Annons
Annons

Sverige på plats under FEI Sports Forum

Just nu pågår FEI Sports Forum där de nationella ridsportförbunden möts för att diskutera riktningen för ridsporten internationellt. Från Sverige är generalsekreterare Johan Fyrberg och förbundsveterinär Peter Kallings på plats.

Årets Sports Forum har stort fokus på hästvälfärd, då förslagen på åtgärder från FEI:s ”Equine ethics and wellbeing commission” diskuteras. Man kommer också lyfta frågor som antidopning och hållbarhet.

Sverige driver flera frågor på Sports Forum, bland annat:

  • Ta bort kravet på kandar i internationell dressyr. Under förra årets General Assembly lyckades Sverige få bort kravet på sporrar, men lyckades inte hela vägen med kandaret. Nu fortsätter man driva frågan.
  • Spö ska endast få användas som anvisning. Hårdare användning ska vara ett regelbrott.
  • Det ska generellt vara förbjudet att medicinera häst under tävlingsdag.
  • Häst som står på antibiotika är inte ”fit to compete” och ska därmed inte tävla.

– Vi driver flera frågor internationellt och Sports Forum är ett viktigt tillfälle att diskutera dessa med representanter från FEI och andra nationella förbund. För att få igenom förändring krävs ett brett stöd och det är vad jag har som fokus under årets forum, säger Johan Fyrberg.

Under måndagsförmiddagen, då FEI:s ”Equine ethics and wellbeing commission” diskuterades, blev det tydligt att det tidigare mer breda anslaget i EEWB:s rekommendationer konkretiserats.

- Vi har saknat en tydlig verktygslåda från FEI:s arbetsgrupp, men idag blev det tydligt att de har lyssnat på den kritiken och konkretiserat vad de vill. Det är en positiv signal till det fortsatta arbetet med hästvälfärd och inför general assembly i höst, säger förbundsveterinär Peter Kallings.har snabbmeny

Under måndagen deltar Johan Fyrberg också i en panel om hållbarhet. Där pratar han om hur Sverige arbetar för en hållbar ridsport och för att få med hela föreningslivet i det arbetet.

Livesändning och mer information om forumet finns här: FEI Sports Forum 2024, Lausanne (SUI) | FEI Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt