Annons
Annons

Ny studie om sexuella trakasserier och gråzoner inom hästsporten

Foto: Schysst stall/Prevent

Hästsporten har massor av positiva sidor men kan samtidigt vara en riskmiljö. För att skapa en trygg miljö för människor och hästar är det viktigt att förstå de problem som kan finnas. En ny studie - Trygg hästsport- signerad Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Norges idrottshögskola (NIH), sätter fingret på problemen och behöver din hjälp.

Trygg Hästsport - till enkätstudien Länk till annan webbplats.

Delta i intervjustudien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsatthet är inte unikt för hästsport, det kan förekomma i alla idrotter och alla sociala sammanhang, men hästen som mittpunkt gör hästsporten speciell. Tillgången till hästen kan till exempel medföra makt, auktoritet och kontroll för vissa personer. Där andra kan bli underordnade, beroende och sårbara. Omständigheter som gör utnyttjande, trakasserier och övergrepp möjliga.

Problemet fördjupas av såväl tystnadskultur som gråzoner. Tystnadskultur gör till exempel att få känner sig trygga att rapportera om vad de själva eller andra varit med om. Och om vad som är förenligt med hästsportens värdegrund eller inte. Gråzonsfall brukar vara särskilt svåra att identifiera och hantera i brist på regler, men också brist på systematiska rutiner för att tillämpa regler och värdegrund. Därför behövs ökad kunskap och medvetenhet om just tystnadskultur och gråzoner.

För att skapa förutsättningar för en trygg miljö - både för människor och hästar - är det nödvändigt att förstå de problem som kan finnas. Därför har en grupp svenska och norska idrottsforskare med särskilt intresse för trygg idrott, initierat ett forskningsprojektt som vill bidra med evidensbaserad kunskap om sexuella trakasserier och övergrepp och om relaterade gråzoner inom hästsportsmiljöer. Allt för att fortsätta utveckla ridsportens trygghetsarbete.

Ansvarig forskare är Susanne Johansson, tidigare ledamot av Svenska Ridsportförbundets Trygghetsråd samt Åse Strandby, professor, NIH.

Syftet med projektet är att:

  • Undersöka upplevelser, förekomst och karaktärsdrag av sexuella trakasserier och övergrepp inom hästsektorn
  • Undersöka riskfaktorer och gråzoner som kan möjliggöra sexuella trakasserier och övergrepp inom hästsektorn
  • Bidra med information och rekommendationer för trygghetsarbetet inom

Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten.

Mer om studien Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt