Säkra vägen på uteritten
Det är vår och att rida ut i skog och mark är stärkande för både hästar, ryttare, kropp och själ. Men det gäller att tänka säkert på turen.
Det är aprilväer men våren har visat sig och vist är det perfekt att rida ut i det fria och använda naturen som ridhus. Dessutom är det ju rena friskvården för hästarna! Forskning och erfarenheter visar nämligen att om man varierar träningen och det underlag som hästen rids på, förebygger man också risken för skador hos hästen. För ryttare är uteridning också en viktig del av grundutbildningen som tränar balans och skicklighet och lär dig mer om hästens beteende och reaktioner.
- Att rida ut är att rida på riktigt. Då får du känna den naturliga kraften i hästen på ett helt annat sätt än vad du får göra inomhus, säger Maria Gudmundsson som är ridskolechef och diplomerad ridlärare hos Klagshamns Ryttarförening i Malmö. Ridskolan som fick ta emot priset Årets ridskola 2020, ett pris i vi delar ut i samarbete med Folksam.
- Vi vill ju också att våra underbara hästvänner ska må bra! Ute får de liksom vara lite mer sig själva, säger Maria.
Hos Klagshamn finns en stark tradition att rida ute i ur och skur. Förr var det helt enkelt det som stod till buds. Idag bor föreningen på en toppmodern anläggning men trots fina ridhus hänger uteridningstraditionen i.
- Alla våra nybörjargrupper får börja att rida ut tidigt, bara rakt fram och runt anläggningen till en början, men det är ett så bra sätt att lära sig känna in hästens rörelser och fokusera på att sitta rätt och i balans. Börjar man tidigt blir det ingen stor grej att rida ut sen, säger Maria Gudmundsson.
-Våra hästar är vana att ridas ut och vi har ett tydligt system som de skolas in- och känner sig trygga i, tillägger hon.
Klagshamns RF bor granne med havet, har Öresundsbron som fond och omges av ett naturskyddsområde med många ridslingor, på vägar, på stranden, i vattnet och i öppna landskap där med stockar och enkla terränghinder.
- Eleverna måste såklart vara redo för uppgiften och vi anpassar alltid uteritten efter elevernas förkunskaper. Du kan ha ridit länge i ridhus men ändå vara nybörjare ute i det fria.
Ute gäller också lite andra regler än vid lektionsridning inomhus.
- Ute är det viktigt att hålla ihop truppen, inte tänka en hästlängd utan styra in i svansen på hästen före om den egna hästen skulle vilja springa iväg.
Till de kanske säkraste tipsen på uteritten är att tänka som en häst.
- Det är viktigt att lära sig hur hästar funkar och få koll på deras naturliga beteende. Hästar är ju flykt- och flockdjur och det blir väldigt påtagligt när man rider ut.
Sju säkra inför uteritten
- Ta sällskap och tala om för någon vart ni tänker rida.
- Låt mindre rutinerade hästar och ryttare ta sällskap av rutinerade.
- Gör en riskbedömning – är det för blåsigt för att rida ut idag till exempel.
- Sakta av till skritt i god tid innan man möter eller passerar någon.
- Ta med telefonen – i fickan - och ta ur lurarna. Hästar kräver 100% fokus.
- Snacka ihop er innan om hur ni ska rida och i vilket tempo så slipper ni överraskningar.
- Visa hänsyn till trafikanter, fotgängare, cyklister och alla ni möter.
Att rida ut i naturen och i terrängen är en källa till välkommen omväxling som ger både ryttare och häst glädje och motivation för den fortsatta utbildningen samtidigt som ryttarens horisont vidgas avsevärt.
I satsningen Säker med häst tillsammans med vår huvudsponsor Folksam jobbar vi skadeförebyggande och för en säker ridsport på hästens villkor genom utbildning, kommunikation, clinics och kampanjer i sociala medier.
Ur ridhandboken 1
Publicerad: