Annons
Annons

Kramfors Ridklubb är Årets kämpar: ”Här är det inget konstigt att vara annorlunda”

Torsdagsgruppen är ett underbart gäng som sprider glädje och energi i hela klubben.

Foto: Susanne Walström

Varje vecka kommer 55 elever med funktionsvariation till Kramfors Ridklubb för att rida och umgås med hästar. En vinnande verksamhet som belönades med Patrik Kittels pris Årets kämpar på Ryttargalan.
–Hit är alla välkomna precis som de är. Här är det inget konstigt att vara annorlunda, säger ridläraren Sara Nilsson.

Sedan 1990-talet har Kramfors Ridklubb i kanten av Ångermanälven utvecklat en paraverksamhet som växer, övervinner hinder och utgår från varje individs förutsättningar.
–Vi ser bara möjligheter och försöker hitta lösningar för att ge så många som möjligt en meningsfull fritid. Alla ska vara välkomna till ridsporten, säger Sara Nilsson bestämt.

Se filmen från Kramfors RK
Foto: Susanne Walström

På Ryttargalan den 29 november fick Kramfors Ridklubb ta emot Patrik Kittels pris Årets kämpe, som brukar delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning
– Men det fina med att ha ett eget pris är att jag kan göra lite hur jag vill, säger Patrik som gav checken på 30 000 kronor till en hel klubb.

Vi ser bara möjligheter och försöker hitta lösningar för att ge så många som möjligt en meningsfull fritid

– För mig har det aldrig spelat någon roll om du är nybörjare, bara rider till vardags, har funktionsnedsättning eller är tävlingsryttare. Om en häst och du ihop kan göra något kul ihop så ger det glädje och då är det ingen skillnad på vem du är eller vad du gör. Jag har alltid trott att hästar tar fram det bästa i människan och det kommer jag alltid att tro på. Det känns fantastiskt att dela ut detta pris till Kramfors Ridklubb.

Genom samarbeten med skolor och kommunen välkomnar Kramfors RK cirka 55 personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar varje vecka, på dagtid men också på kvällar. Paraverksamheten är en viktig del i klubben. Vissa elever skrittar en stund på dagtid, andra rider ut med ledare och flera har testat trav och kliver över bommar. Och numera finns även möjlighet att åka häst och vagn. Oavsett utmaning är hästens rörelser och umgänget med djuren och kompisar i stallet rena medicinen.

Jag har alltid trott att hästar tar fram det bästa i människan och det kommer jag alltid att tro på. Det känns fantastiskt att dela ut detta pris till Kramfors Ridklubb.

–Torsdagsgruppen är ett underbart gäng som rider på kvällen och ger sådan energi. Och ungdomarna i hopp-gruppen innan nästan slåss om att få vara med och hjälpa till. Alla här i klubben tar hand om varandra, säger Sara Nilsson.

Sara Nilsson är ridlärare SRL III och en av alla i personalen som är starkt delaktig i paraverksamheten.

Foto: Susanne Walström

 

För att göra ridning möjligt för många är klubben noga med att hålla nere ridpriset, som ligger på i snitt 150 kronor.
– Det är inte på de här lektionerna som vi ska gå runt. Alla måste ha råd att rida och några flera gånger i veckan, understryker Sara Nilsson.

Nycklarna till framgång hos Kramfors RK är att all personal är involverad i paraverksamheten. Och att alla ridskolehästar är parahästar. Det gör att verksamheten blir hållbar och inte vilar på enstaka eldsjälar, vilket ibland kan vara fallet i en liten förening, menar Sara Nilsson.

– Våra hästar är helt fantastiska. De kan vara hur pigga som helst men på de här lektionerna är det som om de känner in varje ryttare och anpassar sig därefter. Ofta är det hästarna som från början är lite heta som passar allra bäst, de som är lite känsliga.

Klubben de hjjälpmedel som behövs, ett par ramper, en lift och har med stor uppfinningsrikedom anpassat utrustningen efter olika typer av ryttare. Här finns tyglar med färgkoder för olika grepp och med hjälp av lokala hantverkare får westernsadlar, beställda från USA, specialhandtag och annan utrustning som gör det säkert och bekvämt att rida.
– Vi gör allting så säker det bara går för varje elev och anpassar alltid säkerheten och utrustningen till ryttarens funktionsnedsättning, säger Sara Nilsson.

På klubbtävlingar står torsdagsgänget ofta först på startlinjen. Musiken dunkar i högtalarna och hoppning med ledare över låga bommar får applåder från fullsatta läktare.

Senaste tillskottet i verksamheten är nordsvenska hästen Cleo som skänkts av avelsföreningen och kommer väl till pass i ”funkisgrupperna”.
– Hon är inkörd så nu kan vi även erbjuda tur med häst och vagn. Det passar oss perfekt, säger Sara som funderar på hur man kan bygga om vagnen för att fler ska kunna åka med.

För prispengarna hoppas Kramfors RK kunna ta paraverksamheten till ännu hägre höjder.
– Vi ska lyssna in vad de ridande vill och behöver. Det är viktigt att de är delaktiga så vi inte går runt och tror en massa, säger Sara Nilsson.

Nu hoppas klubben kunna inspirera fler ridsportföreningar att börja med paraverksamhet på ridskolan.
– Det behöver inte vara så komplicerat och de här eleverna ger så fantstiskt mycket tillbaka.

Motivering:
För en inkluderande paraverksamhet i hästväg där allt är möjligt och en helhjärtat satsning som växer för varje år. Till Kramfors Ridklubb är alla välkomna på sina villkor. Här sluter hela klubben upp för sprida hästkraft där den behövs som mest.

Fakta Kramfors Ridklubb
Föreningsdriven ridskola
Bildades 1985
300 medlemmar

Med nordsvenska hästen Cleo kan Kramfors RK utveckla paraverksamheten och ta med fler i vagnen.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Publicerad:

Aktuellt