s världsranking i dressyr bjuder på stora framgångar. Både ryttare och hästar tar kliv uppåt – med Patrik Kittel och Maria von Essen i spetsen.
De går ut med startnummer fyra när Longines FEI Jumping World Cup Final inleds med tidshoppning på torsdag kväll. Och Henrik von Eckermann har planen klar för sig och stoet Iliana. - Målet är självklart att försöka vinna klassen. Det är den klass som passar henne allra bäst, just att hon är så snabb i sig själv och är van att gå sådana klasser.
Hopplag för children, ponny och juniorer är i Opglabbekk, Belgien för årets första nationshoppning. En fin chans att bygga blågula erfarenheter på stora arenor. – Alla som ridit Allsvenskan vet att det händer saker i huvudet när det handlar om lag så detta är en jätteviktig förberedelse för framtiden, säger Henrik Lannér, landslagsledare för juniorer och young rider.
Ellen Hedbys och Sonnenkonigin inledde säsongen med flera placeringar och ett nytt personbästa i Belgien. Resultaten har gett utdelning och gör henne till den just nu sjätte bästa U25-ryttaren i världen.
Det har blivit dags för världscupfinaler i hoppning och dressyr i Basel, Schweiz. Sverige representeras av de regerande världscupmästarna Henrik von Eckermann och Patrik Kittel. Här hittar du allt du behöver veta för att följa tävlingarna med start torsdag.
Burlövs Ryttarförening (BURF) hade ekonomiska bekymmer. Då tog kommunen över ägandet och driften av anläggningen, vilket säkrade föreningens överlevnad och blev startskottet på ett blomstrande samarbete.
I helgen riktas blickarna mot Göransson Arena i Sandviken när den första omgången av Folksam Elitallsvenska för Norra zonen avgörs. Premiäromgången rids under den nya tävlingen Nordic Horse Show.
FEI Sports Forum 2025 är igång. Under forumets två dagar diskuteras många viktiga framtidsfrågor för ridsporten och på agendan står bland annat hästvälfärd, dressyrdiskussioner och OS-kval. Svenska Ridsportförbundet har flera representanter på plats.
Vilka blir riksmästare 2025? Stora Enso Riksmästerskap i dressyr och fälttävlan, tillsammans med Granngårdens Riksmästerskap i hoppning, drar igång för 2025. Dessutom finns det RM i voltige, distansritt och WE.
Häng med och tävla i Sveriges bredaste mästerskap! Rider du fälttävlan på H100 eller 2* nivå? Då kan du vara med och kvala till Stora Enso Riksmästerskap i fälttävlan 2025!
Det blev en helg fullt av ponnyekipage när Folksam Ponnyallsvenskas första omgång avgjordes i tre olika zoner. Dessutom avgjordes även den första omgången av Folksam Elitallsvenska för den Östra zonen.
Två svenskar hamnade i toppen när Grand Prix 1,50-hoppningen avgjordes i St Tropez - Gassin, Frankrike under söndagen. Allra bäst gick det för Amanda Landeblad som knep en blågul tredjeplats.
Tävlingsvistelsen till grannlandet i väst visade sig bli en riktig succéhelg för de svenska pararyttarna och samtliga svenska ekipage kammade hem flera blågula pallplatser i norska Kristiansand.
Falu Ryttarsällskap och Gävle Ryttarsällskap samarbetar med ny hopptävling av toppkvalitet. Den heter Nordic Horse Show, den avgörs 3 - 6 april och platsen är Göransson Arena i Sandviken. – Det känns så bra! Jag vill börja nu, säger tävlingsledare Sofia Alexandersson, Falu Ryttarsällskap.
Förra året debuterade working equitation som tävlingsgren under Sweden International Horse Show. Nu står det klart att populära SIHS Working Equitation Cup växer och utökar till två tävlingsdagar i Strawberry Arena.
Svenska Ridsportförbundet välkomnar Mia Svensson som ny förbundsveterinär efter Peter Kallings mångåriga tjänst. Med en omfattande och mångsidig bakgrund inom veterinärmedicin och ridsport tar Mia sig an rollen med start sommaren 2025.
För att få hållbara perspektiv och tips om hur vi bäst tar hand om våra stallskor och ridstövlar bjöd Djursholms Ridklubb in klubbkompisarna till en stövelvårdskväll. -Om vi vårdar våra prylar så håller de längre, säger skomakarmästare Carina Eneroth.
15 april är sista anmälningsdag för höstens utbildningar vid de flesta svenska högskolor och universitet. Visste du att du kan kombinera akademiska studier med din ridsportsatsning? Spana in hela listan på Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten här och läs mer om hur du ansöker.
