Annons
Annons

Hjälp till att hålla hästarna friska

Mikael Sjöberg

Just nu florerar smittsamma sjukdomar på flera håll i landet. Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska och det är viktigt att ha koll på vad som gäller, till exempel vid tävling. På Svenska Ridsportförbundets hemsida samlas såväl kunskap om sjukdomar som tips om smittskydd.

Smittsamma sjukdomar

Det finns flera smittsamma sjukdomar som hästar kan drabbas av, till exempel kvarka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och EHV-1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På denna sida kan du läsa mer:
Smittinfo | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Information finns också på vår Hästkunskapssajt:
Smittsamma sjukdomar (sisuforlag.se) Länk till annan webbplats.

Flera smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga. Senaste nytt om anmälningspliktiga smittsamma sjukdomar som inrapporterats i Sverige finns på travsport.se Länk till annan webbplats..

Förhindra och förebygg smitta

På vår hemsida finns flera tips om hur man förhindrar och förebygger smitta:

Filmer om smittskydd

På vår Youtube-kanal finns dessutom flera filmer med förbundsveterinär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Peter Kallings om smittskydd och vad man gör om smittan trots allt slår till.

Hästägarförsäkran

Var uppmärksam på att vid tävling gäller hästägarförsäkran Länk till annan webbplats.. Den som anmäler en häst till tävling har ansvar för att hästen inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där misstanke om smittsam sjukdom förekommit under de 21 dagarna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar (detta framgår av TR1 Länk till annan webbplats. moment 112 Ryttarens ansvar).

Publicerad:

Aktuellt