Ankarcrona: "Ryttarutveckling ger resultat"

Tre tjejer toppade SM i hoppning för seniorer. Sissela Smith tog hem guldet och fick sällskap av Andrea Persson och Wilma Marklund på prispallen. Både guld- och silvermedaljören har varit med i förbundets utvecklingsprogram ATG Talang.

Med årets upplaga inräknad har över 50 dressyr-, hopp-, fälttävlans- och pararyttare ingått i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Talang. Och än fler har gått utvecklingsprogrammet steget före, som möjliggörs av Folksam. Inte minst vid inomhus-SM på Grevagården, blev det tydligt att effekten av de mångåriga satsningarna gör sig gällande i hoppsporten.

– Att en satsning kan slå igenom så brett, det är häftigt, menar förbundskapten Henrik Ankarcrona som även lyfter värdet av att glappet mellan ungdomsryttarna och landslagsledningen minskar tack vare de här programmen.

– Lovande ungdomar identifieras tidigt och får möjlighet att ta del av vårt tänk, vilket skapar goda förutsättningar för framtiden. När en landslagsplats blir aktuell har vi redan koll på vilka ryttarna är och de har en otroligt bra grund att stå på och bygga vidare från.

En avgörande roll

Utvecklingsprogrammen öppnar dörren till värdefull kunskap och ger fler ryttare ökad insikt i vad som krävs för att nå toppen. Tidigt. På sikt tror Henrik att satsningarna på ryttarutveckling kommer att spela en avgörande roll i svensk hoppsport.

– Ju fler som går igenom de här programmen, desto fler kommer ha med sig de här viktiga grunderna och framförallt kommer vi i landslagsledningen att veta vilken kunskap ryttarna har med sig. Även om ridningen är en stor del så är ridsporten mer komplex än så. Det handlar även om att ta hand om sig själv, ha koll på sitt management och förståelse för helheten för att nå hela vägen. Kan man få den här kunskapen tidigt i sin ryttarutveckling, är det en klar fördel.

Ryttartalanger i senior-SM

Två hoppryttare som har fått chansen att boosta sina sportsatsningar, är den tidigare ATG-talangen Sissela Smith, Åby Ridklubb, och Andrea Persson, Österlens Ridklubb, som ingår i nuvarande upplaga av satsningen. I senior-SM var det de båda som red omhoppning om guldet. Sissela på Casemiro CC och Andrea på familjens egen uppfödning F. Las Vegas. Inför omhoppningen hade båda ekipagen med sig ett fel, och Andrea gick ut först.

– Det är alltid svårt att gå ut först i en omhoppning, och den här gången räckte det tyvärr inte hela vägen. Men jag är väldigt nöjd över vår prestation och Las Vegas hoppade fantastiskt alla rundorna. Dessutom är jag väldigt glad att få stå på prispallen tillsammans med två så grymma tjejer som Sissela och Wilma, säger Andrea.

På schemat

Ryttare som kan få plats i ATG Talang tävlar eller utbildar hästar upp till svår klass. Under året är det stort fokus på detaljer och individuell träning. 

  • Fördjupad hästkunskap och ridlära.
  • Fördjupad träningsfysiologi samt kunskap i antidopningsreglementet. God kunskap om hästens anatomi och fysiologi behövs för att säkerställa att sporthästen tränas och tävlas hållbart och etiskt.
  • Management. Att forma ett team och ett system för sin egen och hästarnas träning och matchning är avgörande.
  • Fördjupad individuell tränings- och tävlingsplanering. För att kunna skruva på detaljer i ryttarnas upplägg, erbjuder vi mentorskap och ett tränar- och ledarklimat som präglas av förståelse för helheten och känsla för detaljer.
  • Fördjupad fysträning och kostlära. Med utgångspunkt från resultaten av fysprofilen, en rörelseanalys och kostregistrering, utformas individuella upplägg för ryttarna.
  • Fördjupad kunskap om, samt tillämpning av idrottspsykologi. God självkännedom och kunskap om gruppdynamik, behövs för att vara en bra lagmedlem i med- och motång och för att kunna prestera på topp när det verkligen gäller.
  • Medieträning. Konsten att både hantera och använda olika media på att smart sätt, kan vara en avgörande faktor för en ryttares karriär.
  • Sponsring och hästägare. Vad krävs och hur utformar man ett fungerande samarbete med sponsorer och hästägare?
  • Grundläggande ekonomisk- och juridisk kunskap gällande ridsportens förekommande frågor.
  • Etik och moral. Ryttare på den här nivån är förebilder och ingår man i ett utvecklingsprogram signerat Svenska Ridsportförbundet, gäller samma regler som vid landslagsrepresentation.

Ta vara på tiden

För Andreas del har det bara varit en träff inom ramen för ATG Talang än så länge. Men den gav mersmak.
– Redan första träffen fick jag en massa bra insikter och inspiration, inte minst kring de delar som handlar om mig själv, som min egen träning och kost. Hur viktigt det är med en stadig frukost och att ha en bra plan för dagen så man säkerställer att man hinner äta och att inget lämnas åt slumpen, säger Andrea.

Sissela tycker att hon har fått med sig flera olika delar från året med ATG Talang. Bland annat har tiden i satsningen hjälpt henne att prestera bättre på tävlingsbanan.
– Jag har fått hjälp med hur jag ska planera mina tävlingsdagar och lärt mig att jag till exempel inte ska ladda för söndagens Grand Prix redan på onsdagen.

När Sissela ombeds att ge ett medskick till Andrea och de andra talangerna, blir svaret:
– Se till att ha med er anteckningsblock - ett nytt! Ta vara på tiden, och allt ni får lära er. Jag hade inte jättehöga förhoppningar när jag började i satsningen, men än i dag är det något jag ser tillbaka på och  verkligen njuter över allt som jag lärde mig och som jag kommer att ha med mig under resten av mitt liv.

Skribent: Jessica Ortiz Bergström

Publicerad: