Svenskägd häst död i EHV-1

Den svenskägda hästen Smokey, som tävlades av irländska Thomas Ryan, har dött i EHV-1 i Valencia, Spanien.

Smokey var född 2015 (e. Stakkato Gold, u. Escada, ue. Espri, uppf. Erich Stevens, Tyskland) och ägdes av Jumper Horses Sweden. Han tävlades av svenskbaserade irländaren Thomas Ryan och vann så sent som den 21 februari 6-årsfinalen i hoppning i Valencia.

Smokey var en av de hästar som vårdas på klinik i Valencia, men under tisdagen förlorade han kampen mot EHV-viruset. Därmed är Smokey den elfte hästen som dött relaterat till utbrottet i Valencia.

”Det gör mig förkrossad att berätta att vår lilla Smokey har förlorat kampen mot EHV-1-viruset. Smokey var en liten häst med ett extremt stort hjärta och en riktig kämpe.” skriver Thomas Ryan i ett inlägg i sociala medier.

Han fortsätter:

”Jag vill tacka alla veterinärer på CEU University Clinic Valencia och Pferdeklinik Niederlenz för allt de gör för att försöka rädda våra hästar, och speciellt vårt team som kämpar dag och natt för dem de älskar. Jag vill också tacka Jumper Horses Sweden som gav mig möjlighet att få rida den här lilla stjärnan. Vila i frid kompis. Du kommer att vara för evigt saknad.”

Viktoria Sander, ägaren bakom Jumper Horses Sweden, skriver på facebook:

”Idag förlorade vår fantastiska lilla Smokey sin kamp mot EHV-1-viruset. Med det största hjärtat och riktig kämparinstinkt gjorde han oss alltid så glada. Vår sanna lilla hjälte.
Jag är tacksam för alla som har gjort allt i sin makt för Smokey under hans kamp mot viruset de senaste veckorna. Hans kamp tog slut idag, men vi kommer att minnas honom för evigt. Du kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta, lilla Smokey”.

Läs mer om EHV-viruset och följ utvecklingen i Valencia HÄR Länk till annan webbplats.

Publicerad: