Lotta Björes tips för en lyckad framridning

På framridningen handlar det bara om att få till de sista förberedelserna så att både häst och ryttare går in på banan med gott självförtroende, förklarade Lotta Björe i samband med att hon och Py Jägerdén höll en demonstration på temat.

Se hela framhoppningsclinicen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under våren pausade världen och många verksamheter fick ställa om till en allt mer digital verklighet. På Hipplogprogrammet genomfördes till exempel all teoretisk undervisning på distans och man testade även att lyfta in en del av den praktiska ridläran i det digitala rummet.

Det första testet gjordes på Strömsholm i samband med hipplogstudenternas avslutningsvecka. Lotta Björe och Py Jägerdén guidade studenterna i konsten att rida fram och demon livesändes. Initiativet möjliggjordes av ATG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och föll så väl ut att upplägget kommer att utvecklas under hösten. För studenterna kommer tillfällena att schemaläggas, men lektionerna kommer även att vara öppna för vem som helst att följa.

– Hipplogprogrammet utbildar många av framtidens yrkesverksamma i hästsporten, att kunna höja kvaliteten på utbildningen och samtidigt sprida kunskapen i vidare cirklar, tycker vi är både hållbart och innovativt, säger Maria Guggenberger som är hållbarhetschef på ATG.

Bra hjälp på backen är halva grejen

Vid den livesända lektionen på Strömsholms bankbana gav Lotta och Py studenter och tittare en inblick i hur den samkörda duon tänker kring framhoppning. Utgångspunkten för dagen var den femåring som Py satt på och den fiktiva klassen skulle ridas på anrika Slottsbanan.  

– Fundera alltid innan du rider fram. Ska hästen gå en eller flera klasser? Vad är det för bedömning i klassen? Är det varmt? Det gäller att ha bensin kvar i tanken, säger Lotta.
– Om det är stökigt eller hästen inte beter sig som hemma, försök ändå hålla dig till ett system. Jobba efter en checklista, en kortare variant än när du tränar, där du säkerställer att gas, broms och ratt fungerar.

En pålitlig medhjälpare är guld värd

Ett viktigt medskick som Lotta återkommer till ett par gånger, är att när du kommer till framridningen ska det vara tränat och klart. Framridningen är i första hand en uppvärmning. Du kan självklart vässa vissa detaljer, men det handlar snarare om att testa av att allt fungerar innan det är dags att rida till start.
Är det något som inte fungerar, blir det läxan du tar med dig hem och tränar vidare på.Ett annat medskick är vikten av medhjälpare. Att ha någon som hjälper till att hålla koll på starttiden, höjer och sänker och säkerställer att extra utrustning finns om så behövs, är guld värt. 

– Har jag med mig någon på framridningen som jag vet har koll på hur jag vill ha det, kan jag fokusera helt på att rida. Men är det en ny medhjälpare ser jag till att ta lite extra god tid på mig för att säkerställa att det inte blir någon onödig stress innan start, säger Py.

Lottas tips till dig som är medhjälpare:

  • Prata med små bokstäver så att du bidrar till en lugn stämning på framhoppningsbanan.
  • Placera dig mellan hindren, där har du bättre koll på vad som händer framför och bakom dig.
  • När oxern ska hoppas, säkerställ att bakbommen ligger på säkerhetshållare.
  • Kratta och håll snyggt före och efter hindren.

Hoppa lagom

Kom ihåg att hästen inte ska vara för trött när den kommer in på banan och att den ska komma in med modet och viljan att hoppa felfritt.
– Jag hoppar hellre lägre med bra kvalitet så att jag går in på banan med bra självförtroende, säger Py.
Lotta berättar att de brukar börja hoppa när det är ungefär åtta kvar. Ett lägre rättuppstående, gärna med marklinjen utdragen för att hjälpa hästen att få ett bra första språng.
– Hoppar hästen bra, höj upp lite. Fortsätter den att hoppa bra, höj ytterligare. Tänk på att landa rakt och fortsätt rakt fram. Höj lite till. När hästen har gjort fyra, fem bra språng på räcket kan den få pausa en liten stund.

– Innan det är dags att börja hoppa oxern, kan det vara läge att testa av och börja använda galoppen lite mer. Med oxern är det samma tänk som med räcket. När hästen hoppar avspänt och förtroendefullt kan du justera hindret. Höja lite och bredda. Avsluta med att ta ett språng på räcket innan du rider till start. Lycka till!

Efter en dryg timmes prat kring framridningens ädla konst, konstateras att det inte finns några enkla svar och givna lösningar. Varje häst, varje ryttare, varje situation har betydelse för vilka beslut som är rätt. Det är som med all ridkonst. Man blir aldrig fullärd.

Se hela framhoppningsclinicen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: