Annons
Annons

Tränare

Jan Jönsson instruerar.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Vill du hjälpa andra ryttare att utvecklas? Gå vår tränarutbildning!

Svenska Ridsportförbundet genomför en kvalitativ tränarutbildning inom begreppet tränare-coach-ledare. Den innehåller hästkunskap, ledarskap och pedagogik såväl som praktisk utbildning inom din aktiva gren.

Tränarna delas in i tre steg. C-, B- och A-tränare. För att behålla behörigheten måste du gå en fortbildning per år. Länkar till central fortbildning och distriktsfortbildning finns nedan.

C-tränarutbildning

C-tränarutbildningen genomförs vartannat år. Den består av sex träffar om vardera två dagar, fördelade under ett års tid. Tre träffar är gemensamma för alla grenar och tre träffa är grenspecifika.

Vid varje träff har man ett eller flera kunskapstest. Deltagarna har även en loggbok att fylla i, där man ska följa tränare och ridlärare vid ett antal tillfällen. Utbildningen avslutas med en praktisk examen.

Sista ansökningsdag till C-tränarutbildningen är 15 september 2024.

B-tränarutbildning

B-tränarutbildningen genomförs varje år om det finns underlag (tillräckligt många sökande), annars vartannat år. Den består av tre träffar om vardera två dagar där teori och praktik blandas.

B-tränarna gör ett ”specialarbete” på valfritt ämne som redovisas som examination. Utbildningen avslutas med en praktisk examen.

Sista ansökningsdatum till 2023/2024 är den 15 maj 2023.

Tränarlicens

Beställs i TDB - läs mer här

Hästar i hage

Hästens välfärd - vårt ansvar

Vårt gemensamma ansvar är att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa. Vi använder hästarna på våra villkor och får därför aldrig sluta ifrågasätta vad vi gör med våra hästar, hur vi gör det och varför.

Hästens välfärd ska alltid sättas främst i allt vi gör inom vår sport. Kunskapen om god, säker och hållbar hästhållning ska genomsyra ridsporten.

Läs mer om hur vi arbetar med hästvälfärd här

Publicerad: