Annons
Annons

Aachen klar som samlad VM-arrangör 2026

2019 red Angelie von Essen, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek hem en svensk seger i Aachens Nation Cup. Nu finns nya möjligheter till stordåd på den klassiska tävlingsplatsen.

Foto: Arkiv

Internationella Ridsportförbundet, FEI, har beslutat vilka platser som ska arrangera VM i ridsport 2026. VM i distansritt avgörs i Al Ula, Saudiarabien, medan hoppning, dressyr, fälttävlan, paradressyr, voltige och fyrspannskörning åker till tyska stormaktsarrangören Aachen för att göra upp om VM-medaljer.
– Vi tackar för förtroendet och vill redan idag bjuda in hela ridsportvärlden så att vi tillsammans kan fira ett oförglömligt mästerskap, säger Aachens sportchef Michael Mronz.

För grenarna i Aachen avgörs VM 10-23 augusti 2026 och distansritten ska vara redo 17 oktober samma år.

Aachens historia som arrangör går nästan hundra år tillbaka i tiden. Varje år arrangerar man vad som brukar kallas ”ett litet VM” i fälttävlan, dressyr, voltige, hoppning, dressyr och fyrspannskörning på, och runt omkring, anläggningen Soers som är av yppersta världsklass. Förutsättningar för hästar, ryttare, kuskar och voltigörer är av toppkaraktär och i diskussioner kring vem som är världens bästa arrangör av ridsport finns Aachen på de allra flestas läppar. Att vara en vinnare av sin grens största klass i Aachen är på varje ryttares drömlista.

Fredrik Persson slutade nia i Aachen 2023. Nu är det dags att möta de bästa i världen igen på den mest klassiska av tävlingsplatser! 

Foto: Karolina Swärdh

 

Aachen arrangerad senast ett samlat VM 2006 och tävlingarna sågs som en stor succé både sportsligt och publikmässigt. 20 år senare är det alltså dags igen.

– Jag vill gratulera vinnarna av budet att stå som VM-arrangör, deras bud var outstanding. Vi är alla medvetna om Aachens unika historia av att arrangera storskaliga ridsportevent och göra dem till succé. Vi är också imponerade av Al Ulas bud som både presenterar förutsättningar för lyckade tävlingar och som också öppnar upp potentialen i en hel region, säger Ingmar De Vos, president för FEI.

Äntligen drar en lång rad SM-tävlingar igång! distansritten är först ut att kora svenska mästare 2024.

Foto: Arkiv

 

Medan Aachen är välkänd är Al Ula för många inom ridsportvärlden ett mer oprövat namn som arrangör. Man arrangerar varje år Fursan Endurance Cup för 200 hästar och 40 ryttare.

– Det är ett stort ansvar som vilar på oss och vi känner stort förtroende för att Al Ula kommer att leverera tävlingar utan motstycke, säger HH Prince Abdullah Bin Fahad Bin Abdullah Al Saud, President of Saudi Arabian Equestrian Federation.

För fälttävlan lämnade också VM-bud in från anrika Burghley Horse Trials i England samt från stortävlingen Boekelo i Nederländerna. För distansritt lämnade Samorin i Slovakien in bud

I nuläget är följande mästerskapsarrangörer klara för 2025:

Lähden, Tyskland, EM för fyrspann 2025 (inget datum satt)
Castiglione del Lago, Italien, EM i distansritt, 6 sept 2025
Stadl Paura, Österrike, EM i voltige samt Ungdoms-VM i voltige, 30 juli-3 augusti 2025
Samorin, Slovakien, EM i dressyr, 28-31 augusti 2025

2024 avgörs OS i Paris

Länk till tidigare VM-resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt