Annons
Annons

Sofia Sjöborg gör hoppryttarna sällskap vid världscuphelgen i Bordeaux

Inomhusfälttävlan passar Sofia Sjöborg och Eastbourne perfekt. Här på SIHS 2023 där de slutade tvåa i kvalklassen och femma i Top 10 - finalen.

Foto: Roland Thunholm

Det väntar en fullmatad tävlingshelg på fransk mark och Sverige har två hoppryttare och en fälttävlansryttare på plats.
– Det är en väldigt kul arena, massor med folk. Ska bli riktigt skoj, säger Sofia Sjöborg som är i Bordeaux för att göra säsongens sista inomhusfälttävlan.

För toppryttarna Henrik von Eckermann och Erica Swartz Ryan väntar världscupklass lördagen 3 februari. För Sofia Sjöborg går startskottet fredagen 2 februari med uppvärmningsklass 8.25 och sedan är det skarpt läge 22.25.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på FEI-tv/ClipMyHorse med start 22.25 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hon kommer till Bordeaux efter en stabil säsong med inomhusfälttävlan tillsammans med Eastbourne (äg: Sarah Field) som också är hästen för Bordeaux.

– Som alltid kommer jag att gå för det och satsa. Vi galopperar mellan stora arenan och uppvärmningsarenan och det är lite att titta på för hästarna, men han känns väldigt på G så allt känns superkul, säger Sofia.

Jag är så glad för Eastbournes skull att han har fått visa upp det som han är så bra på.

Senaste tävlingen var i Geneve i början på december. Från den mycket högt rankade tävligen fick ekipaget med sig en fin femteplats.

– Att komma in i Geneve och rida var ju fantastiskt, och att kunna prestera så bra dessutom var jättekul. Jag är så glad för Eastbournes skull att han har fått visa upp det som han är så bra på, dressyren var jättejobbig för honom men detta passar så bra, säger Sofia Sjöborg som slutade femma på inomhusfälttävlan på SIHS 2023.

Med en trettondeplats var hon bästa svensk på EM i fälttävlan i Haras Du Pin 2023, då med Bryjamolga vh Marienshof Z (äg: Juliet Sjöborg, Sofia Sjöborg & Mattias Sjöborg).

OS är mycket i tankarna och planerna är lagda. Allt känns väldigt spännande, det går fort framåt nu.

Hon var också med i laget som med sjätte plats på VM i Pratoni del Vivaro 2022 kvalade till sommarens OS i Paris. Och hon är en av dem som i allra högsta grad siktar på att tillhöra det svenska laget när fälttävlan inleder spelen i Versailles 26 juli 2024.

– OS är mycket i tankarna och planerna är lagda. Den får man så klart justera om det behövs. Allt känns väldigt spännande, det går fort framåt nu.

Än är det inte riktigt dags för utomhussäsong och OS-matchning. Först ska hon avsluta inomhussäsongen, som på sitt sätt spelat en viktig roll inför det som väntar framöver.

– För mig har det varit väldigt bra för det ger tillfällen att jobba på terrängridningen, att hålla linjen och det är viktigt, säger Sofia Sjöborg inför säsongsavslutningen på inomhusfälttävlan.

Calizi och Henrik von Eckermann tar sig an världscuphelg i Bordeaux 2024. Tillsammans jagar de säsongens första seger i världscupen.

Foto: Arkiv

Förutom inomhusfälttävlan kommer publiken i Bordeaux också att få njuta av den svenska världsettan Henrik von Eckermann. Han kommer till säsongens näst sista deltävling som totalledare i FEI Jumping World Cup, Västeuropeiska ligan. Han lär vara sugen på att kröna den stabila toppsäsongen med en första seger och det är hästarna Calizi (äg: Dufour Stables AG) och Hannah Zoe Quality (äg: Quality Stud) som tar sig an de här tävlingshelgen.

Erica Swartz Ryan är hoppryttare nummer två och hon har nu chans att bygga vidare på erfarenheterna från sin senaste världscuphelg i Basel. Hästarna Madonna (äg: Cecilia Swartz) och Cavicii Z (äg: Erica Swartz Ryan) är redo att hoppa i Bordeaux.

Världscupklassen i hoppning avgörs lördagen 3 februari klockan 20.00 och sänds på SVT Play med start 19.50. Klassen sänds också av FEI- tv/ClipMyHorse med start samma tid

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning i FEI Jumping World Cup, Västeuropeiska ligan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Bordeaux avgörs också världscupfinalen i Indoor Driving där de sex bästa fyrspannskuskarna på årets totalställning kommer till start. Ingen svensk deltar där.

Publicerad:

Aktuellt