Sverige är på väg in i en ny säsong av den hyllade nationshoppningsserien Longines EEF Series 3*. I år går den på 1,50-höjd i stället för på 1,45. – Det minskar skillnaden mellan trestjärnigt och femstjärnigt, och det passar bra när vi vill förbereda för kommande större uppgifter, säger Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson, senior advisor i hopplandslaget och lagledare i EEF Series tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Ridborgarmärket är en älskad tradition inom svensk ridsport. I ridborgarjakten tävlar föreningarna om att kora flest ridborgare och vinna fina priser från Ydre grinden.
Sex kuskar är i Exloo, Nederländerna för den första internationella tävlingshelgen 2025. En inspirerad trupp som vill ta första chansen att sätta ett mästerskapskval. – Kval är det viktigaste med helgen, men det blir också spännande att mäta sig med de andra nationerna, säger landslagsledare Annika Borg om det som väntar kommande helg.
Hoppryttaren Nicole Holmén tog över H&M Bahia mot slutet av 2024 och nu har de vunnit sin första internationella Grand Prix. Det blev en fin eftermiddag i spanska Oliva. – Redan när jag visste att jag var sämst tvåa var det helt galet och sedan när jag vann så var det ju för bra för att vara sant, säger Nicole Holmén.
Det har börjat lite motigt i Longines League of Nations för Sverige i år. I Ocala steppade man upp två placeringar från första omgången och slutade tvåa.
Det var stenhård konkurrens bland de sex lagen som kom till start i omgång 1 av Folksam Elitallsvenska i zon Mellersta under lördagen. – Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har som mål att gå till final, säger Jenny Johansson som red i det vinnande laget Åby Ridklubb.
Flera svenska voltigörer kommer till start när tävlingarna i Arendal, Norge och Budapest, Ungern inleds i helgen. – Det är alltid spännande när säsongen drar igång och väldigt kul att ha så många internationella tävlingar i kalendern, säger Jessica Neilands, landslagsledare i voltige.
Det har blivit dags för premiäromgången av Folksam Elitallsvenska för den Mellersta zonen. Mycket står på spel när Ljungby Ridklubb välkomnar sex lag att ställas mot varandra.
De imponerade på OS 2024 men lutar sig inte tillbaka. Nivån ska upp mot individuell medaljkamp och ett toppat VM i 2026. – Jag vill åka med de bästa till EM i år men vi ska samtidigt jobba mot att verkligen leverera i Aachen, säger fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.
När resultaten summerades vid lagfinalen på OS i Paris slutade Sverige på sjunde plats. Efter ett dopingfall i det belgiska laget flyttas nu Sverige upp en placering och skrivs in i OS-historien som sexa på spelen i Paris
Det väntar en tävlingshelg med toppklass som signum. Totalt fyra svenska hoppryttare är på plats i hjärtat av den franska huvudstaden kommande helg och prestigen är hög i Grand Palais.
Nu står det klart var och när de 16 omgångarna i Folksam Ponny Cup/SM inverkansridning arrangeras. Söndag 11 maj inleds serien hos Hagens Ridsportförening. SM-finalen rids hos Equine Club West Ryttarförening vecka 31. Nytt för i år är att hoppkommitténs projekt Folksam Höj din nivå rids på sex av kvaltävlingarna.
Brinner du för ridsport och utbildning och vill leda Svenska Ridsportförbundet in i framtiden? Svenska Ridsportförbundet söker en engagerad och strategisk utbildningschef som vill leda och vidareutveckla utbildningsverksamheten. Med strategin "Ridsport 2030" strävar förbundet efter att stärka svensk ridsport som en hållbar, inkluderande och kvalitetsdriven rörelse – från gräsrot till elitnivå.
Från och med 2025 får svensk paradressyr en efterlängtad uppdatering när intermediareprogrammen för samtliga grader översätts till svenska. Översättningen innebär en större variation för pararyttare och skapar fler tävlingsmöjligheter runt om i landet.
I veckan är det svenska hopplaget på plats i Ocala, Florida, för andra omgången av Longines League of Nations 2025. Sverige kommer dit med Henrik von Eckermann, Erica Swartz Ryan, Erika Lickhammer-van Helmond och Wilma Hellström. Ett lag med egenskaper som förbundskaptenen gillar. – Det är alltid kul att göra en mix av rutin och nyare ekipage och det har vi här, säger Henrik Ankarcrona.
Som stipendiat för Göteborg Horse Show och Svenska Ridsportförbundet tar hoppryttaren Sixten Adlercreutz ny sats inom ridsporten. Han åker tillbaka ut i Europa och närmast väntar jobb i Nederländerna hos Vincent Voorn. – Att se proffsen rida på nära håll är en stor inspiration, säger Sixten Adlercreutz.
Pararyttaren Renée Claesson-Ribring kan titta tillbaka på 2024 med stolthet efter en imponerande debut i Paralympics. Nu står det klart att Enköpingsryttaren är nominerad till Svenska Parasportgalan 2025 för sina prestationer i fjol. – Det är större än vad jag kan ta in, berättar Renée.
Nu förstärks det veterinära arbetet inom hopp- och dressyrlandslagen. Rasmus Westgren fortsätter som landslagsveterinär, men nu med fokus på hopplandslaget, medan Johan Lenz kliver in som landslagsveterinär för dressyrens trupper.
Äntligen är resan mot att kora den svenska lagmästaren 2025 i gång! Södra och västra zonen var först ut och det krävdes något extra för att ta hem premiäromgångarna. – Det var väldigt tajt, ett galoppsprång mer någonstans så hade vi inte klarat det, säger Niklas Arvidsson, lagledare och ryttare i Halmstad Sportryttarförening som tog hem Västra Zonenens första omgång i Folksam Elitallsvenska, hos Borås Fältrittklubb.
Peder Fredricson och Catch Me Not S var en hårsmån från omhoppning när Rolex GP Grand Slam avgjordes i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna på söndagen. Ett nedslag och snabb tid gav till slut en sjundeplats. – Han hoppade helt suveränt, säger ryttaren om 19-åriga ”Charlie” som bygger vidare på sin otroliga karriär.
Missar satte stopp för Patrik Kittel i säsongens sista deltävling av FEI Dressage World Cup. Det blev till slut en elfteplats tillsammans med Forever Young HRH världscupdressyren i ’s-Hertogenbosch på lördagen.
Fredagens 1,55-hoppning på Dutch Masters, Nederländerna gav ett skönt besked . Peder Fredricson och Catch Me Not S var sex hundradelar från segern och visade toppform inför söndagens Rolex Grand Slam.
The Dutch Masters står värd för avgörandet i västeuropeiska ligan av FEI Dressage World Cup. Kvalklassen reds i Grand Prix på fredagen och Patrik Kittel slutade sexa när Charlotte Fry, Storbritannien vann.
Har du en lovande dressyrhäst registrerad i SWB född 2018, 2019 eller 2020? Då har du chansen att delta i inventeringen inför årets unghäst-VM i dressyr.
Nu öppnar vi dörrarna till Kunskapsarenan, ridsportens nya hemmaplan för kunskap och utbildningar. - Plattformen öppnar nya möjligheter för det digitala lärandet och mer attraktiva och tillgängliga utbildningar, säger Maria Eriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.
Den 12-13 april hålls Svenska Ridsportförbundets riksungdomsstämma, RixU, i Uppsala. Nu är valberedningen klar med sina nomineringar till Centrala ungdomssektionens styrelse.
Det drar ihop sig för årets premiär av Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division 1 och Folksam Ponnyallsvenska. Över hundra lag förbereder sig för fullt inför vårens premiäromgångar. – Allsvenskan är ett perfekt sätt för föreningarna att leverera tillsammans, säger Katarina Jönsson, lagledare för Österlens Ridklubb.
Hästar är flockdjur som behöver kompisar som leker och kliar. På landets cirka 430 ridskolor går 99% av alla hästar i större flockar i snitt åtta timmar om dagen, visar Svenska Ridsportförbundets statistik. - Flocken fostrar trygga hästar som också blir tryggare på jobbet som ridskolehästar, säger ridskolerådgivare Anna Reilly.
Vi hälsar Sätofta Ryttarförening tillhörande Skånes Ridsportförbund och Vena Ryttarsällskap, Göteborg och Bohusläns Ridsportförbund, välkomna som nya medlemsföreningar i Svenska Ridsportförbundet.
Hur människor idrottar och motionerar hänger starkt ihop med tillgången till idrottsanläggningar. En ny rapport från Riksidrottsförbundet visar att nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar än äldre områden.
Det väntar godbitar i ’s-Hertogenbosch, Amsterdam kommande helg. Världsekipage i både hoppning och dressyr ska göra upp i årets första Rolex Grand Prix Grand Slam och FEI Dressage World Cup. Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Patrik Kittel är på plats.
Antalet hoppstarter i landet under januari och februari i år har ökat med 1 999 – en ökning på 16 procent jämfört med förra året. – Härligt! Det behövs, säger hoppkommitténs ordförande Niklas Jonsson.
Han har varit världsetta i 32 månader och är här för att stanna. Under natten mellan lördag och söndag hoppade Henrik von Eckermann hem en blågul tredjeplats i USA tillsammans med King Edward.
Helsingborgs Fältrittklubb drog igång årets första omgång av Folksam Ponnyallsvenska för zon Syd. Sju lag gjorde upp där Hittarps Ridklubb stod som slutgiltiga segrare efter en tuff kamp.
Nästan 30 svenska ekipage är på plats i Herning, Danmark för internationella klasser i såväl hoppning som dressyr. Under tävlingens tredje dag blev det blågult i topp när Jens Fredricson segrade 1.50-hoppningen.
Från och med 2025 har Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté beslutat att lägga till harmoni i slutbetygen för ungponnyer i dressyr. – Det har blivit ett eget betyg för att påpeka vikten av att ponnyerna ska vara avslappnade på banan och inte pressas för hårt, säger Pia Fälth från dressyrkommitén.