Annons
Annons

Hoppningens landslagstrupp OS-året 2024 - ”Går in i planeringsfas”

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Dryga sju månader återstår till OS i Paris. Ett OS som hopplandslaget anländer till som regerande Olympiska mästare. I hoppningens landslagstrupp för 2024 finns många potentiella OS-ekipage. Nu börjar uppladdningen på allvar.
- Vi går in i en planeringsfas där vi tittar på speciella upplägg för varje häst för att optimera vägen fram till OS, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning.

2024 betyder OS-år. 26 juli till 11 augusti vänds världens blickar mot Paris. Det har då gått tre år sedan hopplagets guldtriumf vid OS i Tokyo.
- Jag är otroligt stolt över vår prestation i Tokyo. Det känns tryggt att ha den erfarenheten med oss när vi går in i ett nytt OS-år, säger Henrik Ankarcrona.

För landslagsledningen i hoppning väntar en viktig vinter och vår där det gäller att förbereda landslagsekipagen på bästa möjliga sätt för en eventuell mästerskapsstart.

Det väldigt viktigt att vi tittar på varje häst individuellt och gör en så optimal plan som möjligt.

- Vi vet att lagtävlingar är en väldigt bra förberedelse för mästerskap. Den nya hoppligan League of Nations kommer att bli en viktig del i det tillsammans med de andra femstjärniga nationshoppningarna, säger Henrik Ankarcrona, men poängterar att allt beror på vad varje enskild häst behöver.

- Det väldigt viktigt att vi tittar på varje häst individuellt och gör en så optimal plan som möjligt för dem. Planerna kan också behöva ändras längs vägen.

Vi har jobbat aktivt och medvetet för att bredda toppen.

Svensk hoppning rider på en otrolig framgångsvåg där mästerskapsgulden avlöser varandra. Och förutom en urstark topp av världsryttare har Sverige också en bred bas av ryttare som kan prestera på högsta nivå.
- Vi har jobbat aktivt och medvetet för att bredda toppen och börjar nu verkligen se resultatet av det, säger Henrik Ankarcrona.

Med elva ryttare på internationell femstjärnig nivå blev A-truppen i hoppning så stor att landslagsledningen bildat en ny så kallad mästerskapstrupp.
- I takt med att vi får fler ekipage på femstjärnig nivå tyckte vi att det var dags att bilda en mästerskapstrupp med ekipage som är etablerade på mästerskapsnivå.

Dessutom bildar landslagsledningen för första gången en U25-trupp i hoppning.
- Det är också ett led i att bygga för framtiden. Vi har flera spännande U25-ekipage på gång som har gjort bra resultat och ser lovande ut. Vi hoppas kunna ha med dem på några nationshoppningar under året och ge dem värdefull erfarenhet, säger Henrik Ankarcrona.

Se landslagstruppen i hoppning 2024 HÄR

HÄR hittar du ungdomslandslagen i hoppning 2024

Publicerad:

Aktuellt