Annons
Annons

Så arbetar Svenska Ridsportförbundet för hästvälfärd

Hästars hälsa och välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Men hur arbetar Svenska Ridsportförbundet med hästvälfärd?

Hästvälfärd har hamnat i allt större fokus på flera håll i världen de senaste åren, inte minst den senaste tiden. Sverige ligger långt fram i dessa frågor och Svenska Ridsportförbundet arbetar från flera olika fronter med hästvälfärd där huvudfokus är på kunskap. Under vårt paraply samlas många olika typer av verksamhet – som utbildning, ridskolor och tävlingsidrott – där hästars välmående och välfärd ska prägla allt det vi gör Länk till annan webbplats.. Här är några exempel:

 • Kunskap är nyckeln till hästars välfärd:
  Svenska Ridsportförbundet utbildar bland annat ridlärare, ryttare, tränare, ledare och funktionärer. Hästvälfärdsfrågor är en integrerad del av våra utbildningar och vi har dessutom en digital utbildning öppen för alla Länk till annan webbplats. som vill lära sig mer om hästvälfärd. Där sprider vi bland annat kunskap om De fem domänerna Länk till annan webbplats., som är en vetenskapligt grundad modell för att säkerställa hästvälfärden. Det finns olika sätt att beskriva hästvälfärd och på Svenska Ridsportförbundet har vi valt att arbeta efter denna modell.
 • Våra medlemsföreningar sprider kunskap i stallgången:
  Svenska Ridsportförbundet samlar 19 ridsportdistrikt och över 840 föreningar. För att en förening överhuvudtaget ska få bli medlem hos oss ställs höga krav på hästhållning och genom regelbundna besök säkerställer vi att dessa efterhålls. Våra föreningar och distrikt sprider också kunskap om hästvälfärd, genom utbildningar och teoritillfällen likväl som genom utbildad personal som bjuder på sin kunskap både i stallgången och under lektioner.
 • Hästvälfärdsrådet
  Svenska Ridsportförbundet har dessutom ett Hästvälfärdsråd, som arbetar proaktivt med etiska frågor med koppling till hästvälfärd och djurskydd. Rådet samlar bland annat veterinärer, forskare och aktiva. Dessutom finns tre referensgrupper rörande hästhållning, ridunderlag samt djurskydd, smittskydd och antidoping.
 • Landslagsveterinärer
  Alla Svenska Ridsportförbundets landslag har en landslagsveterinär kopplad till sig. Landslagsveterinärerna både stöttar och utbildar de aktiva, framför allt de yngre.

Nyfiken på att läsa mer om arbetet för hästvälfärd?

På ridsport.se kan du läsa vidare om vårt arbete för hästars välmående och välfärd.
Hästvälfärd | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Har du sett en häst som far illa?
Ser du något som inte stämmer så finns det flera saker du kan göra.
Här är en guide för åtgärder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt