Annons
Annons

Vi avråder från viktgränser – för hästens och människans bästa

Den senaste månaden har viktgränser på ridskolor diskuterats i media. Svenska Ridsportförbundet rekommenderar inte att ridskolor har viktgränser för sina elever. Både för hästens och människans bästa. Behöver ni som förening stöd i detta, hör av er till våra föreningsrådgivare.

I vår idrott har vi ett ansvar att alltid se till hästens bästa. Men att matcha häst och ryttare på bästa sätt handlar många faktorer, inte bara vikt. Det handlar om till exempel hästens och ryttarens kunskapsnivå, hästens storlek, hur den är tränad, ryttarens längd, balans, och följsamhet liksom längden och innehållet i ridpasset och underlaget man rider på. Med viktgränser finns en risk att den här helheten går förlorad. Vi har stor tillit till att våra kloka och utbildade ridlärare kan se till alla aspekter utan uttalade viktgränser.

Vår rekommendation handlar också om att säkra människors trygghet. En viktgräns går emot Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott, riktlinjer som finns där av en anledning. Även om vi är stolta över att stallet är en plats som ofta bidrar till ungas trygghet och välmående, så vet vi samtidigt att vikt är ett känsligt ämne och att exempelvis ätstörningar är vanligare bland unga tjejer som rider. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Något vi som idrott måste ta på största allvar.

Mer information om våra rekommendationer hittar du här:

Rekommendation till våra föreningar Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt