Här får lovande ryttare stöd att nå sina mål

Allt sedan ATG Hopp & Talang såg dagens ljus för snart sex år sedan, har Anna-Clara Pettersson koordinerat utvecklingsprogrammet. Hennes uppdrag är att säkerställa att varje ryttare får det stöd den behöver för att ta nästa steg i sin utveckling.

– Varje väg mot toppen är unik och att försöka hitta de där små detaljerna som kan göra stor skillnad för en specifik ryttare är inspirerande, berättar hon.

Anpassat upplägg

Enkelt beskrivet består ATG Hopp & Talang av fyra avsuttna tvådagarsträffar där ryttarna får chansen att träffa experter inom områden som exempelvis fysträning, kostlära, medieträning, ledarskap, avtalsfrågor och veterinärlära. Dessutom är tre välkända mentorer kopplade till utvecklingsprogrammet: Louise ”Lussan” Nathhorst, Göran ”Yogi” Breisner och Ann-Catrin ”Ankan” Carlsson. Mentorerna finns där för ryttarna mellan träffarna och ser även till att det individuella stödet nyttjas optimalt.

– Vi har ett upplägg som vi följer, men det anpassas alltid utifrån de ryttare som är med i programmet. Sedan första omgången har vi adderat flera delar till innehållet och vi skruvar ständigt på det för att få det så bra som möjligt. I år har läget i världen tvingat oss att tänka om lite, men jag hoppas att ryttarna som är med ändå känner att de fått med sig både värdefulla verktyg och inspiration för framtiden, säger Anna-Clara.

”Från bra till ännu bättre”

När tidigare ATG Talanger berättar om sina erfarenheter från året, nämns ofta: Ny kunskap. Helhetstänk. Inspiration. Nätverk. Att man blir del av ett härligt gäng, är en uppskattad bonus.

– Att vara med ATG Hopp & Talang är en unik möjlighet att utvecklas inom områden du kanske inte själv tänker på att du kan eller behöver utvecklas inom. Ryttare glömmer ofta bort fysträningen, kosten och den mentala träningen, områden som får stort fokus under året. Tillsammans med proffsig coachning från topptränare ger det världens möjlighet att utvecklas som ryttare från bra till ännu bättre. Dessutom är det en boost bara att bli uttagen, säger Aminda Ingulfsson, fälttävlansryttare och en av årets deltagare.

Ryttarnas behov styr

Ryttarna som blir uttagna, har en viktig sak gemensamt: De spås en lång karriär i ridsporten. Ambitionen med året är att de också ska få verktyg och kunskap som gör satsningen hållbar. 

– På de avsuttna träffarna säkerställer vi att ryttarna får kunskap inom olika områden, men sedan är det upp till var och en att omsätta den i praktiken. Någon ryttare kan få ett stort lyft av att fördjupa sig i exempelvis den egna träningen, medan någon annan kan ha stor nytta av att få hjälp med strukturen i satsningen, förklarar Anna-Clara.

Hållbar satsning

Utvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang är en del av spelbolaget ATG:s sponsring av ridsporten.
– Styrkan med att göra ett sådant här upplägg inom ramen för Svenska Ridsportförbundets verksamhet, skulle jag säga är uthålligheten. Det är lätt att dra igång olika utvecklingsprojekt, men att hålla i och hålla ut är verkligen något som avspeglar sig i kvaliteten. Det tycker jag märks i utvecklingsprogrammen på både nivå 3 (Folksam ryttarutveckling nivå 3) och 4 (ATG Hopp & Talang), säger Anna-Clara.

Avslutningsvis, vad krävs för att lyckas som ryttare?

– Man måste älska hästar för att orka göra en helhjärtad satsning. Det krävs en stor uthållighet och en förmåga att se möjligheter i de utmaningar och problem som man möter längs vägen, avslutar Anna-Clara.

Fakta om Anna-Clara Pettersson

Hon är Visby-tjejen som flyttade till fastlandet för att satsa på sin ridning, hästarna och rollen som ridlärare och tränare. Hon har sitt hjärta i hoppsporten och däri en förkärlek för de yngre, fyrbenta talangerna. Men hon har även ett stort engagemang i att lotsa och utveckla unga ryttare. På CV:t står diplomerad ridlärare level III, B-tränare i hoppning, hippologie kandidat i ridkonst och tävlingsryttare. Sedan 2016 driver hon sin egen verksamhet och sedan i fjol är hon assisterande landslagsledare i ungdomshoppningen.

  

Publicerad: