Annons
Annons

Utgångspunkter för ideella insatser

Foto: Mikael Sjöberg

Ideella insatser är en viktig del av föreningslivet och en förutsättning för att föreningen ska fungera. Men ibland kan det var otydligt var gränserna går mellan det som kan ses som ideella insatser och vad som faktiskt är arbete.

För föreningens styrelse är det viktigt att känna till vilka riktlinjer och regelverk som ramar in vad som gäller för arbete. Styrelsen behöver känna till de föreningsrättsliga utgångspunkterna lika väl som vad som faller inom ramen för arbets- och skattelagstiftning.

Ideella insatser

De ideella insatser som en förening organiserar ska vara kopplade till verksamheten. Det kan omfatta allt från att organisera evenemang och tävlingar till att bidra med sin kunskap och erfarenhet för att förbättra föreningens verksamhet eller anläggning. Om medlemmarna vill att föreningen ska erbjuda en viss aktivitet behöver de vara beredda på att hjälpa till för att den ska kunna genomföras.

Även om ideella insatser är avgörande för föreningen, ska de vara frivilliga och får inte ske under tvång. Inget arbete får vara krav för medlemskap i en ideell förening. Alla medlemmar har också rätt att delta i föreningens verksamhet på lika villkor. Det är viktigt att föreningen hittar valmöjligheter för att medlemmarna ska kunna vara delaktiga utifrån olika förutsättningar. Men det är lika viktigt att medlemmen är medveten om att i föreningen behöver vi hjälpas åt. Det är kul och lärorikt!

Ideella arbetare förväntas inte få någon ekonomisk ersättning för sitt arbete. Föreningen kan inte heller kräva att medlemmen betalar för att slippa arbete. Eller om medlemmen är omyndig, kräva beloppet av föräldrar eller vårdnadshavare.

Skattelagstiftning

Krav på arbete eller möjligheten att köpa sig fri från arbete, strider inte bara mot grundläggande tankar om medlemskap i en ideell förening. Om det sätts ett värde på insatsen behöver hänsyn tas till vad som gäller utifrån skattelagstiftningen. Det vill säga att om föreningen kräver en avgift för utebliven arbetsinsats har arbetet tilldelats ett värde.

Om föreningen betalar ut någon form av ersättning till en privatperson som överstiger 100 kronor ska kontrolluppgift lämnas till Skatteverket. Om ersättningen når över 1000 kronor ska föreningen även betala arbetsgivaravgift. Som ersättning räknas också värdet av olika förmåner annat än pengar som mottagaren får. Exempel på skattepliktiga förmåner i ridsportens värd: fri stallplats eller fria startavgifter på tävling.

Information om vad som gäller för löner, ersättningar och avdrag i ideella föreningar finns på Skatteverkets hemsida. Redovisa lön, ersättning, arbetsgivaravgift och skatteavdrag som ideell förening | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Skatteverkets hemsida finns också flera kostnadsfria webbseminarier för den ideella föreningen: Webbseminarier | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningsrätten finns i stadgarna

Det är först och främst föreningens stadgar som vägleder för vad som gäller för medlemskapet. Utgångspunkten är att ”Fysisk person, som ansöker om medlemskap och erlägger årsavgift antas som medlem”. Föreningen kan bara vägra någon att bli medlem eller lösa licens för föreningen om personen på något sätt skadar föreningen. Det är därmed inte kopplat till om medlemmen utför ideellt arbete eller inte. Medlemmens möjligheter att överklaga ett sådan beslut beskrivs i stadgarna. Stadgar/dokument | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Enligt ridsportens stadgar ska en medlemsförening uppfylla förbundets krav på god hästhållning och säkerhet för människor och hästar. Det betyder att det ska vara personer med kunskap om hästar som ansvarar och hanterar hästar i föreningen. Här är det framförallt arbetsmiljölagstiftningen som föreningen måste ha koll på. Det innebär också att föreningen måste göra en bedömning av risker i arbetsmiljön. Svenska Ridsportförbundets rådgivare kan stödja vid denna riskbedömning – kontaktinformation finns längst ned på sidan.

Arbetsmiljölagstiftning

Förening kan anses vara arbetsgivare (även för ideella insatser) och ha krav enligt arbetsmiljölagstiftningen om arbetet är planerat och om det innehar ett värde (ersättning/förmån eller avgiftsreducering).

Arbetsmiljön i Sverige är reglerad genom Arbetsmiljölagen och tillhörande föreskrifter. Syftet med dessa lagar och regler är att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla arbetstagare i landet. Arbetsmiljöarbete och inspektioner - Arbetsmiljöverket (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I ridsportföreningen med många yngre medlemmar är det viktigt att känna till reglerna för hur barn och ungdomar får arbeta som finns i arbetsmiljölagen, AFS2013:3 Minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3), föreskrifter - Arbetsmiljöverket (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Informationen finns också beskriven i foldern Så får barn och ungdomar arbeta (ADI 43). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tillfälliga och frivilliga insatser till exempel under tävling kan vara OK även för yngre, under 13 år. Då handlar det om enklare arbetsuppgifter med tydliga instruktioner för att kunna utföras på säker sätt.

Det finns också särskilda föreskrifter för hur man arbetar säkert med djur som föreningen måste ha med vid sin riskbedömning. Arbete med djur (AFS 2008:17). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med jämna mellanrum erbjuder Hästnäringens nationella stiftelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med Hästsportens Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetsmiljöutbildning för hästverksamheter – håll utkik på deras respektive hemsidor.

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram verktyg i systemet REQS för hjälp till självhjälp för att genomföra systematiskt arbetsmiljöarbete. Mer information finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer kunskap om vad som gäller för arbete

Lagar och avtal på arbetsmarknaden kan ibland vara lite svåra att tolka och tillämpa. För föreningen är det därför klokt att ta hjälp av en arbetsgivarorganisation med detta. Föreningar samverkar oftast med någon av dessa:

För den anställde kan fackföreningar spela en viktig roll i att skydda och förbättra arbetsvillkoren i på hästnäringen. Genom att vara med i facket kan man dra nytta av kollektiv styrka och få stöd i arbetslivet. Inom hästnäringen är Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. det fackförbund som har tecknat kollektivavtal gällande löner och allmänna anställningsvillkor med Almega Tjänsteföretagen, Ridinstruktör/ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag.

Hästnäringens Yrkesnämnd är en samarbetsorganisation som företräder arbetslivet inom svensk hästsektor. Har finns vägledning för både arbetsgivare och arbetstagare Hästnäringen yrkesnämnd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss gärna

Vid frågor och eller funderingar kring ovanstående kontakta oss gärna.

Ridskolerådgivare Anna Reilly, anna.reilly@ridsport.se

Föreningsrådgivare Lotta Hillbom, lotta.hillbom@ridsport.se

Föreningsrådgivare Markku Söderberg, markku.soderberg@ridsport.se

Publicerad: