Annons
Annons

Ryttarmärken – kunskapsklassiker i ny tappning

Foto: Mattias Burling/Svenska Ridsportförbundet.

Ridsportens ryttarmärken har funnits i snart ett sekel. Svenska Ridsportförbundet vill nu locka fler märkestagare och inför 2024 en ny utbildningsplan med tydligare fokus på hästvälfärd, hästkunskap, värdegrund och trygghet.

De första ryttarmärkena infördes redan 1926. Idag finns åtta märken som tillsammans står för den samlade kunskap som bör ingå i varje ryttares grundutbildning där märkena utgöra basen i ridsportens utvecklingsmodell. Från och med i år finns en ny utbildningsplan för märkena. I samband med detta har också nya teoriprov, program och banskisser tagits fram samtidigt som materialet blivit mer anpassat till målgruppen. Teoriproven och programmen har fått en tydligare koppling till kunskapsmålen och i syfte att stärka hästvälfärden har mer lättridning lagts till i programmen för märke 1-3.

Alla föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan beställa ryttarmärken, föreningen behöver inte ha ridskola och alla föreningens medlemmar, även de med egen häst, är välkomna att avlägga prov.

Ytterligare information om vad som krävs för varje nivå samt hur man som föreningar beställer märken (där ny rutin gäller från 2024), samt mycket annat, finns på länken nedan:
Ryttarmärken | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt