Annons
Annons

Kajsa och Matilda vinnare när girlpower avslutade delfinalerna i ATG Riders League

Vilka tjejer! Kajsa Björe, till vänster i bild med Ballyshan Copa Cabana, och Matida Pettersson med Chloe F slog till med varsin storseger i Borås och ATG Riders League sista delfinal för säsongen. Kajsa vann 1,35 och Matilda GP. 

Foto: Roland Thunholm

Det gnistrade om de två vinnarna i Borås på lördagskvällen. Kajsa Björe skrev in sin femte seger och blev meste vinnare på höjden 1,35 sedan ATG Riders League startade. Matilda Pettersson vände motvind till medgång och tog sin första vinst någonsin när hon tog emot omgångens segercheck för ATG Riders League GP.

– Väldigt kul! Det känns som att jag alltid haft lite stolpe ut. Hästarna har alltid hoppat fint men det har inte varit några topplaceringar, men nu tror jag det kan bli lite stolpe in i stället när det väl har hänt en gång, säger Matilda Pettersson.

– Bästa, bästa Copa. Att jag skulle vinna fem gånger hade jag aldrig kunnat tro när jag började rida ATG Riders League. Det kändes som det var svårt nog att bara ta sig till winning round och alla red superfort. Men när man väl vet att man kan så blir det målbilden hela tiden att vinna, säger Kajsa Björe.

Matilda Pettersson och Chloe F vann sista delfinalen och fick en perfekt uppladdning för finalen i ATG Riders League GP.

Foto: Roland Thunholm

 

Winning round i ATG Riders League brukar betyda rykande snabba avgöranden. Sjätte och sista delfinalen för säsongen var sannerligen inget undantag. I GP-klassen över höjden 1,50 var VM- och EM-guldvinnaren Jens Fredricson i ledning med Diarado´s Rose ELiTH och såg ut att ha chans att återupprepa segern från 2023. Men Matilda Pettersson och Chloe F hade planer på annat.

– Jag fick bra framåtläge till tvåan och startade svängen bra. Jag behövde säkra lite till kombinationen men sedan kunde jag galoppera fram på sju steg till sista. Hon var försiktig, vägvinnande och ambitiös så det var väldigt bra, säger Matilda.

Det här var ju väldigt bra för självförtroendet för det behöver man alltid lite mer av än vad man redan har.

Lördagens seger betyder att hon klättrade till tredje plats i totalrankingen på ATG Riders League GP. Hon tar sig med marginal till finalen som rids på Scandinavium i samband med Gothenburg Horse Show, dit de 20 bästa efter delfinalerna får biljett.

– Det här var ju väldigt bra för självförtroendet för det behöver man alltid lite mer av än vad man redan har. Detta var verkligen en extra boost, säger Matilda Pettersson som vann en segerpremie på 50 000 kronor.

Emma Emanuelsson bäst efter sex delfinaler

Totalsegrare i ATG Riders League GP blev Emma Emanuelsson som avslutade delfinalerna med en fjärdeplats. I och med totalsegern blev hon den som fick biljetten till de internationella klasserna på Gothenburg Horse Show. En biljett hon inte kommer att behöva använda eftersom förbundskapten Henrik Ankarcrona redan tagit ute henne i den svenska truppen till de anrika femstjärniga tävlingarna.

Efter femte segern i en winning round på ATG Riers League 1,35 börjar Kajsa Björe bli van att göra segergest.

Foto: Roland Thunholm

Suveräna fartduon regerade sista delfinalen

Emma Emanuelsson var i ledning i totalen för 1,35 inför kvällens winning round. Det krävdes något alldeles extra för att Kajsa Björe skulle ta sig förbi, och det var precis vad den tidigare ATG-talangen plockade fram tillsammans med Ballyshan Copa Cabana.

Det har tagit många år att kunna rida både fort och snävt för hon har varit lite för het. Det har kommit med åren att hon blivit komplett.

Med pressen på efter Emelie Grönbergs snabba ritt gjorde Kajsa och Copa det den suveräna fartduon gör bäst; satsade allt.

– Jag är supernöjd med rundan. Hon är ju lite speciell och det har tagit många år att kunna rida både fort och snävt för hon har varit lite för het. Det har kommit med åren att hon blivit komplett och kan göra alla delar på en omhoppning, säger Kajsa Björe som vann totalställningen på samma poäng som Emma Emanuelsson men med fler segrar.

Snabbt och snävt har blivit signum för Kajsa Björe och Ballyshan Copa Cabana.

Foto: Roland Thunholm

Att rida ATG Riders League har inte bara inneburit framgång utan också utveckling.

– Jag har absolut blivit snabbare även i andra klasser. Att få rida winning round gör att det blir extra nerver och att man får göra det flera gånger under året är väldigt värdefullt. Man får rutin och erfarenhet på att hantera det och man lär sig hur hästarna funkar.

Nu ska jag hem och trimma och hålla henne glad och lugn och genomriden.

Nu har hon tio dagar på sig att ladda för finalen på Gothenburg Horse Show. Dit åker hon och alla andra som tagit sig in på topp 24 på totalställningen.

– Hon är egentligen bättre utomhus, hon är lite känslig inomhus och Scandinavium kan vara svårt. Men nu ska jag hem och trimma och hålla henne glad och lugn och genomriden. Så hoppas vi att vi har en bra dag på finalen. Men lugn och glad är mitt största fokus, säger Kajsa Björe som vann fick 15 000 kronor i segerpremie.

Härlig stund för Matilda Pettersson att tillsammans med Chloe F ta emot segerpriser av Linda Olivi från Svenska Ridsportförbundet och Cissi Wallin från ATG.

Foto: Roland Thunholm

Slutställning ATG Riders League GP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De 20 bästa går vidare till finalen som avgörs onsdag 21 februari på Gothenburg Horse Show.

Slutställning ATG Riders League 1,35 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De 24 bästa går vidare till finalen som avgörs onsdag 21 februari på Gothenburg Horse Show.


Publicerad:

Aktuellt