"Inställningen är Herbies superkraft"

Dressyrryttaren Alva Lander, 26 år, har levt med epitetet ”talang” i många år. Allt sedan hon tog plats i sadeln på Herbie, sista året som junior, har hon ridit i ungdomslandslagen och tagit plats i varenda talangsatsning.

Nu kliver hon ur utvecklingsprogrammet ATG Talang, och hon gör det som purfärsk Ajaxstipendiat.

I drygt ett år har Alva Lander huserat i den nybyggda anläggningen på Färingsö, bara ett stenkast från såväl Mälaren som föräldrahemmet. Stall med plats för 14 hästar, gräshagar, fodermagasin och ett ridhus ryms på den väl sammansatta anläggningen.
– Visst har jag det bra här, säger Alva när vi möts upp vid hagarna efter att hon precis har fodrat lunch.

Buköppnad tre gånger

Hästarna går nakna och njuter av sensommarsolen medan Alva ägnar dagen åt att packa upp efter SM-helgen på Strömsholm. En intensiv helg med både påläggskalven Davidoff och stallets stjärna Herbie till start, vilket i sig var det absolut största: att Herbie kunde vara med på SM. Artonåringen blev buköppnad så sent som i april, och att han har kommit tillbaka så starkt och bra som han har gjort, betyder allt för Alva.

 Det går inte att beskriva hur mycket han betyder för mig, han är mitt allt – och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.

– Herbie hade blivit buköppnad två gånger tidigare, så det var verkligen en mardröm när han blev dålig igen. Så fort han fick symptom åkte jag till kliniken, och där konstaterade man att det inte fanns något annat alternativ än att söva honom igen. Även den här gången hade tarmen hamnat i fel läge, men i övrigt var den frisk, så tack och lov gick operationen bra, säger Alva och klappar om sin häst.

– Det går inte att beskriva hur mycket han betyder för mig, han är mitt allt – och det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Herbie är fantastiskt snäll och väldigt, väldigt fin att rida.

Om den ökade traven är hans paradgren, är inställningen Herbies superkraft.
– Han är alltid pigg, glad och framåt att rida, och han älskar verkligen att tävla. Lika mycket som jag. I helgens första start var han så pass på tårna att han missade i stort sett varje övergång, och han taktade inte lite i skritten – han galopperade! – han tyckte verkligen att livet lekte där inne, berättar Alva med ett skratt.

Hundra procent delaktig

Tanken var att Herbie bara skulle gå en klass, men intrycket i premiären fick Alvas mentor och tränare Louise ”Lussan” Nathhorst att tänka om, så på lördagen gjorde ekipaget sin debut i Grand Prix Special.
– Han var pigg även i den starten, men helt klart mer ridbar. Vi missade övergången från skritt till piaff och det finns en del detaljer att slipa på, men vi slutade trea i klassen vilket jag är supernöjd med, säger Alva.

”Lussan” är hundra procent delaktig i min satsning och vi har så gott som daglig kontakt. När man inte har så mycket kunskap, är det otroligt värdefullt att ha någon man litar på och som kan guida en rätt.

Båda Alvas föräldrar är intresserade och engagerade i hästarna och verksamheten, men när det gäller själva sportsatsningen är det ”Lussan” som är hennes mentor och bollplank. Med en familj utan erfarenhet av en elitsatsning, har det stödet varit otroligt värdefullt.  
– ”Lussan” är hundra procent delaktig i min satsning och vi har så gott som daglig kontakt. När man inte har så mycket kunskap, är det otroligt värdefullt att ha någon man litar på och som kan guida en rätt. Det är så jag vill jobba med mina elever också, vara delaktig i hela satsningen, berättar Alva.

Framtiden känns ljus

Under det senaste året har Alva varit en av sex ryttare i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang. Förutom att Louise ”Lussan” Nathhorst är delaktig i satsningen, ryms även flera avsuttna områden som ryttarna får kunskap i.

– Jag har jobbat en del med mental träning även innan ATG Talang, främst för att bli bättre på att hantera motgångar. Den delen tycker jag har fallit på plats under det här året som vi har fått hjälp av Johan Plate. Även fysträningen och kosten är delar som jag behöver bli bättre på, så det har varit nyttigt, konstaterar Alva.

Syftet med ATG Talang Länk till annan webbplats. är att ge talangfulla ryttare verktyg för framtiden och hjälpa dem att forma en hållbar sportsatsning. Förhoppningsvis är ryttarna redo att ta plats i ett mästerskapslag den dag som rätt häst står i stallet. Enkelt uttryckt. Med 300 000 kronor från Ajaxstipendiet finns goda möjligheter för Alva att fortsätta den här resan.
– Det är fantastiskt inspirerande att få den här möjligheten att kunna fortsätta utveckla och förfina mitt system med ”Lussan” som mentor. Framtiden känns ljus, avslutar Alva.

Skribent: Jessica Ortiz Bergström

Publicerad: