Annons
Annons

Så påverkas ridsporten av svinpesten

Foto Mikael Sjöberg

Det första svenska fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i september. Även om sjukdomen inte smittar vare sig människor eller hästar finns det flera saker för oss inom ridsporten att tänka på, till exempel vad gäller foder och strö.

Tidigare denna månad konstaterades ett första fall av afrikansk svinpest utanför Fagersta. Myndigheterna har infört en rad restriktioner inom den smittade zonen, som omfattar delar av Västmanland och Dalarna. Restriktionerna är till för att inte störa vildsvinen så att de rör sig ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden och begränsningarna är även till för att vi människor inte ska sprida smittan vidare via till exempel skor och redskap. Detta påverkar givetvis stall i området. Till exempel är det inte tillåtet att rida eller köra i skog och mark. Situationen väcker också många frågor kring foder, där Jordbruksverket tydliggör vad som gäller Länk till annan webbplats..

Foder och strö som har producerats inom den smittade zonen får inte lämna den smittade zonen innan det lagrats på ett sådant sätt som försäkrar att vildsvin inte kan komma i kontakt med det. Obehandlat foder (som färskt gräs, hö eller ensilage) samt strö (såsom torv eller halm) ska lagras i minst tre månader medan obehandlat spannmål ska lagras i minst en månad. Dessutom vill Jordbruksverket att man undviker att föra in strö, grovfoder och spannmål från länder där afrikansk svinpest förekommer.

Svenska Ridsportförbundet följer utvecklingen noga och agerar därefter. Av Svenska Ridsportförbundets cirka 840 anslutna föreningar är en belägen inom den smittade zonen. Då föreningen har flera ridhus är påverkan på dess verksamhet i dagsläget begränsad.

Läs mer här:

Publicerad:

Aktuellt