Annons
Annons

Fina resultat i Ermelo för voltigen – flera nya mästerskapskval

Foto: Andreas Danner

Stor svensk trupp. Stora startfält. Alla de främsta från Europa, Australien och USA på plats. Inga svenska topplaceringar, men flera fina ljuspunkter i Ermelo.
– Den svenska truppen har över lag presterat bra, säger landslagsledare Jessica Neilands.

Det var tuff konkurrens när ett stort gäng svenska voltigörer åkte till holländska Ermelo för att tävla internationellt i helgen.

– Den svenska truppen har över lag presterat bra, sammanfattar landslagsledaren Jessica Neilands som har basat över sammanlagt tolv individuella voltigörer och ett lag under helgen.

Bäst av de svenska lyckades junioren Nora Sandberg-Müller från Uppsala.

– Grunden var väl inte så bra, men båda kürerna gick fint, säger Nora som klättrade upp till en slutlig sjundeplats av 40 startande och nådde superfina poängen 8.012 i kürfinalen.

Tävlingen i Ermelo har sin status. Hit kommer de flesta av de bästa voltigörerna.

– Ermelo är ju speciellt, säger Nora. Det är en bra tävling. Det är också tidigt på säsongen, så väldigt många håller fortfarande på att trimma in nya program och så.

Nora själv passar in på den beskrivningen. Hon visade en ny kür, med ny, lugn musik, och hon gjorde det med den äran. Hon har ett träningssamarbete med en schweizisk voltigeklubb och tävlade i Holland på den schweiziska hästen Latino och linföraren Michael Heuer.

Mönstret med en lite trevande grund – alltså de inledande obligatoriska övningarna – och därefter fina kürer gick igen för många i den svenska truppen.

Riktigt bra fria kürer från flera håll– I grunden kändes det som att många hade lite mer att ge. De tekniska kürerna gick bra för några, men för några satt momenten inte riktigt. Däremot fick vi se några riktigt bra fria kürer från flera håll, säger Jessica Neilands.

Team Svea Junior gjorde ett fint resultat i Ermelo 2024 och kvalade till årets EM.

Foto: Andreas Danner

Team Svea Junior satte EM-kvalet

Juniorlaget Team Svea Junior fick precis den profilen på tävlingen.

Från en inledande grund som inte gav högre poäng än 5.9 blixtrade laget till och visade två kürer med stuns och precision. 7.2 dag två och nära 7.3 i finalen gav slutpoängen 6.956. Juniorlaget med hästen Elversoes Galantic och linförare och tränare Daniela Fiskbaek nådde därmed kvalpoängen för JEM i den första internationella starten.

I young vaulter-klassen i Ermelo svarade Olivia Neilands för den starkaste svenska prestationen med nionde plats bland de 25 startande damerna. Olivia tävlar på Havhøjs Bello Nero, också hon med Daniela Fiskbaek som linförare. Olivia visade jämna, säkra uppvisningar med poäng över 7 i alla tre tävlingsomgångarna och fina slutpoängen 7.169.

Internationell debut för nya hästen La Norrmann

Ella Filippa Velander tävlade bland seniorerna på nya hästen La Norrmann med Balazs Bence som lugn linförare. Hästen gjorde i Ermelo sin första internationella tävling.

Han har skött sig superbra och gått från klarhet till klarhet– Jag gjorde själv ingen stor insats. Allt fokus låg på att ge Norrmann en bra tävling, och han har skött sig superbra och gått från klarhet till klarhet, säger Ella Filippa.

– Sex individuella och juniorlaget nådde kvalgränsen redan vid den här tävlingen, säger Jessica Neilands. Det är förstås extra roligt. Det betyder för den skull inte att de är uttagna till mästerskapet. Vi har ett par utlandstävlingar till, och det finns också andra faktorer som vi behöver ta med i bedömningen.

Svenska voltigörer tävlar härnäst i Lier i Belgien och i Villasanta Monza i Italien.

Fullständiga resultat CVI*** Ermelo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt