Annons
Annons

Reining för alla!

Emilia Hildenborg och Taurmore hade en toppendag på Sanden Ranch.

Foto Roland Thunholm

Det blev klar succé när Sanden Ryttarsällskap fixade heldag med prova-på, pay and ride och urpremiär för den första reiningtävlingen med lätta klasser.
- Så himla ballt och superkul med så många olika hästar och nyfikna människor i alla åldrar, säger Lotta Wisén på Sanden Ranch.

I början av maj var det premiär för en reiningtävling i lätt klass i Svenska Ridsportförbundets regi. Och Sverige är faktiskt först ut i världen med lätt-klass mönster (som reiningens progrm kallas). Tidigare har reiningtävlingar bara funnits på nationell nivå och arrangerats enligt Reining Horse Associations (NRHS) regler.

Urpremiären på Sanden Ranch utanför Eskilstuna samlade 17 starter från LD-LA plus prova-på ryttare och publik. Såväl erfarna ryttare som de som aldrig testat reining tidigare, slöt upp.

Får vi presentera Linnea Högsberg-MarcusHenriksson och ArhultsLauraAshley

Foto: Roland Thunholm


-Möjligheten att få testa de nya lätt-klass-mönstren (som reiningens program kallas) var jätteuppskattat och flera frågade direkt efter nästa tävlingstillfälle, säger Lotta Wisén.

Lotta driver Sanden Ranch tillsammans med sin familj och är motorn bakom nystartade Sanden Ryttarförening, som engagerar ryttare i olika grenar. Hon är reiningtränare, tävlingsryttare och även en del av Svenska Ridsportförbundets reiningkommitté. Tillsammans med kommittén jobbar hon nu för att fler ska upptäcka sporten.

Många vill nog vara lite cowboys i smyg

Lotta Wisén vill att fler ska få upp ögonen för reiningsporten. Här med GP Spraking Step.

Foto: Roland Thunholm

- Vi krigar ut information, har prova-på träffar och vill få fler ridskolor att upptäcka reining. Och att det går alldeles utmärkt att kombinera reining med andra grenar. Jag upplever att det kommer nyfikna från alla håll och både hopp- och dressyrryttare som vill testa något nytt. En del lockas nog av kulturen runt reiningen också. Många vill nog vara lite cowboys i smyg, säger hon och skrattar.

Marcus Henriksson och Arhults Laura Ashley

Foto: Roland Thunbholm

Lätt klass är verkligen för alla typer av hästar och ryttare!Eftersom svenska reiningtävlingar tidigare genomförts på enbart nationell nivå är det lätt att förknippa sporten med de svåraste rörelserna och ridning med enhandsfattning.
- Men i lätt klass är verkligen för alla typer av hästar och ryttare och vi rider även med tränsbett och tvåhandsfattning, förklarar Lotta Wisén.

- Grejen med reining skulle jag säga är kommunikation mellan häst och människa. Vi visar ju våra hästar på en lös tygel och det handlar om att kommunicera med hästen på ett annat sätt än man kanske är van vid.

I halten i ett lättklassmönster ska till exempel hästen stå avslappnat med fri tygel för att få pluspoäng. En orolig hand ger minus direkt.

Fem fakta om reining

  • Reiningen har sitt ursprung i den amerikanska häst­traditionen där arbetet med hästar och boskap på ranchen.
  • En reininghäst måste alltid vara trygg och avslappnad inne på tävlingsbanan.
  • En reiningryttare tränas i att förstå och tolka hästens reaktioner för att kommunicera med hästen på bästa sätt.
  • Reiningträning kan vara ett bra komplement även för ryttare och hästar inom andra grenar.
  • Godkänd ridhjälm eller hatt med inbyggd godkänd ridhjälm är obligatoriskt i reining.

Vill du veta mer eller kanske komma i kontakt med en tränare? Kontakta reiningkommittén.

Nyfiken på reining? I den här foldern kan du läsa mer. Pdf, 487.5 kB.

Lea Wisén tävlar i både reining och hoppning.

Foto: Roland Thunholm

Publicerad:

Aktuellt