Annons
Annons

Årets hederspris till Mats Björnetun för att ha revolutionerat fälttävlan

Mats Björnetun förändrade fälttävlan i ggrunden med sin uppfinning MiM som gör fasta hinder rivningsbara. För det vann han utmärkelsen Årets Hederspris på Ridsportgalan 2023.

Foto: Roland Thunholm

Han uppfann lösningen för att göra fasta terränghinder rivningsbara och gjorde med sitt MiM-klipp en säkrare sport möjlig för fälttävlansryttare världen över. På Ridsportgalan 2023 hyllades han med Årets Hederspris.
– Jag är rörd måste jag säga. Jag var inte beredd, säger Mats Björnetun.

Mats Björnetun tilldelas 2023 års hederspris för något som inte bara moderniserar utan som också, minskar risken för allvarliga olyckor och i vissa fall räddar liv.

– Mats är värd alla tänkbara hyllningar för den otroliga betydelsen som MiM har för hela sportens utveckling och acceptans i framtiden. Han har gjort en gärning som betytt så mycket för så många och som inte kan överskattas, säger Lars Christensson, internationell bandesigner på högsta diplomerad nivå och medlem i internationella ridsportförbundets utvecklingsgrupp för fälttävlan.

Som föregångare och pådrivare för riskhantering inom internationell fälttävlan känner Sverige en stor stolthet över Mats Björnetun och hans så avgörande uppfinning.

– Att sporten har möjlighet att hantera riskerna är avgörande för att kunna existera i dagens samhälle, säger Lars Christensson.

Träning och förberedelse är det viktigaste för en säker sport men där ryttare gör ett misstag eller där oturen är framme får man nu i stället 11 straffpoäng i stället för en allvarlig skada.

Terrängritten - fälttävlans mest avgörande moment - har fram tills dess att MiM-klippen uppfanns karaktäriserats av att hindren är fasta. I kombination med hög fart har hästar och ryttare på grund av det utsatts för högre risker än nödvändigt i händelser av omkullridningar. Det har hedersprisvinnaren nu ändrat på.

– Rotationsfall är det man absolut vill undvika. Och det är precis det som MiM avsevärt minskar riskerna för. Träning och förberedelse är det viktigaste för en säker sport men i de fall där det saknats, där ryttare gör ett misstag eller där oturen är framme får man nu i stället 11 straffpoäng i stället för en allvarlig skada, säger Lars Christensson.

MiM-klippet monteras på hindret i två delar. Skulle en häst slå i hindret rubbas utlösningsmekanismen ur sitt läge och bommen faller ner. Ryttaren noteras för 11 straffpoäng, utlösningsmekanismen byts ut mot en ny, bommen lyfts upp igen och tävlingen kan fortsätta.

Även vi som idag är stora förespråkare var traditionella och tyckte att hindren skulle vara fasta. Sedan får man upp ögonen och lär sig mer och då inser man att detta är enda vägen framåt.

MiM används nu på såväl mästerskapsbanor som på banor för debutanter. Men det tog tid att komma dit.

– Det har absolut inte alltid varit lätt. Även vi som idag är stora förespråkare var traditionella och tyckte att hindren skulle vara fasta. Sedan får man upp ögonen och lär sig mer och då inser man att detta är enda vägen framåt, säger Lars Christensson.

Motståndet var stort i övriga världen. Sverige var föregångsland och införde tidigt MiM som obligatoriskt, därefter följde land efter land efter.

När en person kommer fram och säger , ”tack och lov för MiM, det räddade mitt liv”, ja.. jag ryser när jag tänker på det.

Med enorm beslutsamhet och envishet övertygade han sedan sporten om att rivningsbara hinder i terrängmomentet måste bli verklighet för att minimera risken för olyckor med allvarlig utgång.

– Jag gick ju till hela banbyggareliten och sa i princip att de gjorde fel. Det har varit väldigt viktigt att hela tiden visa på vetenskap och rapporter. Det har tagit tio år. Men när en person kommer fram och säger , ”tack och lov för MiM, det räddade mitt liv”, ja.. jag ryser när jag tänker på det, säger Mats Björnetun.

Publicerad:

Aktuellt