Tre segrar och en andraplats på fyra starter, det var resultatet för Sofie Lexner på första tävlingen på säsongen. – Det summerar jag med att det var superbra, jag är jättestolt över hästarna, säger Sofie efter tävlingen.
Nu inleds dressyrcupen Mats Mellberg P12 runt om i landet. Cupen riktar sig till våra yngsta dressyrryttare med den avgörande finalen vecka 37 i Laholm.
En seger och två andraplatser var godbitarna när ungdomarnas gångna dressyrhelg i Aachen, Tyskland summerades. – Det ger jättemycket självförtroende och en väldigt bra känsla, detta var bra på många sätt, säger Tina Due Boje, landslagsledare för U25 och young rider.
Den senaste uppdateringen av FEI:s världsranking i dressyr bjuder på stora framgångar. Både ryttare och hästar tar kliv uppåt – med Patrik Kittel och Maria von Essen i spetsen.
Ellen Hedbys och Sonnenkonigin inledde säsongen med flera placeringar och ett nytt personbästa i Belgien. Resultaten har gett utdelning och gör henne till den just nu sjätte bästa U25-ryttaren i världen.
När resultaten summerades vid lagfinalen på OS i Paris slutade Sverige på sjunde plats. Efter ett dopingfall i det belgiska laget flyttas nu Sverige upp en placering och skrivs in i OS-historien som sexa på spelen i Paris
Nu förstärks det veterinära arbetet inom hopp- och dressyrlandslagen. Rasmus Westgren fortsätter som landslagsveterinär, men nu med fokus på hopplandslaget, medan Johan Lenz kliver in som landslagsveterinär för dressyrens trupper.
Missar satte stopp för Patrik Kittel i säsongens sista deltävling av FEI Dressage World Cup. Det blev till slut en elfteplats tillsammans med Forever Young HRH världscupdressyren i ’s-Hertogenbosch på lördagen.
The Dutch Masters står värd för avgörandet i västeuropeiska ligan av FEI Dressage World Cup. Kvalklassen reds i Grand Prix på fredagen och Patrik Kittel slutade sexa när Charlotte Fry, Storbritannien vann.
Har du en lovande dressyrhäst registrerad i SWB född 2018, 2019 eller 2020? Då har du chansen att delta i inventeringen inför årets unghäst-VM i dressyr.
Från och med 2025 har Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté beslutat att lägga till harmoni i slutbetygen för ungponnyer i dressyr. – Det har blivit ett eget betyg för att påpeka vikten av att ponnyerna ska vara avslappnade på banan och inte pressas för hårt, säger Pia Fälth från dressyrkommitén.
Förra året gjorde premiären av Stora Enso Riksmästerskap succé för dressyrekipage runtom i Sverige. 2025 fortsätter mästerskapet, som nu även öppnar upp för ponnyekipage.
U25-ryttaren Ellen Hedbys går från klarhet till klarhet med det 13-åriga stoet Sonnenkonigin. Under torsdagen kammade de hem andraplatsen i U25 GP küren med nytt personbästa. – Vi har lärt oss ihop, säger hon efter sin pallplats.
Tinne Vilhelmson Silfvén och Hyatt fortsätter att visa storform i Florida med ännu en seger, denna gång i Grand Prix Special på nytt personbästa. – Hyatt var fantastisk idag! En dröm att rida, säger hon efter ritten.
Tillsammans med flera andra toppryttare är redan världscupfinalklara Patrik Kittel på plats i Doha, Qatar för femstjärniga dressyrtävlingar. I fredagens Grand Prix tog han hem andraplatsen med Forever Young. - Hon går från klarhet till klarhet, säger Patrik Kittel om det 13-åriga stoet.
Det svenska dressyrlaget inledde årets Nations Cup-säsong med en tredjeplats i Wellington, Florida. Lagankaret Tinne Vilhelmson Silfvén red in på andra plats individuellt med framtidslöftet Hyatt.
Samtidigt som inomhussäsongen är i full gång i Europa smygstartar utomhussäsongen i Florida. Nu står årets första nationstävling i dressyr för dörren. – Det är fantastiskt kul att vi kan starta redan i Wellington, det är ju också ett bra lag så det är väldigt fint för Sverige, säger förbundskapten Stefan Jansson.
