Helheten i fokus när talangerna träffades på Bosön

På Bosöns Elitidrottscentrum samlas idrottare från alla sporter, i alla åldrar och tillhörande olika satsningar – allt som oftast med sikte mot mästerskap. Det gäller även ryttarna i ATG Talang som träffades 27-28 oktober för två inspirerande dagar.

Vägen till mästerskap kan vara lång om man är ryttare. Därför gäller det att forma en satsning som är hållbar. Det är grundbulten i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang. Att inspirera ryttarna att se till helheten – och inte minst: Förstå värdet av att må bra själva. Att äta bra och god mat, träna rätt och hinna sova är viktiga delar i att nå en hälsosam livsstil.

Jag brukar ge ryttarna medskicket att planera in lunchen efter exempelvis fyra hästar, så att man inte försöker klämma in alla hästar för att bli klar snabbt. Det handlar i slutändan om att vara en lika skärpt ryttare vid sista hästen som vid den första.

Laguppställningen i ATG Talang är vanligtvis två dressyrryttare, två fälttävlansryttare och två hoppryttare, men i år har programmet plussats på med ytterligare fyra från hoppningen. Och om det vanligtvis är krångligt att få till träffar med sex ryttare från tre discipliner, kändes tio ryttare ett år som 2020 smått omöjligt. Men inte då. Två föreläsare fick göra sina dragningar via länk, men alla ryttarna var på plats.

- Att alla tio talangerna hade möjlighet att komma till första träffen var givetvis fantastiskt. Med tanke på att vi står inför en rätt osäker vinter, och som sannolikt innebär att vi kommer att få göra en del föreläsningar digitalt, var det otroligt betydelsefullt att alla fick chansen att träffas så här en gång, säger Anna-Clara Pettersson som är koordinator för ryttarutvecklingsprogrammet.


Stor utvecklingspotential

Det blev snabbt en bra gemenskap i gruppen, alla bidrog och ämnena från föreläsningarna växte till samtal i pauserna. Inte minst frågan om vem som åt vad, blev ett hett samtalsämne. En utmaning för många av ryttarna är att få tid till maten. Både tid för att laga den och äta den.

- Jag brukar ge ryttarna medskicket att planera in lunchen efter exempelvis fyra hästar, så att man inte försöker klämma in alla hästar för att bli klar snabbt. Det handlar i slutändan om att vara en lika skärpt ryttare vid sista hästen som vid den första, förklarar Emma Lindblom från Riksidrottsförbundet, som är med och supportar ryttarna genom hela programmet.
Bland annat kommer talangerna att få göra två kostregistreringar under året som följs upp med individuella samtal.

Efter de två dagarna konstaterade flera av talangerna att just kosten och träningen är två områden som många ser en stor utvecklingspotential i.


Hedda Wallin, hoppryttare:
- Jag inser verkligen hur mycket jag kan förbättra, inte minst när det gäller kosten. Där kan jag vara ganska slarvig. Däremot gick fysträningen bättre än jag hade trott på förhand, så det kändes ganska bra och framförallt var det väldigt roligt!

Filippa Norrman, dressyrryttare:
- Jag springer en del och tränar även styrka hemma. Det jag behöver träna mer på är rodd, dips och chins, däremot var jag lite starkare än jag trott på förhand i magen. 

Andrea Persson, hoppryttare:
- Jag äter frukost, lunch och middag, men efter föreläsningen med Emma inser jag att jag äter alldeles för lite så det är något jag behöver ta tag i. Vi som bor på gården där jag hyr in mina hästar, brukar äta lunch och middagar ihop ett par gånger i veckan.

Ottilia Lundgren, hoppning:
- Den egna träningen är något som jag är dålig på att prioritera i vardagen, men jag hoppas komma igång med det nu under det här året, för jag inser att det är bra och något som jag behöver. 

Alice Andersen, fälttävlan:
- Jag har egentligen aldrig jobbat med mental träning, så jag ser fram emot vår digitala föreläsning med Johan Plate i december.

Stella Röhlcke, hoppning:
- Jag hoppas verkligen att lära mig så mycket som möjligt under det här året. Bara de här två dagarna har jag lärt mig en hel del, inte minst hur jag ska ta hand om mig själv. Jag har bland annat insett att jag behöver äta mer regelbundet och näringsrikt för att orka, och dessutom fick jag bra hjälp vid rörelseanalysen.

Janelle Larsson, hoppning:
- Kosten och träningen var två delar som jag tycker var intressant. Framförallt träningen ska jag ta tag i under året, där finns delar att jobba med och som jag tror kan hjälpa mig även i ridningen.

Joel Torstensson, hoppning:
- Det har varit kul, det är ett bra gäng och vi har haft flera lärorika föreläsningar. Jag fick bland annat bra medskick från rörelseanalysen. Sedan tyckte jag passet som handlade om hältor var intressant, det är alltid roligt att lära sig mer om hästar.

Sofie Relander, dressyr:
- Passet med Marie Rhodin från SLU var intressant, där vi fick gissa var hästarna var halta genom att titta på filmer och sedan rösta med hjälp av mentometerknappar – vilket var både lärorikt och kul. Jag har även blivit inspirerad att komma igång lite mer med min egen träning.

Kajsa Månsby, fälttävlan: 
- Jag kommer fokusera på min egen träning, och på att få till en helhet när jag kommer tillbaka till England. Jag har varit anställd som ryttare fram till alldeles nyligen. Nu är planen att bygga upp min egen rörelse, dels har jag tre hästar i träning, så många av de här delarna som vi får kunskap kring i programmet känns väldigt värdefullt för min del.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets program för ryttarutveckling Länk till annan webbplats.

Publicerad: