Annons
Annons

Trygghet på nätet

Trygga ledare – Två barn tillsammans med en ledare och en häst.

Foto: Jennifer Söderlund/Stiftelsen Friends

Det som är bra med nätet är också det som blir problematiskt när någon är utsatt. Kränkningar kan spridas snabbt, enkelt och anonymt. Men utöver det så skiljer sig inte mobbning bland barn särskilt mycket åt om det sker i skolan, stallet eller telefonen.

Här har vi samlat några tips för hur du som vuxen ledare kan göra för att bidra till att även nätet är en säker plats för de barn och unga du möter i ditt uppdrag. Du hittar fler tips i våra webkurser för unga och vuxna ledare.

Skaffa kunskap

Skaffa grundläggande kunskap genom att fråga barn och unga i din närhet om deras nätvardag eller prova att söka information om vilka sidor, appar och spel som är populära just nu. Om du själv har grundläggande kunskap om vad barn och unga gör på nätet kommer det att vara enklare att samtala med dem om det på ett schysst sätt.

Var en förebild

Tänk på att du är en förebild för barn och unga, även när du är online. Tänk gärna en gång extra innan du lägger upp, delar eller kommenterar något. Enligt Friends nätrapport 2017 har 80% av alla 16-åringar sett vuxna bete sig illa på nätet.

Var intresserad

Ifrågasätt inte vad barn och unga gör på nätet, visa istället intresse och ställ öppna frågor. Om du visar intresse utan att vara dömande ökar chansen att de vänder sig till dig om de har något som de behöver berätta eller vill ha råd och stöd kring.

Erbjud ditt stöd!

Det är viktigt att barn och unga vet att det finns någon vuxen i sin närhet att vända sig till om de skulle behöva råd och stöd eller om de blir utsatta för något på nätet.

Agera

Agera om du får kännedom om att en elev blir utsatt för en nätkränkning. Att agera kan exempelvis innebära att utreda och prata med de berörda, anmäla inlägget så att det tas bort, prata med andra vuxna som du tänker bör veta om händelsen eller polisanmäla det som hänt. Behöver du stöd i hur du ska agera i situationen? Friends har en rådgivning där du kan få hjälp med hur du ska gå vidare.

Publicerad: