Annons
Annons

Definition av smittsam sjukdom

Smittsam sjukdom är infektion som kan överföras direkt och indirekt mellan hästar. Infektionsämnen kan vara sjukdomsframkallande virus, bakterier eller svamp. Vissa smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga, till exempel salmonella, kvarka, hästinfluensa och virusabort.

Andra smittsamma sjukdomar är inte anmälningspliktiga, till exempel ringorm, rotavirus, rhinitvirus, streptotrikos, löss och ekvint herpesvirus 4.

Samtliga smittsamma sjukdomar omfattas av hästägarförsäkran och tävlingsreglemente, inte enbart anmälningspliktiga sjukdomar, enligt SVA:s tolkning.

Många gånger har inte smittoämnet fastställts eller symptomen utretts och därför ingår även formuleringen "hästar med symptom på smittsam sjukdom" i hästägarförsäkran och andra biosäkerhetsrutiner. Exempel på symptom på smittsam sjukdom är feber, hosta, näsflöde, diarré, hårlösa fläckar och kastning av föl. När symptomen är utredda och i de fall symptomen säkert kan hänföras till annat än smittsam sjukdom kan biosäkerhetsrisken anses undanröjd.

Förkylning räknas till smittsam sjukdom, eftersom virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner orsakar ordentliga streck i räkningen för många tävlingshästägare och för andra hästverksamheter och stuterier. Det som i början ser ut att vara en enklare förkylning visar sig dessutom många gånger vara till exempel kvarka eller virusabort. Har man inte hållit sina hästar isolerade då, eller har tillåtit sådana hästar samlas på ett evenemang, kan spridningen bli större än nödvändigt.

Publicerad: