Annons
Annons

GULDET - berättelsen om den sagolika triumfen i Tokyo

Foto: Roland Thunholm

Nu är den här. Boken om det svenska OS-guldet i hoppning i Tokyo 2021. Under tisdagen firades både författaren och ryttarna som är bokens huvudpersoner under en guldsprakande kväll på Hovstallet i Stockholm.

Henrik Johnsson är författaren som tog sig an det utmanande projektet att skriva en bok som alla vet hur den slutar innan man har läst första sidan.

GULDET är berättelsen om Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson och deras prestationer under OS i Tokyo 2021. Ett OS som skulle sluta i ett historiskt guld, det första inom svensk hoppning på 97 år.

Foto: FEI/Christophe Taniére

- Jag var mest nervös för att folk inte skulle tycka att boken var spännande. Jag har ju skrivit slutet i titeln, säger Henrik Johnsson, på plats på Hovstallet för releasefest.

Så varför skriva en bok om en så välkänd och dokumenterad händelse?

- Jag upplevde några minuter efter guldet att något blev klart. Vi kom fram. Jag har ju sett dem kämpa i väldigt många år och vet vad de har lagt in för att komma så här långt. Det var nog det som avgjorde digniteten av deras prestation för mig. Och det var det jag ville förmedla med den här boken, säger Henrik Johnsson.

Många har kommit fram till mig och sagt hur spännande den var att läsa. Att de fått gåshud.

Och att någon skulle tycka att berättelsen är förutsägbar hade han inte behövt oroa sig för.
- Jag är så glad över att så många kommit fram till mig och sagt hur spännande den var att läsa. Att de fått gåshud och varit tvungna att titta på OS-hoppningen igen.

Foto: Roland Thunholm

Releasefest på Hovstallet

Under tisdagskvällen höll bokförlaget Bookmark, tillsammans med Svenska Ridsportförbundet, releasefest för boken på anrika Hovstallet mitt i Stockholm.

På plats fanns förstås huvudpersonerna själva, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Men också många av de som bidrog på olika sätt till guldet; hästskötare, hästägare, landslagsledning, SOK och många andra inbjudna gäster.

- Så roligt och lite nostalgiskt att vara tillbaka här på Hovstallet, tycker Peder Fredricson, som själv jobbade på Hovstallet i mitten av 90-talet.

Jag hoppas att man blir förflyttad tillbaka till en tid som man har en känsla av, men kanske inte vet exakt hur det var.

- Jag har inte läst boken än, avslöjar Henrik von Eckermann och förklarar att han väntat in att få boken i handen hellre än att läsa på datorn.

- När vi var i Tokyo var man i en väldigt speciell bubbla, jag minns inte så mycket detaljer. Det har varit roligt att läsa boken och påminnas om hur det var, säger Malin Baryard Johnsson.

Foto: Roland Thunholm

Just att gå in i detaljerna, komma in bakom kulisserna och berätta om sådant som inte alla redan vet har varit ett av målen, säger Henrik Johnsson.

- Jag hoppas att man blir förflyttad tillbaka till en tid som man har en känsla av, men kanske inte vet exakt hur det var. Jag har försökt att hitta så många infallsvinklar som möjligt att sätta ljus på, så att man kan få en större bild av hur det var på plats.

Aldrig tidigare har ett svenskt lag varit regerande olympiska, världs- och europamästare samtidigt.

Att OS-guldet var historiskt råder ingen tvekan om. Det var också starten på något större, som Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda konstaterade i sitt tal på releasefesten:

- Guldet i Tokyo var starten på en resa som inte har sett slutet än. Dubbla VM-guld 2022. Och ett EM-guld i somras som fullbordade en helt historisk trippel inom svensk idrott. Aldrig tidigare har ett svenskt lag varit regerande olympiska, världs- och europamästare samtidigt.

Sandra Ruuda passade också på att tacka Henrik Johnsson.
- Det sägs att segraren skriver historien. Ett stort tack till dig, Henrik, för att du dokumenterar och sprider vår!

Läs mer om boken hos bokförlaget Bookmark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Roland Thunholm

Om Hovstallet – en anrik plats med kunglig glans

Hovstallet ligger sedan mer än hundra år på Väpnargatan 1 på Östermalm i Stockholm. Dagens Hovstall stod klart 1894 och ritades av arkitekten och slottsintendenten Ernst Jacobsson. Han biträddes av Fritz Eckert och de gav hovstallet formen av en medeltida riddarborg, en slottsliknande skapelse med torn och murar som omger en praktfull stallgård.

Men Hovstallets historia går tillbaka flera hundra år till. Redan 1535 lät Gustav Vasa bygga ett stall för de kungliga hästarna. Då som nu var huvuduppgiften att tillgodose Konungens behov av transporter till vardags och till fest.

Traditionellt var hovstallet en mansdominerad miljö. Carl XVI Gustafs intresse för hovstallets verksamhet har också successivt inneburit en omvandling till en jämställd organisation och att allt arbete präglas av ett starkt miljömedvetande.

Idag finns 14 körhästar på Hovstallet.
Läs mer om verksamheten och se bilder HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt