Annons
Annons

Slagit i huvudet? Tänk på detta!

Om du drabbats, eller misstänks ha drabbats av en hjärnskakning är det viktigt att låta huvudknoppen återhämta sig innan du sitter upp igen. Kolla in vår Hjärntrappa för sex kloka steg tillbaka i sadeln. Och du, missa inte möjligheten att få personlig rådgivning om din hjärnskakning från vår förbundsläkare.

Hjärntrappan

Låt hjärnhälsan komma i första hand om du slagit i huvudet. Svenska Ridsportförbundets egna hjärntrappa, som lanserades 2018, beskriver steg för steg hur hjärnan bör återhämta sig för att undvika framtida men efter en hjärnskakning. Hjärntrappan hittas HÄR Länk till annan webbplats. och omfattar sex steg:

  1. Hjärnvila
  2. Lätt träning
  3. Sitta till häst
  4. Börja rida mer
  5. Börja träna fullt
  6. Återgång till tävling

Personlig rådgivning

Om du alldeles nyligen fått en hjärnskakning kan du dessutom få personlig rådgivning och stöd kring din hjärnskakning genom att bidra till ett världsunikt forskningsprojekt som Folksam och Svenska Ridsportförbundet inledde 2023. Syftet med projektet är att studera om man via blodprover kan påvisa vilka hjärnskakningar som leder till kortvariga symptom respektive vilka som leder till bestående besvär. Forskningen hoppas bland annat ge ryttare bättre stöd i rehabiliteringen samt ge resultat som i framtiden kan användas för att förebygga långvariga besvär. Du hittar mer information på denna sida: Bidra till forskning om hjärnskakningar | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Statistik från Folksam Länk till annan webbplats. visar att hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare. Det finns flera symptom på hjärnskakning: Hjärnskakning - 1177 Länk till annan webbplats.

Vårt säkerhetsarbete

Svenska Ridsportförbundet arbetar med att säkerställa och utveckla säkerhetsfrågor på flera olika plan Länk till annan webbplats.. Det kan till exempel handla om säkerhet relaterat till utrustning, tävling, trafik och lastning samt om att sprida kunskap. Det kan också handla om bland annat arbetsmiljö och utbildning av hästar eller utformning av stallar och ridhus. Bra rutiner baserade på hästens behov är grunden för att hästen ska bli trygg, och hästar och ryttare ska bli säkrare tillsammans.

Publicerad:

Aktuellt