Från och med 2025 har Svenska Ridsportförbundet infört möjligheten att välja mellan lättridning och nedsittning i travmomenten för dressyrprogram upp till och med Lätt B:3. Så här går det till!
Inför 2025 har Svenska Ridsportförbundet beslutat om större valfrihet i dressyrklasserna LC:1 och LA:1. Här är allt du behöver veta om de nya ändringarna!
Ny landslagsledning, ny truppindelning och nya kriterier. Det är mycket som är nytt när Stefan Jansson och Marianne Lilja Wittbom presenterar dressyrlandslaget 2025. Hästvälfärd är i tydligt fokus och också del av kriterierna för uttagning. - Målsättningen är att hela dressyrledet, från ponny till senior, ska vara mer samlat och likriktat. Det ska vara samma förväntningar på ryttarna i alla led, säger Stefan Jansson.
Alla fyraåringar som gör Falsterbo Horse Show, Breeders Trophy och Jönköping Horse Show under 2025 kommer att visas i samma dressyrprogram. Programmet har tagits fram av Danmark och hade vad Sverige sökte. – Det är en del i att fortsätta arbetet för en god hästvälfärd att fyraåringar inte visas och ansträngs för mycket, säger Jan-Ove Olsson, medlem i Svenska Ridsportförbundets dressyrdomargrupp.
FEI har tillsatt en ny arbetsgrupp med uppdraget att utveckla en strategisk handlingsplan för dressyrsporten. Syftet är att med hästvälfärd i fokus ta fram konkreta åtgärder för att stärka dressyren på alla nivåer.
Patrik Kittel och Maria von Essen avslutade fint när FEI Dressage World Cup Amsterdam avgjordes i Amsterdam, Nederländerna på lördagen. I årets starkaste startfält slutade de sexa och åtta. Patrik Kittel vann också publikens pris för mest harmoniska ritt.
Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté lanserar ett pilotprojekt för att vidareutveckla svensk dressyr. Under 2025 kommer den redan etablerade och framgångsrika bedömningsmetoden från Children-nivå testas i fler ålderskategorier. – Vi ser detta som ett viktigt steg för att främja mjuk och harmonisk ridning i fler klasser, samtidigt som vi stärker svensk dressyr, säger Maria Nilsson, ordförande i dressyrkommittén.
8-12 januari rider Tinne Vilhelmson Silfvén världscuptävlingar i Wellington, Florida, USA. Precis som de senaste 15 åren startar hon upp med att matcha hästar på olika nivåer i hästmeckat på andra sidan Atlanten. – Med Hyatt är tanken absolut att matcha henne mot en stark utomhussäsong i Europa, med de andra utvärderar vi när de gått färdigt här, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.
2017 tog han Ullevi och den svenska publiken med storm. Med sin charm och pampiga uppsyn galopperade den svarta hingsten rakt in i mångas hjärtan och har stannat där sedan dess. Nu går 17-årige Dante Weltino OLD i pension. - Ord kan inte beskriva den djupa kärlek och tacksamhet jag känner för dig, säger hans ständige ryttare Therese Nilshagen.
Patrik Kittel har haft en lyckad helg i Salzburg. I fredags tog han en tredjeplats i Grand Prix tillsammans med Touchdown och på söndagen klättrade ekipaget upp ett snäpp i resultatlistorna då de red hem andraplatsen i Grand Prix Kür. - Han blir bättre och bättre, säger Patrik Kittel om Touchdown.
Svenska dressyrstjärnan Patrik Kittel befinner sig just nu i Salzburg i Österrike där han på fredagen lyckades rida hem en pallplats i den femstjärniga Grand Prix-klassen tillsammans med Touchdown. Nu väntar söndagens Grand Prix kür.
I en kraftsamling och långsiktig satsning på svensk dressyr presenterar Svenska Ridsportförbundet ett nytt upplägg för landslagsledningen i dressyr. Ny förbundskapten i dressyr blir Stefan Jansson, 59, från Kungälv. Dessutom förstärks landslagsledningen med Marianne Lilja Wittbom, 64, från Hovås som strategisk rådgivare.
2025 avgörs en rad Europamästerskap för seniorer. Inget samlat mästerskap hålls och arrangör har utsetts individuellt för respektive disciplin. Nu är det klart att dressyreliten beger sig till Crozet, Frankrike för medaljkamp 28-31 augusti och därmed har samtliga grenar en mästerskapsarrangör.
Det var dressyrbonanza hos Täby Ryttarsällskap i helgen när Folksam lag-SM för ponny avgjordes. Efter två dagars tävland var det Willands Ryttarförening som stod som segrare.
I helgen gick startskottet för dressyrens världscup. Svenska Maria von Essen slog på lördagen till med en tredjeplats i världscupküren tillsammans med Invoice i ett starkt startfält.
I helgen gick finalen av Stora Enso Cup - tävlingen för ungdomar som aspirerar på en landslagsplats i dressyr - av stapeln för allra första gången. Här är vinnarna!
Folksam Ponnyallsvenska i dressyr har haft sin tredje och sista omgång och därmed är det klart vilka 12 lag som får starta i Folksam lag-SM i ponnydressyr hos Täby Ryttarsällskap den 31 okt-3 nov.
Finalerna för 2024 avgörs i samband med SIHS 28 november – 1 december. Mycket stod på spel när de sista biljetterna dit skulle delas ut. När dagen summerades hade två kvalvinnare säkrat finalplatser tack vare sina segrar och en ryttare kunde hem med ett angenämt finalval att göra.
De tillhörde C-truppen inför utomhussäsongen 2024. Sen dess har resultaten varit på imponerande hög och jämn nivå – det tar dressyrryttaren Sofie Lexner och Inoraline W rakt in i spetstruppen. – Jag vet ju vad hon är kapabel till, men att hon skulle ha den nivån redan första säsongen i Grand Prix är ju helt fantastiskt, säger Sofie Lexner om 11-åriga stoet Inoraline W.
Det blev stora framgångar för de svenska ryttarna under de internationella tävlingarna i Hagen under helgen. Patrik Kittel och Ellen Hedbys toppade varsin klass.
Nu är det klart vilka som tagit sig till premiärfinalen av Stora Enso Cup dit unga dressyrryttare kvalat under året. Finalen går den 11-13 oktober på Strömsholm.
Bo Jenå har lett det svenska dressyrlandslaget genom fyra OS, fyra VM och åtta EM. Efter 16 år som förbundskapten lämnar han posten för att få mer tid till familjen och barnbarnen. - Jag kommer att sakna alla kollegor, ryttare och hästar som jag har haft förmånen att jobba med, säger Bo Jenå.
- Ett riktigt bra SM med fina rundor, duktiga ryttare och lysande arrangemang. Det säger landslagsledare Anette Svanberg som följde Folksam SM i ponnydressyr på plats hos Laholms RF. Här är alla medaljörer.
Vilken bronsbragd! Det svenska ponnylaget kammade hem en tredjeplats på ponny-EM i dressyr i Opglabbeek, Belgien. Det var Sveriges första medalj i dessa sammanhang på nästan 30 år.
Förra helgen avgjordes EM i dressyr för U25 och Young Rider i Österrike och nu är det dags för de yngre ryttarna att göra upp om medaljerna. I veckan anordnas nämligen EM i dressyr för ponny, children och juniorer i Opglabbeek, Belgien.
Den 4-8 september är det dags för unghäst-VM i dressyr i holländska Ermelo. Nu är det klart vilka unga hästar som nominerats för att representera Sverige. Den definitiva uttagningen sker senast den 20 augusti.
Många unga stjärnor har tränat hårt med blicken fäst på mästerskapsdrömmen. Nu är det klart att totalt 28 ekipage får chansen som ordiniarie eller reserv och en spännande deltagarlista har tagit form.
De svenska dressyrungdomarna stod för en riktig medaljskörd på Nordisk-Baltiska Mästerskapen i danska Skaarup. Totalt blev det 18 medaljer, varav 13 individuella och 5 i lag.
När den femstjärniga dressyren avgjordes under lördagen blev det svensk pallplats tack vare Patrik Kittel och Touchdown, som blev tvåa. – Jag tycker han gjorde väldigt bra ifrån sig, säger Patrik Kittel.
En av ungdomsårets höjdpunkter gav fina besked. Delar av svensk dressyrs framtid åkte till tyska dressyrmetropolen Hagen och red hem pallplatser för fullt.
Patrik Kittel och Jovian fortsätter stadigt höja procenten och plocka pallplatser. Gemensamma personbästat 74,739 räckte på fredagen till andra plats i Grand Prix bakom silverduon på EM 2023. I lördagens kür blev det en tredjeplats.
Patrik Kittel närmar sig legendaren Ulla Håkansons rekord på tolv SM-guld i dressyr. Under söndagseftermiddagen tog han sitt elfte guld och det sjunde i rad.
Söndagen på Folksam SM i dressyr bjöd på högklassig dressyr. Och inte bara i seniorernas kürfinal. Den stora publiken fick även se morgondagens stjärnor rida om medaljerna i U25- och juniorfinalen.
Svenska mästare i dressyr ska koras och medaljer ska delas ut till seniorer, U25, young rider, juniorer, children och para. Det stora startfältet är kryddat med stjärnor och förväntan ligger i luften. På onsdagen går startskottet för fem härliga SM-dagar i Skövde 8-12 maj.
Fulla läktare på Stade Equestre och avslutningsdag på femstjärniga Les Internationaux de dressage i franska Compiègne. Då slog Patrik Kittel och Jovian till. 80.690 procent i küren betydde vinst och ett nytt internationellt toppresultat. – En väldigt mäktig och rolig häst att jobba med, vi hade superkul där inne idag, säger Patrik Kittel om stunden med Jovian.
Totalt sett är Sverige nu bäst hittills i år. Men just den här lördagen var grannlandet lite bättre. Sverige visade stor potential i 5* FEI Nations Cup Dressage i franska Compiègne men kunde inte rå på Danmark. – Jag är nöjd med andraplatsen och att vara i ledning totalt men jag vet att vi kan ännu mer, säger förbundskapten Bo Jenå.
Juliette Ramel, Maria von Essen och Patrik Kittel - tre starka blågula kort representerar Sverige på anrik fransk dressyrmark 3-5 maj. Det är dags för en av årets tre nationstävlingar i FEI Dressage Nations Cup.
Det blev personbästa i GP och två pallplatser för Sofie Lexner och Inoraline W i Hagen, Tyskland i veckan. – Att stå där på prispallen med Carl Hester och Charlotte, det kändes faktiskt ganska coolt, säger Sofie på väg hem från tävlingen.
Internationell hetluft – då slog Sofie Lexner och Inoraline W till direkt. Med personliga rekordet 72.435 procent slutade de trea i Grand Prix efter Charlotte Dujardin och Carl Hester.
Patrik Kittel och Touchdowns seger i världscupfinalen är i en klass för sig. Utöver den har seniorlandslaget tillsammans tagit elva internationella segrar på högsta nivå i år. Nu väntar fler stora uppgifter. – Det känns väldigt väl förspänt, säger förbundskapten Bo Jenå.
Esperance gör sin första internationella tävling sedan juli 2022. Då betyder procenten 75,860 och en andraplats i fyrstjärnig kür i Wellington, Florida, väldigt mycket för Tinne Vilhelmson Silfvén. - Jag är så glad, jag saknar nästan ord för hur bra han hanterade allt, säger Tinne efter andraplatsen.
Ett nytt samspel växer fram. På torsdagen tog Patrik Kittel och Jovian sin första internationella seger och den kom i Grand Prix Special med 76.213 procent på Aachens klassiska dressyrmark.
Stora startfält kryddade med världsstjärnor och gott om svenska framgångar. Då är förbundskapten Bo Jenå nöjd med beskeden han fått. – Hittills har det varit en bra start på året. Men det är tidigt på säsongen och vi vet att vi kan plocka fram ännu mer, säger han just innan lördagens sista klass ska starta.
FEI Nations Cup Dressage är en viktig tävling i sig, men också en bärande byggsten i förberedelserna för OS i Paris. Torsdag kväll svensk tid inleds årets serie av nationstävlingar och platsen är Florida, USA. – Väldigt spännande, det handlar om de viktigaste tävlingarna inför OS och som vanligt satsar vi också på att vinna serien, säger förbundskapten Bo Jenå.
Patrik Kittel bytte häst och tog efter det säsongens femte pallplats i FEI Dressage World Cup. I Neumünster blev det en andraplats bakom Emmelie Scholtens.
Det var små marginaler i toppen när FEI Dressage World Cup inleddes med GP under lördagen i Neumünster. Ett fåtal tiondelar skiljde Patrik Kittel från segraren.
Tre omgångar återstår i FEI Dressage World Cup. Först ut är Neumünster och där delas världscuppoängen ut efter söndagens kür. Patrik Kittel är på plats med hästen som gjort succé i årets världscup så här långt.
Landslagsryttarna Tinne Vilhelmson Silfvén och Juliette Ramel var i farten på varsin sida Atlanten och de presterade på topp. Två segrar och två andraplatser blev facit för de båda mästerskapsryttarna och deras framtidsstjärnor.
Nations Cup-tävlingarna blir viktiga. Utomhusresultat likaså. Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har en kort säsong på sig för att matcha sitt landslag mot årets största uppgift. Om knappa sex månader ska tre svenska dressyrryttare kliva in i OS-elden i Paris.
Den svenska toppduon inleder OS-året med dubbla pallplatser i Amsterdam. Patrik Kittel och Touchdown följde upp tredjeplatsen i fredagens Grand Prix med att bli trea i lördagens kür och ta hem 15 nya världscuppoäng.
Devanto och Lord Django är i fin form i Florida. Tinne Vilhelmsson Silfvén och Caroline Darcourt lotsade de båda stjärnorna från Lövsta till andra och tredje plats i fyrstjärnig Kür i Florida. – Django kändes väldigt lycklig, så motiverad, säger Caroline till arrangören.
Årsdebut i ett starkt världscupstartfält. Då hade Patrik Kittel helt rätt fokus och levererade ett finfint formbesked med Touchdown; tredje plats på höga procenten 75.848. – Det är bland de bästa programmen vi har gjort i Grand Prix, vi gjorde alla ett väldigt bra jobb idag, säger Patrik Kittel.
Topptävlingar med världscup i hoppning och dressyr. Lövsta Future Challenge International Dressage Tour. Det väntar godbitar i Nederländernas huvudstad 25 - 28 januari. Patrik Kittel rider FEI Dressage World Cup, Angelica Augustsson Zanotelli rider FEI Jumping World Cup och svenska ungdomar får känna på internationell hetluft.
Hon har ridit sju olympiska spel, är mångårig landslagsryttare samt stuteri- och utbildningschef på Lövsta Stuteri. Nu är hon tillbaka på platsen där förutsättningarna att utvecklas är suveräna. – Det finns otroligt mycket möjligheter och vi har en bra och långsiktig plan för hur vi ska träna och tävla. Allt känns väldigt bra, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, från tävlingsmeckat Wellington i Florida.
En tävlingsform som ska skapa inspiration och motivation för en ny målgrupp. Det är tanken bakom det nya riksmästerskapet i dressyr. – Det riktar sig till dem som på många sätt är kuggen i det svenska dressyrhjulet, därför känns det fantastiskt kul att vi nu kan ge tillbaka till dem med stöd av Stora Enso, säger Sissi Lilja, ansvarig i dressyrkommittén för barn och ungas tävlande.
Mästerskapsprogram, arrangörerna med toppförutsättningar och observationstävlingar för landslagsplatser. Den nya dressyrcupen blir något alldeles extra. – Jag hoppas så många som möjligt tar chansen att vara med, vi är mycket nöjda och glada för upplägget, säger Tina Due-Boje, landslagsledare för U25 och unga ryttare.