Annons
Annons

Stall & anläggning

Vy över Botkyrka RS.

Foto: Mikael Sjöberg

Anläggningsguiden

Sverige beräknas ha över 350 000 hästar, 77 800 stall och 450 ridskolor. Andelen anläggningar med ridhus har ökat de senaste decennierna men många av landets ridanläggningar byggdes på 1970- och 1980-talen som nu behöver renoveras och moderniseras. Idag gäller andra krav på tillstånd och andra hänsyn som djurskyddskrav och miljö bestämmelser. Den här guiden ambition är att underlätta om-, till- eller nybyggnad av stall eller en hel anläggning.

Ridunderlag – en guide

”Ridunderlag en guide” är en fullmatad faktasamling om att anlägga och sköta ridbanor. I en ny upplaga serverar några av Sveriges och världens främsta underlagsexperter handfasta råd om ridbaneunderhåll. Kapitlet om underhåll har kompletterats 2021 med ännu mera fakta och sex korta, förklarande filmer. Bland annat om varför underhållet är så avgörande för hästens bästa och teman som bevattning, redskap, harvning och till exempel det viktiga i att hålla banan fri från gödsel. Tre animerade kortfilmer visar också tydligt på olika mönster som kan användas när man harvar en ridbana. I kapitlet om gräsunderlag hittar du tips om hur du anlägger och underhåller en gräsbana

Brandskydd

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram verktyg i systemet REQS för hjälp till självhjälp gällande Systematiskt arbetsmiljöarbete och Systematiskt brandskyddsarbete. Samtliga föreningar i förbundet kan ta del av verktygen, oavsett om de driver ridskola eller inte. Läs mer här

För frågor om REQS, kontakta Anna Reilly, anna.reilly@ridsport.se

Miljö och hållbarhet

I samband med planering av om- eller nybyggnad av stall och anläggning finns mycket att fundera kring. Miljö och hållbarhet är idag betydelsefullt i alla verksamheter och inte minst gödselhantering är en viktig fråga för såväl stall- som arbetsmiljö. Här finns mer att läsa om det.

Rökfria anläggningar

  • Det är en självklarhet att ridanläggningar är rökfria. Förutom att det är bättre för både hästar och människor ur hälsosynpunkt är det också stor brandrisk runt stall och ridhus.
  • Sedan 1 juli 2019 råder särskilda bestämmelser om rökfria utomhusmiljöer, bland annat idrottsanläggningar. Läs mer i folkhälsomyndighetens informationsblad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Centrala Ungdomssektionen drev under flera år projektet "Rökfri anläggning", där flera hundra klubbar tog ställning mot rökning. Projektet tilldelades bland annat WHO:s utmärkelse World No Tobacco Day Award.

Publicerad: