”Vi måste ta säkerheten på allvar ”
Det viktigaste för att undvika skador är kunna häst och aldrig slarva med säkerhetsutrustningen. Det säger vår förbundsläkare Margaretha Rödén som är på plats när Säker med häst on Tour landar hos Bodens Ridklubb 21 oktober.
Ju mer vi kan om hästars naturliga beteenden och behov. Desto säkrare blir vi tillsammans. Det är det grundläggande budskapet i satsningen Säker med häst on Tour i samarbete med Folksam som under flera år tagit rygg på kloka ryttare och hästfolk under en serie clinics.
Med till Bodens Ridklubb är landslagsryttaren Amanda Landeblad och Nicole Holmén som kommer att bjuda på tips kring både säkerhet, hoppning och hur du bygger förtroende för din häst.
Margaretha Rödén är förbundsläkare och jobbar bland annat med vårt skadeförebyggande arbete.
Den bästa säkerhetsutrustningen av alla är kunskap och kloka rutiner, understryker hon.
- De vanligaste olyckorna inom ridsport handlar om huvudskador när man faller av hästen. Men de allvarligaste inträffar ofta på marken och vid hantering av hästar, som vid in och utsläpp i hagen.
- Vi måste ta säkerheten på allvar. Ibland är det nästan som vi inom ridsporten tar skador för givet när man istället borde reflektera över varför de ens uppstår.
De vanligaste olyckorna inom ridsport handlar om huvudskador när man faller av hästen. Men de allvarligaste inträffar ofta på marken och vid hantering av hästar
Margareta passar också alltid på att påminna om hjärntrappan och den världsunika hjärnskakningsforskningen som pågår just nu i samarbete med Folksam.
Ett viktigt led i ridsportens säkerhetsarbete är också det nya verktyget för incidentrapportering, där alla kan bidra med både stora och små tillbud.
- Det är viktigt att allt dokumenteras så vi kan se var det finns luckor i säkerheten och hur vi bäst kan förebygga dem, säger Margaretha Rödén.
För Amanda Landeblad sitter många av de säkra greppen i ryggmärgen.
- Jag hängde på ridskolan i många år och fick med mig en bra grund därifrån, säger hon.
- En sådan detalj är att vi till exempel alltid vänder hästen mot staketet när vi släpper dem i hagen. Det är om man slarvar med de där vardagsrutinerna som olyckan lätt är framme.
Amanda betonar vikten av att hela tiden fylla på med kunskap om hästar och inspireras av världens bästa ryttare.
- Jag har samlat på mig mycket kunskap genom att rida för olika tränare och idag får jag mycket inspiration och kunskap från min tränare Jens Fredricson. När jag är ute och tävlar kollar jag också alltid på hur andra ryttare löser olika saker. Jag vill lära av de bästa.
Nicole Holmén är beridare på Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricsons Grevlunda men var tidigare så kallad catch rider som tävlingsrider som tävlar andras hästar.
- Jag lär mig något av varje häst jag rider. Men jag är väldigt noga med att ta reda på vad det är för hästar och tittar på film hur de beter sig med ägaren innan jag sitter upp. Som catchrider rider jag sällan hästen i veckorna utan bara på tävling. Jag skulle aldrig hoppa upp på en häst jag är osäker på och som kan vara en fara för mig eller alla runtomkring, säger hon.
Hon tummar inte på säkerhetsutrustning och har oftast skyddsvästen på.
- Ibland när man hoppar upp och ner upp på många hästar kan jag tycka att det tar emot. Men så åker man i backen och blir snabbt påmind om hur det kan kännas när man inte har väst. Den är verkligen jätteviktig.
Clinicen Säker med häst on Tour från Boden kommer att sändas på Youtube i efterhand.
Publicerad: