Dressyrryttaren Lina Andersson: ”Att köra travhäst var sjukt kul!”

Fyra ryttare från tre olika discipliner, dressyr, hoppning och fälttävlan, fick fatta tömmarna och sitta upp bakom en startklar travhäst när de hade sin sista träff i utvecklingsprogrammet ATG Talang. Sjukt kul, tyckte dressyrryttaren Lina Andersson.

Även vid den här omgångens sista träff, konstaterade deltagarna i Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram ATG Talang, att året har gått väldigt snabbt. Blixtsnabbt rentav. Att årets deltagare dessutom har fått hålla till godo med enbart digitala träffar de senaste sju månaderna, gjorde den avslutande dagen hos travtränare Jörgen Westholm, än mer värdefull. Fyra av sex ryttare hade möjlighet att komma till Sala. De två som saknades var fälttävlansryttaren Lina Forsberg som inte fick lämna hemmet i England, och hoppryttaren Alice Tapper som blev stoppad av en förkylning.

Det har varit lärorikt att få reflektera så mycket över oss själva och vårt team. Förutom bra hästar, är det oerhört viktigt att bygga upp ett bra team som kan hjälpa en hela vägen. 

Rätt team och prioritering

För de fyra på plats väntade en intensiv dag där resursteamet hade försökt att pressa in så mycket som möjligt på de sex timmar som stod till förfogande. Sara Westholm från Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, var på plats och pratade med kvartetten om drivkrafter och beteendestilar. Inom ramen för satsningen har deltagarna fått göra varsin personlighetsanalys och de har även haft individuella samtal med Sara, så dagens övning gick ut på att resonera sinsemellan i gruppen hur det här påverkar en själv och andra runt omkring en.

– Det har varit lärorikt att få reflektera så mycket över oss själva och vårt team. Förutom bra hästar, är det oerhört viktigt att bygga upp ett bra team som kan hjälpa en hela vägen. Sponsorer, hästägare, veterinärer, groomar. Alla delar måste vara på plats, säger Aminda Ingulfson och Lina Andersson nickar instämmande och fyller på.

– Förutom att ha ett bra team runt omkring sig, har vi också har lärt oss under det här året i utvecklingsprogrammet att ta hand om oss själva och sätta oss själva mer i fokus. Det sättet att tänka kommer definitivt hjälpa mig att ta mig vidare i min satsning, säger Lina Andersson.

– Det gäller att prioritera rätt och inte göra tusen saker samtidigt. För att jag ska kunna nå mina mål, måste jag fokusera på de saker som är viktiga för just mig och min satsning, förtydligar hon.

Värdefulla lärdomar

Det är alltid spännande att sammanföra ryttare med travfolk, allt som oftast finns mycket att lära av varandra. Så även den här gången. Från intensiva diskussioner på temat team, till lunch med travsnack där ämnena var allt från hållbar exteriör och träningsupplägg till sociala medier. Efter det anslöt även tv-teamet från Kanal75 för att filma inslaget ”Bli vän med V75” som sänds i samband med fredagens ”Efter Fem” på TV4.

Just nu befinner jag mig i en miljö där vi alla vill åt samma håll. Varje dag är motiverande för mig att ta mig längre och bli bättre. Även att ha varit med i ett sådant här program gör att man inspireras att utvecklas.

Ryttarna intervjuades av Matteus Lillieborg om deras egna satsningar, och relationen till travsporten. Tio minuter snack som ska redigeras ner till en, max två minuter. En fråga ryttarna fick svara på, var vilket nästa steg är på vägen mot landslag och mästerskap.

– Just nu befinner jag mig i en miljö där vi alla vill åt samma håll. Varje dag är motiverande för mig att ta mig längre och bli bättre. Även att ha varit med i ett sådant här program gör att man inspireras att utvecklas. Man blir lite som man umgås, konstaterar Antonia Pettersson Häggström.

”Jag var jätterädd”

Direkt efter lunchen fick de fyra ryttarna kliva ner i stallet i sina nya, tåliga kördressar. Körhjälmar provades ut och glasögonen sattes på plats. Med Jörgen som co-driver bakom Bo Diddley och Matteus bakom S.G.’s Ambrosia fick tjejerna prova på att växla upp tempot på anläggningens rundbana.

Det var sjukt roligt, Romme here I come.

– Det kändes verkligen i tömmarna att hon ville framåt, vilket tryck det var, sa Alva Lander efter att hon klivit ur vagnen.

Och nog gick det fort bitvis. På frågan om det var roligt, svarade Antonia.
– Sista varvet var det roligt, för då var jag inte rädd. Jag var jätterädd till en början!

Dressyrryttaren Lina Andersson fick blodad tand, och Jörgen var mäkta imponerad av dalkullans körhänder. Och Lina lovade mer:
– Det var sjukt roligt, Romme here I come, säger Lina med ett skratt.

Sätter punkt för ett udda år

Det var sista träffen för årets upplaga av ryttarutvecklingsprogrammet ATG Talang. En rolig dag som fick avrunda ett udda år med satsningen. ATG kommer givetvis fortsätta att följa Antonia, Lina, Lina, Alva, Aminda och Alice på deras fortsatta ryttarresor mot framtida mästerskap. Det nya gänget har redan haft sin första introduktion, och snart kommer ATG Talang även att introduceras i trav- och galoppsporten.

Skribent: Jessica Ortiz Bergström

Publicerad: