Hjärntrappan
Målet med Svenska Ridsportförbundets Hjärntrappa är att återhämtningen efter en hjärnskakning ska ges tillräckligt med tid. Om ryttaren återvänder för tidigt till sadeln finns risk för bestående men. Hjärntrappan har nu uppdaterats enligt nya forksningsrön.
Oavsett om du är motionsryttare eller tävlingsryttare så ska du glömma det där med att komma upp i sadeln så fort som möjligt om du ramlar av. Då gäller det att ta hand om hjärnhälsan i första hand.
Hjärntrappan bör tillämpas av alla ryttare som misstänker eller har konstaterats ha en hjärnskakning. Med en korrekt handläggning och rehabilitering kommer den som drabbas att kunna återgå till full aktivitet på ett tryggt och säkert sätt.
Hjärntrappan uppdateras enligt aktuell forskning om hjärnskakningar. Nu visar nya rön att lätt fysisk rörelse som promenader även i ett tidigt skede är bra för återhämtningen efter hjärnskakning, även om du har symptom som huvudvärk.
I steg två kan lätt konditions- och styrketräning ha en positiv effekt i rehabiliteringen. Däremot är det viktigt att inte sitta upp förrän du har full balans och koordinatioin. Skulle du ramla av igen är risken stor för bestående men.
Det internationella ridsportförbundet, FEI, kommer i fortsättningen att rapportera till de nationella förbunden om en ryttare misstänks ha fått en hjärnskakning under internationell tävling. Rapporten går till Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, som då upplyser ryttaren om ”hjärntrappan” och vikten av att följa läkarråden efter en hjärnskakning på vägen tillbaka till ridningen.
Var observant på reglerna i TR 1 Mom 173 vad gäller hjälm vid hästbesiktning.
Sex steg tillbaka till sadeln
Om du ramlar av och slår i huvudet ska du ta det varligt och ge hjärnan tid att hämta sig innan du sitter upp igen. Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en egen hjärntrappa, sex kloka steg tillbaka i sadeln igen för att du ska undvika framtida men.
Hjärntrappan – sex steg tillbaka (pdf) Pdf, 113 kB, öppnas i nytt fönster.
Steg 1 – Hjärnvila
Mål: Återhämtning
Hjärnvila 24-48 timmar. Ryttaren ska vila psykiskt. Ta gärna promendader men undvik fysisk aktivitet som höjer pulsen. Ingen skärmtid (till exempel telefon, tv-tittande, datorjobb, läxläsning).
Steg 2 – Lätt träning
Mål: Kunna utföra lättare arbete
Även om du har vissa symptom som huvudvärk, kan du börja med lättare träning med liten pulshöjning. Du får dock inte bli sämre av träningen. Lätt träning kan vara till exempel lättare mockning, ryktning och att sadla.
Steg 3 – Sitta till häst
Mål: Lägga till rörelse
Om du återfått din balans och koordnination kan du sitta upp igen och göra ett lättare arbete, skritt och trav under lättridning eller skogspromenad. Inget hårdare arbete i sadeln.
Steg 4 – Börja rida mer
Mål: Ansträngning och koordination
Nu kan ridningen bli mer intensiv med succesivt ökad belastning.
Steg 5 – Börja träna fullt
Mål: Åter till full träning
Påbörja full träning till häst i din gren.
Steg 6 – Återgång till tävling
Mål: Vara fullt återställd
OBS! Hjärntrappan är utarbetad för vuxna. När det gäller barn bör återgången ske i långsammare takt.
Tänk på att:
- Det ska gå minst 24 timmar mellan varje steg i trappan.
- Att du inte kan börja rida förrän du har återfått bra balans och koordination. Annars finns risk att du ramlar av igen och får bestående men som till exempel ljud- och ljuskänslighet och hjärntrötthet.
- Om symptomen kvarstår efter två månader bör du ta kontakt med vården för att få hjälp med din rehabilitering.
- Ta hjärnskakning på allvar och tänk på att symptomen kan visa sig först efter något dygn.
Har du fått hjärnskakning?
Har du fått hjärnskakning? Några symptom på hjärnskakning är:
- Omtöcknad
- Förvirrad
- Huvudvärk
- Illamående
- Yrsel
- Balansproblem
- Synstörningar
- Minneslucka
- Medvetslöshet
- ”Ser stjärnor”
Om du har något av följande symptom ska du söka vård akut!
- Svår nacksmärta
- Ökad förvirring
- Svår och ökande huvudvärk
- Upprepade kräkningar
- Märkligt uppträdande
- Kramper
- Dubbelseende
- Domningar i armar/ben
Bidra till forskning om hjärnskakningar
Har du just fått en hjärnskakning? Då kan du bidra till ett världsunikt forskningsprojekt som Folksam och Svenska Ridsportförbundet inledde 2023.
Publicerad: