Vår satsning Trygga ledare tillsammans med Friends och Stenbecks Stiftelse gör avtryck i USA. När Washington Horse Show lanserar anti-mobbing initiativet ”Kind Wins” för en snällare ridsport, är Trygga ledare och ungas röster starka inspirationskällor.
Hästsporten har massor av positiva sidor men kan samtidigt vara en riskmiljö. För att skapa en trygg miljö för människor och hästar är det viktigt att förstå de problem som kan finnas. En ny studie - Trygg hästsport- signerad Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Norges idrottshögskola (NIH), sätter fingret på problemen och behöver din hjälp.
För många handlar skolstart och terminsstart i stallet om pirr och kära återseenden. För andra om en klump i magen. En färsk rapport från Stiftelsen Friends visar att vartannat skolbarn utsätts för mobbning och kränkningar.
Genom Ridsportens Trygghetspris vill vi uppmärksamma unga initiativ som bidrar till att stallet blir en trygg och mer inkluderande plats för barn och unga. Vem eller vilka tycker du ska få priset 2024?
Love Laine, 20, från Mockträsk utanför Boden har 150 mil till finalen i Folksam Ponnyallsvenska. Till lagkamraterna i Vindelns Ridklubb utanför Umeå är det 30. Men det hindrar inte lagsammanhållningen. - Vi ses på tävlingar och olika träffar och är ett väldigt härligt gäng. Det är aldrig några konstigheter. Alla är på samma spår, säger han.
Som förebild och lagkamrat gäller det att vara schysst; ”Du ska bara vara snäll mot alla. Och det kan ju inte vara så svårt ”. Det säger hoppryttaren Nicole Holmén som tipsar om trygga team och peppar finalisterna i Folksam Ponnyallsvenska inför start i Falsterbo Horse Show. Här är några av hennes tips.
Vad är egentligen mekanismerna bakom tystnadskultur och hur kommer det sig att steget ibland är så stort för att säga ifrån när vi ser eller upplever något inte är som det ska? -Det kan handla om hästvälfärd eller om det som händer mellan andra människor, ibland gömmer vi oss i flocken i stället för att träda fram, säger Cecilia Kjellgren som forskat om bland annat sexuella övergrepp och är ledamot i Svenska Ridsportförbundets trygghetsråd .
Välkommen till superlördagen för unga mellan 13-26 år under Global Champions Tour på Stockholms Stadion den 29 juni! Evenemanget kostar ingenting för dig som deltar.
Bodens Ridklubbs ungdomssektion är hejare på trygghet och vann ridsportens trygghetspris förra året. Under en Hej-vecka i juni satte satsningen prägel på hela klubben.
Genom minikurser för lagledare och aktiva vill vi sprida kunskap och väcka tankar kring trygghetsfrågor inom tävlingssporten. - Sociala medier är nog det som diskuteras mest, säger Catrine Hermansen som arbetar med trygghetsfrågor inom Svenska Ridsportförbundet och håller i träffarna.
Vissa vill ha och ge mycket pepp, andra vill stanna i sin bubbla tills tävlingen är över. -Det är viktigt att respektera varandra. Vi sätter tonen och reglerna i laget tillsammans, säger Helena Holm, lagledare hos Hagens RF.
För att sprida pepp och kunskap bjöd vi tillsammans med Folksam lagledare i elit- och ponnyallsvenskorna till en minikurs i trygghetsfrågor. –Vi vill skapa ett tryggt och tillåtande klimat där vi stöttar varandra i alla lägen, säger Helene Stenbeck, lagledare i Harplinge Ridklubb. Som tycker alla borde gå kursen.
Tillsammans med Folksam arbetar vi för en trygg och schysst ridsport där alla tar plats på sina villkor. I år riktar vi framför allt trygghetsfokus mot tävlingsryttare, lagledare och föräldrar. - Det här är en viktig satsning som är efterfrågad, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.
Kul möten med kompisar och fantastisk källa till kunskap eller plats för mobbning, trakasserier och kränkningar… Internet är precis vad vi gör det till - och därför måste vi hjälpas åt. Här får du några tips på hur du är schysst på nätet. Ladda ner miniaffischen och sätt upp den väl synligt i stallet.
Gör saker pratbara, mer begripliga och framförallt - gör något! Det säger Susanne Johansson som forskar om sexuella övergrepp och ger tre starka tips för att bryta tystnadskultur.
Sophie Jahn växte upp i utsatthet och när vuxenvärlden svek blev hästarna hennes räddning. Här berättar hon vikten av att våga prata och om lyhörda ledare som ser sig signaler, sträcker ut en hand och står kvar när det behövs. För att ingen ska behöva drunkna i tystnad.
Överallt sker det saker i det dolda, under ytan och på insidan. Även i stallet. Hör det som inte sägs är en kraftsamling för att bryta tystnadskultur, och få fler vuxna att se, lyssna och agera när någonting inte är som det ska i stallet. Ingen ska behöva drunkna i tystnad.
Att lyssna kan tyckas självklart men det är en konst och viktigt för en trygg ridsport. Stödorganisationen Tjejzonen är specialister på medmänskligt lyssnande. Här ger de några tips.
– Trygghet kan handla om att få vara sig själv och att känna sig välkommen varje gång man är i stallet säger säger Agnes Arespång, ordförande i Bodens Ridklubbs prisbelönta ungdomssektion. Här ger de tre enkla tips för att komma igång med trygghetsarbetet.
Stallet ska vara en trygg plats. Nu har Svenska Ridsportförbundets styrelse beslutat att göra flera förändringar inom trygghetsarbetet - bland annat när det gäller förbundets arbetsordning - något som påverkar det Juridiska Utskottets (JU) uppdrag, mandat och sammansättning. Förändringarna träder i kraft 1 januari 2024 och innebär bland annat att förbundsstyrelsen kommer ha ansvaret att besluta i principiellt viktiga värdegrundsrelaterade ärenden som anmäls till förbundet.
Nu står det klart att Svenska Ridsportförbundet är ett av de specialidrottsförbund som tar plats när Riksidrottsförbundet intensifierar sitt trygghetsarbete.
Hej är ett litet ord som betyder massor. – Under våra heja-veckor hälsar vi extra mycket på varandra. Det är kul och vi märker skillnad på stämningen i stallet, säger Julia Linette Ulug, 22, ledamot i Vällingby Ridsällskaps ungdomssektion.
Det finns ett enormt engagemang inom ridsporten för trygghetsfrågor. Med anledning av två ärenden som nyligen hanterats av vårt juridiska utskott har vår ordförande Sandra Ruuda svarat på frågor i media och tydliggjort Svenska Ridsportförbundets ståndpunkt i debatten.
För att stärka en schysst gemenskap i stallet utmanar vi och Stiftelsen Friends alla ridsportföreningar i trygghetsutmaningen. Häng på och tävla samtidigt om biljetter till Sweden International Horse Show.
Barn i Sverige har aldrig tidigare rapporterat så höga nivåer av psykisk ohälsa som de gör nu. Att känna sig trygg är den viktigaste faktorn för att barn och unga ska må bra, och i det är vuxenvärlden avgörande.
–Vi behöver bli tydligare med vad vi står för och ha ett tydligare fokus på den som blivit utsatt. Det är alltid hästtjejernas perspektiv vi ska utgå ifrån. Det är dom som bär upp sporten och ger man sig på hästtjejerna då bryter man mot allt som vi gemensamt står för. Det säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda som medverkar i senaste avsnittet av Sveriges Radios Ridpodden.
– Trygghet handlar om att man kan vara här i stallet utan att bli dömd av några andra och inte hamna utanför gruppen. Man ska känna att man vill till stallet liksom. Det säger Maja Råberg, 15, från Ystad Ridklubbs ungdomssektion, vinnare av ridsportens Trygghetspris 2022. Nu kan du nominera till Trygghetspriset 2023.
Sociala medier ger möjligheter men också nya sätt att vara taskig. –Vi jobbar för positiva utvecklingsmiljöer för alla i ridsporten, även på nätet. Vi måste visa varandra respekt och vuxna måste föregå med gott exempel. Det säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda som efterlyser en schysstare jargong på nätet.
Närmare 500 unga slöt upp på Stockholms Stadion för en dag med trygghetstema och hoppmagi. - Femhundra trygghetsambassadörer som nu kan sprida ordet och goda handlingar vidare i sina föreningar. Tänk vilken effekt det kan ge, säger Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande.
Svenska Ridsportförbundet har lämnat in hela fem motioner till Riksidrottsförbundet inför vårens RF-stämma, där flera av motionerna är relaterade till trygghet. Vi vill se en samsyn och förstärkt regelverk inom idrotten vad gäller trygghetsfrågor där dessa motioner utgör ett viktigt steg.
Ystad Ridklubbs ungdomssektion är vinnare av Ridsportens Trygghetspris 2022. – Vi brinner för barn- och unga och jobbar för att öka gemenskapen och tryggheten i stallet, säger sektionens ordförande Emma Persson.
Svenska Ridsportförbundet och satsningen Trygga ledare får 1 miljon kronor av Stenbecks Stiftelse för att stärka arbetet för barns och ungas trygghet i stallet 2023. – Det är ett fantastiskt besked som ger oss kraft i vårt förebyggande trygghetsarbete, säger projektledaren Catrine Andersson.
Ridsporten ska vara en trygg plats för alla, alltid. För att motverka mobbning har Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends lanserat filmen Stallkänslan.
En fjärdedel av barnen inom idrottsrörelsen blir kränkta av andra barn. Och var tionde barn har utsatts för kränkningar av en vuxen. Det visar Friends undersökning om barns trygghet inom idrotten.
Svenska Ridsportförbundet ser nu över ridsportens strukturer för att se till att rutiner och regelverk är tydliga för alla och tillåter oss att agera. Samtidigt fortsätter vi att arbeta för att idrottens regelverk bättre ska fånga trygghetsfrågorna.