Annons
Annons

Kunskap om ridunderlag på rull

För att öka kunskapen om ridunderlag drog underlagsexperten Mikael Nord och föreningsrådgivaren Markku Söderberg och ut på en välbesökt turné.

– Det här med att underhålla ridbanor är en hel konst i sig.
Det säger Jenny Andersson, sportchef hos Södertälje Ridklubb som var en av värdarna för Svenska Ridsportförbundets inspirationsdag om ridunderlag tidigare i höst.

Det här gör vi för hästarnas skull. Att underhålla ridbanor är ytterst en fråga om hästvälfärd.

För att öka kunskapen om ridunderlag drog föreningsrådgivaren Markku Söderberg och underlagsexperten Mikael Nord ut på turné. Med massor av kunskap och erfarenheter i bagaget och en 25 meter lång långtradare lastad med underhållsmaskiner, rullade de in hos fem ridklubbar i syd- och mellansverige under oktober.
Den subventionerade endagskursen vänder sig till verksamhets- och banansvariga i landets föreningar.

–Det här gör vi för hästarnas skull. Att underhålla ridbanor är ytterst en fråga om hästvälfärd, understryker Markku Söderberg.
Svenska Ridsportförbundets referensgrupp för ridunderlag har planerat turnén länge, men så kom det en pandemi emellan. Under våren rullar turnén vidare i norra Sverige.

Kursen blandar teori och praktik och kunskaper om bland annat underhållsbehov, banans uppbyggnad, funktionella egenskaper, renovering, bevattning, redskap och praktiska tips om till exempel körmönster. Kurslitteraturen är Svenska Ridsportförbundets Ridbaneunderlag en guide, den faktaspäckade digitala guide som referensgruppen har arbetat fram, och som även översatts och bildar skola i världen. Guiden innehåller råd från världens främsta underlagsexperter, och serverar såväl övergripande som detaljerad kunskap om ridbaneunderlag, ner på sandkornsnivå.
Ta del av guiden här. Länk till annan webbplats.

Två viktiga utgångspunkter är att ha utrymme för underhåll i föreningens budget och ha en plan för både dagligt och årligt underhåll.

–Jag brukar säga att ett årligt underhåll för en normalstor bana kan kosta 175 000 kronor. Och då blir det ofta tyst i lokalen. Men utan en ridbana som inte funkar så funkar inte hästarna heller på sikt. Det går inte att bara köpa ett nytt underlag, man måste budgetera för underhållet också, säger Markku Söderberg.

– Vi har fått väldigt fint mottagande av den här turnén. Deltagarna kommer hit med olika erfarenheter, frågeställningar och problem. Vi diskuterar mycket och vissa problem kan vi lösa på plats. Det kan handla om utmaningar kring till exempel olika underlag, bevattning och hållbarhet.

Mikael Nord är expert på ridunderlag och sprider kunskap under flera inspirationsdagar hos landets föreningar.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Mikael Nord är expert på ridbaneunderlag och får många frågor.
– De vanligaste problemen handlar ofta om för dålig bevattning, att man inte har en tydlig plan för underhållet och vikten av att få ett jämnt mellanlager. Det är viktigt att djupharva för att få in luft i underlaget och bryta skorpor, förklarar han.

I Södertälje går Mikael igenom maskiner och rutiner för dagligt underhåll men visar också djupharvning, hur en hyvel fungerar och ger konkreta körtips.
– Det gäller att ha en jämn hastighet när man harvar, då drar harven jämnt och då blir också underlaget jämnt.
Jag kör alltid i cirklar – Jag kör alltid i cirklar förklarar Mikael och visar prov på sina favoriter bland körmönstren.
Små och stora cirklar flyttar tillbaka materialet på bästa sätt, menar han.
– Men det är som med ridning, man måste köra sina 10 000 timmar för att bli bra på det här.

Södertälje RK har både en omfattande ridskole- och tävlingsverksamhet, men har hittar formulan för underlag som passar olika verksamheter och håller i längden.
– Vi fick tack och lov godkänt av experterna, men även om vi tyckte att banan såg jämn ut för ögat så skiljde det litegrand när vi mätte med laser här i dag, säger Jenny Andersson som är sportchef.
– Vi har bra rutiner kring underhållet och lägger mycket tid på det. Vi krattar spåret varje dag, harvar regelbundet och har ett bra sprinklersystem för bevattning, tillägger ridskolechef Annelie Gradin.
– Nu förstår man ännu mer hur viktigt underhållet är och inte minst för hästarna. Det är som en konst, säger Jenny Andersson.

Att underhålla ridbanor är en konst. Det säger Södertälje RK:s ridskolechef Annelie Gradin och sportchefen Jenny Andersson som var värdar för en av inspirationsträffarna om ridbaneunderhåll.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

allt handlar ju om att hålla hästarna friska

Utmaningen är att få tillgång till de maskiner som skulle behövas för det perfekta underhållet, funderar Disa Johansson som är ridskolechef hos Trosa RK.
– En annan sak som jag tar med mig härifrån är hur mycket vatten det behövs. Hemma tittar vi på olika sätt att samla regnvatten. Helt klart är att underhåll tar och måste få ta tid och det måste göras kontinuerligt. Och allt handlar ju om att hålla hästarna friska.

 

Det kräver mycket vatten för att underhålla ridbanor. Vi tittar på olika sätt att samla regnvatten, säger Disa Johannesson som är ridskolechef hos Trosa RK.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Höstens inspirationsträffar ägde rum här:
10 oktober Lunds Civila Ryttarförening
11 oktober Borås Fältrittklubb
12 oktober Karlskoga Ridklubb
13 oktober Södertälje Ridklubb
14 oktober Vetlandaortens Ryttarförening

Vårens inspirationsträffar 2023 äger rum här. (Anmälan öppnar inom kort).
20 mars Falu RK
21 mars Östersund-Frösö RK
22 mars Sundsvalls RK
23 mars Skellefteå RK
24 mars Jokkmokk RK


Tina Rosén och Emelie Liljedahl delar på det dagliga underhållet av ridbanorna hos Djursholms Ridklubb: Vi fick många aha-upplevelser här idag, säger Emelie. Bland annat hur man ska se de olika lagren som en och samma enhet.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Publicerad:

Aktuellt