Linda Heed om resan från Spanien och vikten av ett bra smittskydd

Häst i karantänstall.

Linda Heed är en av de svenska ryttare som tagit sig från smitthärjade Spanien hem till Sverige. Nu berättar hon om den långa resan hem, om livet med sex hästar i karantän och om hur hästägare bör tänka för att upprätthålla ett gott smittskydd.

Linda Heed skulle egentligen fortfarande ha befunnit sig med sex hästar på Sunshine Tour i Vejer de la Frontera i Spanien. Istället står hon och krattar gårdsplanen på Naffentorpsgården utanför Malmö. Utbrottet av EHV-1 satte tvärstopp för tävlingsstarterna i Spanien. 
- Jag hann tävla i två veckor innan smittan bröt ut officiellt. Vi skulle egentligen ha varit där i ytterligare tre veckor.

Vi gjorde så som vi alltid gör när vi reser. Ser till så att boxar, vattenkoppar, galler och krubbor är rent och desinficerat. Vi vet hur lätt det är att hästarna blir smittade av något.

Hon var en av de första ryttarna på plats som snabbt valde att ta sina hästar hem till Sverige.
- Det sköttes inte på det sätt jag anser att jag behövde för att kunna säkerställa mina hästars säkerhet på plats. Därför valde jag att vi skulle ta oss hem snabbt - med största möjliga försiktighet, fortsätter hon.

Lång resa hem

Under sina 25 år som hoppryttare på elitnivå har hon spenderat åtskilliga timmar på vägarna med sina hästar runt om i Europa. Denna gång var resan hem inte lika självklar då många stängde sina stall för utomstående hästar.
- Jag utnyttjade alla kontakter jag hade och försökte hitta alla möjliga lösningar - på zoo eller djurparker eller vad som helst, säger Linda Heed.
Nästan två dygn senare hade hon löst en säker plan hem till Sverige med tre stopp på vägen.


Resan hem gjordes med försiktighet, men att tänka på smittskydd är något som Linda Heed och hennes team alltid har med sig – oavsett EHV-utbrott eller inte.
- Vi gjorde så som vi alltid gör när vi reser. Ser till så att boxar, vattenkoppar, galler och krubbor är rent och desinficerat. Vi vet hur lätt det är att hästarna blir smittade av något och vidtar alltid de försiktighetsåtgärder som finns.

Extra viktigt under just den här resan var att ha veterinärer nära till hands vid uppstallningarna om någon häst plötsligt skulle insjukna.
- Jag misstänkte aldrig att något var fel med mina hästar men det gäller att alltid ha en plan b.

Karantän hemma

Resan genom Europa gick som planerat och väl hemma var det dags för nästa steg: Karantän för hästarna i 21 dagar.
- Som tur är fanns det en gård i närheten med ett litet stall som var tomt. Där har mina hästar kunnat stå helt isolerade, berättar Linda Heed.

Hästlastbilen står parkerad utanför stallet där en hästskötare bor och hela tiden har uppsikt om någon häst skulle visa symtom.
- Det går verkligen ingen nöd på hästarna. Jag kommer dit och rider ut lite lätt på dagarna för att se till att kropp och själ mår bra.


Efter sju dagar togs första PCR-testerna där alla hästar uppvisade negativt resultat.
- Det är skönt men jag ropar inte hej än. Vi tar ett test till efter 21 dagar och kan förhoppningsvis flytta hem alla hästar i samband med det.

Hoppas på förändring

Linda Heed hoppas att utbrottet av EHV-1 kan uppmana till förändringar på tävlingsplatser framöver.
- Vi kan inte utsätta våra djur för vad som helst. Det finns inte alltid möjlighet att välja permanenta stall, men jag tror och hoppas att det kommer bli mer så i framtiden.

Det står liksom i den gamla hästhandboken: När du är på träning, låt inte din häst nosa på någon annans häst, ställ inte in din häst där det är smutsigt, låt den inte äta gammal mat, ta tempen på din häst även om den inte är sjuk.

Själv har hon sedan barnsben fått lära sig om vikten av ett bra smittskydd. Till exempel byter hon alltid ridkläder innan hon ska in i ett nytt stall - en självklarhet, enligt henne.
- Det står liksom i den gamla hästhandboken: När du är på träning, låt inte din häst nosa på någon annans häst, ställ inte in din häst där det är smutsigt, låt den inte äta gammal mat, ta tempen på din häst även om den inte är sjuk och så vidare.

Men riktigt så självklart är det inte för alla, menar hon.
- Det är enkla saker, men som många inte riktigt lär sig. Jag hoppas att utbrottet kan resultera i att fler hästägare är uppmärksamma på hur smittor sprids och försöka undvika det.

Stora framtidsplaner

Trots att vi befinner oss mitt i ett tävlingsstopp och har en pandemi som fortsatt härjar i hela världen ser Linda Heed positivt på framtiden.
- Jag har inte gett upp hoppet. Första målet är att mina hästar ska få komma hem friska och sedan hoppas jag på att tävlingarna kommer i gång så att jag kan hålla mig till min plan, säger hon.

Vad är det för plan?
- Jag vill förbereda några av hästarna så att de kan starta i landslagssammanhang och fortsätta att utveckla unghästarna mot Falsterbo i sommar. Jag hoppas innerligt att det går att genomföra – inte minst för att vi bor 20 minuter därifrån.

Tips - Så skyddar du din häst mot smitta Länk till annan webbplats.

Läs mer om EHV-1 och utbrottet i Spanien här Länk till annan webbplats.

Publicerad: