Annons
Annons

Överdomarguide för framridning – och hästarnas bästa

Foto: Bildbyrån

Som ett hjälpmedel i att bedöma samspelet mellan häst och ryttare på framridning enligt regelverk och riktlinjer för hästvänlig ridning, finns en guide för överdomare. Den har nu uppdaterats och finns tillgänglig för alla.

Guiden är en matris med bedömningskriterier som finns här. Pdf, 46.8 kB.
– Det är en del i vårt arbete för hästvälfärd. Det gynnar både ryttare, tränare och ridlärare att veta hur vi utbildar våra överdomare, säger Maria Eriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion.

Överdomarna på Svenska Ridsportförbundets tävlingar har ansvar för att allt ska gå rätt till på tävlingsplatsen. En av huvuduppgifterna är att övervaka framridningen så att alla håller sig inom regelverket med hästens bästa som ett av kriterierna.

Kriterierna i guiden är riktlinjer är en vägledning eller diskussionsunderlag, inte en checklista.

Materialet används i första hand på tävling, och är sedan några år en del i överdomarutbildningarna. Guiden har nu aktualiserats och har gjorts tydligare. Den kan med fördel användas som stöd även till ridning och träning på hemmaplan.

Bengt Sånesson utbildar överdomare i hoppning:
– Matrisen ger överdomaren fler verktyg att ha en proaktiv dialog med ryttaren och avstyra otillåten hantering av häst redan innan det blir aktuellt för bestraffning, säger han.

Att sprida materialet brett är ett led i Svenska Ridsportförbundets arbete för ökad hästvälfärd.

Publicerad:

Aktuellt