Käppissuccé i terrängen

Käpphäst fälttävlan Baståsen käpphästfälttävlan käpphästdressyr käpphästtävling veterinärbesikning

Dressyr, hoppning och terräng – på käpphäst. Baståsen Ridklubbs fälttävlanspremiär blev en höjdare. "Det var skitkul," säger Sanna Lindahl, ridskolechef.

Text: Sofia Johansson Foto: Mattias Burling

Det är morgon och en av de där riktigt varma sommardagarna i juni. Klockan närmar sig halv tio och bil efter bil kör in på stallplanen hos Baståsens Ridklubb i utkanten av Surahammar. Allteftersom parkeringen fylls på och ryttarna kliver ur ersätts tystnaden av nervöst småprat och fnitter. Den där spänningen som kan kännas på alla tävlingsplatser märks direkt. Föräldrar kollar på klockan, dubbelcheckar starttider, packar ur bilen och försöker lista ut vart de ska ta vägen. Barnen tittar till sina hästar, byter om, tittar vilka andra som kommit och försöker ta in allt som händer. 

Nedanför slänten ligger sekretariatet. Strax intill finns framridning, framhoppning och tävlingsbanor. För ryttarna väntar nu en hel dag med fälttävlans alla moment: dressyr, banhoppning och terräng. Det skulle alltså kunna vara vilken tävling som helst, men det är något som är helt annorlunda. Idag är det nämligen käpphästarnas tävlingsdag. 

Efter att varje deltagare fått sin nummerlapp från sekretariatet är allt igång. För en del är det på lek, för andra är det mer på allvar. För några är det den allra första tävlingen med sin egen häst. Nästan alla ska dessutom delta i distriktsmästerskapet i fälttävlan för käpphäst.

Käpphäst käpphästfälttävlan hoppning dressyr Baståse ridklubb ridskola fälttävlan

Molly Myrland, 9, med Billy och Leah Wallén, 10, med Sky är redo för käpphästfälttävlan.

Hoppning

Precis som i fälttävlan på riktig häst eller ponny inleds tävlingen med dressyrmomentet. Alla ekipage har fått träna in ett program som de får rida inför en av dagens domare. Vid dressyrstaketen står klubbens fina tävlingsbokstäver och blommor uppställda och på ena kortsidan sitter dagens domare redo att föra protokoll.
– Det här är mer nervöst än att tävla med vanlig häst, säger Haylie Rebane, 7, med Lady Day.

För flera ryttare är dressyren ett av de mest pirriga momenten då det är första gången de framför ett helt program inför en domare. De flesta har tränat noga. Alla har sina egna utmaningar.

– Jag är lite nervös för att det ska blir rätt galopp, säger Tuva Asp, 12, under framridningen av Mumin.
Kompisarna är snabbt framme och hjälper till och visar med hjälp av sina egna ben vilket som är höger respektive vänster galopp.

Jag tycker att hoppningen är roligast för då kan jag hoppa högre än vad jag kan med riktig häst.

När Tuva Asp sedan rider programmet sitter galoppen som en smäck och hon klappar om Mumin och pustar lättad ut efteråt.

Men i fälttävlan är det ju inte slut efter ett moment. När dressyren är avklarad är det dags för banhoppning. Deltagarna har själva fått anmäla vilken höjd de vill hoppa och går noggrant banan för att vara säkra på att de kan vägen och inte missar något hinder. – Jag tycker att hoppningen är roligast för då kan jag hoppa högre än vad jag kan med riktigt häst, säger Inez Bergström, 11, som tävlar med Winston.

käppis, käpphäst, käpphästfälttävlan, terräng, hoppning, Baståsen, ridklubb, ridskola

Leah Wallén och Sky klarar hoppmomentet utan problem.

käpphästfälttävlan, käpphäst, Baståsen

Elin Åström går banan inför hoppmomentet. Den här dagen tävlar hon med Star.

När alla har genomfört både dressyren och hoppningen är det paus och dags för matpaus. Sedan är det hög tid för att gå ännu en bana – ute i terrängen. 

Ridskolechefen Sanna Lindahl, som också är dagens tävlingsledare, tar med sig hela gänget till terrängbanan. Tillsammans går de hela sträckan medan Sanna Lindahl förklarar vad det är för hindertyper och vilka utmaningar de olika hindren kan ge. Det finns både stockar, lådor, rishinder, upphopp och vattenhinder i olika färger och former. Ibland står två hinder bredvid varandra, oftast ett lite högre och ett litet lägre för att det ska finns något som passar alla.

En av dem som är väldigt laddad inför det avgörande momentet är Elin Åström, 12, som totalt har tio käpphästar hemma i Hallstahammar.
– Jag har sytt fem av dem av dem själv, berättar hon.
Den här dagen är det Star som har fått följa med.
– Det är min bästa häst. Den är inte rädd för något, säger Elin Åström.

Lova Blomqvist visar Flingan under veterinärbesiktningen och får klartecken att starta.

Lova Blomqvist visar Flingan under veterinärbesiktningen och får klartecken att starta.

Innan det är dags för start är det ytterligare ett viktigt moment kvar: Veterinärbesiktningen. Varje deltagare får springa upp och visa sin häst inför dagens tävlingsveterinär. Som tur är upptäcks inga hältor, sår eller andra skador. Alla hästar dansar igenom och är klara för start.

I högtalaren presenterar Sanna Lindahl ekipagen och refererar deras rundor så att publiken kan hänga med under hela banan. I terrängen ska ryttarna rida inom en optimaltid. Det betyder att ryttarna ska försöka pricka en tid som ligger så nära tre minuter som möjligt, vilket visar sig vara ganska klurigt.

käpphästfälttävlan, käpphäst, Baståsen, ridklubb, ridskola

Vilma Jansson och Ludvig trivs i vattenhindret.

Baståsen, fälttävlan, käpphäst, käpphästfälttävlan,

Leah Wallén och Sky klarar upphoppet som en dans.

käpphäst

Efter målgång får ryttarna festis och hästarna får morötter. Sedan blir det rosetter och priser till alla. Sedan får både deltagare och Sanna Lindahl möjlighet att pusta ut efter en intensiv men väldigt lyckad dag.

– Det var skitkul. Alla barn är så seriösa och det var lärande och roligt och ett så stort engagemang. Det var så häftigt att alla är så engagerade i sina käpphästar, säger Sanna Lindahl. 

– Mitt mål var att de skulle ha med sig något hem eftersom det finns så mycket lärande genom käpphästarna. 

Hela upplägget har varit så likt en riktig tävling som möjligt. 

– Det gjorde att de verkligen fick se hur det fungerar. Kanske är det här enda chansen de har att få prova på fälttävlan eller så blir den som ett första steg, säger hon. 

Hon tror att det finns många fördelar med käpphästaktiviteter då eleverna kan ta till sig kunskapen på ett annat sätt än när de sitter på en riktig häst. 

– Här kan de verkligen tänka på hur allt fungerar. När man gör sin första riktiga tävlingsstart är man nervös för egen del och för hur hästen ska bete sig. Det finns så mycket man ska oroa sig för då. Här kan de bara fokusera på hur det går till. Man kan lära sig dressyrprogrammet utan att vara rädd för att hästen ska stanna och kissa. Här kan de verkligen fokusera.

käpphäst, käpphästfälttävlan, Baståsen, ridklubb, ridskola

Hon är övertygad om att det kommer att arrangeras fler liknande aktiviteter på Baståsen. 

– Det var väldigt inspirerande. Jag är så imponerad över att alla går så "all in". Men det krävs också att man har drivet och verkligen är engagerad på riktigt. Det går inte att göra det halvhjärtat utan man måste göra det helhjärtat. 

– Jag tror också att jag både kan vara allvarlig och seriös men ha barnasinnet kvar. Det är viktigt att ta det på barns vis, säger hon.

Publicerad:

Min käpphäst

Min käpphäst, käppis,

Ladda ner Pdf, 165.3 kB., skriv ut och spara

Fixa en schysst tävling

  • Heja på varandra, beröm och bekräfta varandra både på nätet och i manegen/ stallet. Ett schysst klimat vid tävlingar är såklart en självklarhet.
  • Visa respekt gentemot dina medtävlande, men också mot funktionärer och domare. Tänk på att inte störa ryttare under pågående ritt.
  • Kom ihåg att fylla på med energi under en lång tävlingsdag. Både du och din käpphäst presterar bättre om ni äter och dricker ordentligt.
  • Alla käpphästar är välkomna att delta i en tävling oavsett ras, ålder eller ursprung.
  • Ta väl hand om din käpphäst och se till att den får både kärlek och omvårdnad. En välmående käpphäst presterar bättre!
  • Kom ihåg det viktigaste av allt: Ha kul!

Sju skäl att älska käpphästar

Hantverk
Det är kul att tillverka sin egen käpphäst. Det behöver inte vara svårt. Välj ett mönster och kom igång. Håll det enkelt i början. Det finns många tyger, knappar och material som är klippta och skurna för huvud, ögon, man och utrustning. Övning ger färdighet.

Hobby
Käppisarna hämtar inspiration från ”riktiga hästvärlden”, men är en egen värld och en självständig sport. Alla deltagare fångas av olika saker; pyssel, kompisar, mysa med käppisar, tävla. Välj allt eller den del du tycker är kul. 

Träning
Att rida käpphäst kräver både kondition, benstyrka och kroppskontroll. Suverän motion helt enkelt. Ta med din käppis ut i naturen så får du frisk luft på köpet. 

❤ Tävling
Dressyr, hoppning, fälttävlan och westernridning. I dag finns tävlingar i flera grenar. I dressyr finns vanliga program liksom de fria programmen, kür. I hoppning kan ribban ligga runt allt från en bom på marken till 1 meter. Höjdrekordet finns i Finland och är 1,41 meter. 

❤ Kamratskap
Käpphästarna öppnar dörrar till en varm gemenskap med vänner från hela världen. Du får kompisar för livet. 

❤ Kunskap
”Käppisar” är suveräna kunskapsspridare – hela ridsporten i miniatyr och ett perfekt sätt att lära till exempel ridbanans vägar, säkra grepp, dressyrprogram och allt runt tävling. 

❤ Fantasi
I käpphästvärlden flödar fantasin. Här finns inga rätt eller fel eller tunga reglementen. Sätter fart på din kreativitet. 

LÄS MER! På ridsport.se hittar du banskisser, dressyrprogram och mycket mer om käpphästar.

Relaterade artiklar