”Han är en otroligt cool häst”

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Han är inte så förtjust i ­äpplen men älskar morötter. Han gillar sin hage och box men villl helst slippa ­andra hästar. För Häst & ­Ryttare berättar Henrik von  Eckermann om kärleken till King Edward och vad som gör stjärnan historisk.

En av Henrik von Eckermanns morgon­rutiner hemma på gården är att titta ut genom köksfönstret. Därifrån ser han rakt in i King Edwards box. Då och då sticker guldhästens huvud ut genom ­boxdörren och ser sig nyfiket omkring.

– Han är en fantastisk och härlig karaktär, inte bara som sportkompis utan även som häst. Han är en ­otroligt cool häst, säger Henrik von Eckermann.

Det har gått några veckor sedan de båda skrev historia på VM och kärleken till King Edward går inte att ta miste på.

– Han betyder otroligt mycket. Utan honom hade inte de här otroliga sakerna varit möjliga, säger ­Henrik von Eckermann.

Från början var tanken att fästmön Janika ­Sprunger skulle tävla King Edward men när hon blev gravid ändrades planerna.

– Första gången jag satt på honom kände jag att han hade något speciellt. Han hade den där otroliga kraften. Det kunde man känna bara när man travade iväg på honom, säger Henrik von Eckermann.

– Utvecklingen har ju hela tiden varit stadig och på väg uppåt och blir hela tiden ännu bättre. När man tror att man är färdig ger han ännu lite mer. Han har hela paketet. Han är försiktig och har en otrolig inställning. Han har otroligt mycket kraft och kapacitet och har fått ett stort för troende för mig som ryttare.

Nu är ekipaget historisk. Guldet är Sveriges första VM-medalj i hoppning någonsin och självklart har stjärnhästen en del önskemål om hur livet ska vara hemma på gården.

– Han gillar sin hage och sin box och är väldigt glad när vi rider, men han gillar inte andra hästar så mycket. När man ryktar honom är han också rätt irriterad men han gillar väldigt mycket när lagets fysioterapeut Silvia håller på med honom.

Och så har han en egen smak kring godis.

– Han älskar olika morötter och allt vad de kan vara, men äpplen gillar han inte så mycket.

Publicerad:

King Edward

Född: 2010.Härstamning: e. Edward 28, u. Koningin de Lauzelle, ue. Feo.Ägare: Dufour Stables.
Uppfödare: Wim Impens.
Kön: Valack.

Relaterade artiklar