Annons
Annons

Hamre Ridskola upptäckte antikroppar mot kvarka hos importerad ponny tack vare Ridsportförbundets utökade provtagning

Under 2024–2025 erbjuder Svenska Ridsportförbundet och Statens Veterinär-medicinska Anstalt (SVA) gratis test av antikroppar mot kvarka finansierat av Jordbruksverket. Hamre Ridskola tog vara på möjligheten och det visade sig att en symptomfri ponny bar på antikroppar mot smittan.

– Jag rekommenderar absolut att ta de här testerna. Det finns ju alltid en stor oro kring vad som skulle kunna hända om en smitta bryter ut, säger Bobo Fuchs, som tillhör ägarfamiljen av Hamre Ridskola.

De är vana importörer och har rutiner på plats kring karantän, luftvägsprover och blodprover. Den här gången, i september 2024, handlade det om sex ponnyer från Irland.

– Vi hade sett att Svenska Ridsportförbundet och SVA hade det här gemensamma projektet som finansieras av Jordbruksverket och kontaktade dem innan ponnyerna skulle anlända, säger Bobo Fuchs.

När ponnyerna kom till Västerås togs de direkt till två karantänsstall, helt skiljt från ridskolan, och blodproverna togs.

– Just gällande sjukdom fanns ingen oro för de var symptomfria. Men det visade sig att en av dem var bärare av antikroppar mot kvarka, säger Bobo Fuchs.

Antikroppstestet visade att ponnyn kommit i kontakt med kvarkasmitta och då kan det behövas extra uppsikt. Ponnyerna sattes i två olika stall. De fick också vaccin mot kvarka eftersom det finns forskning som visar att vaccination av exponerade hästar kan förhindra utbrott av kvarka. Ponnyerna har nu varit i Sverige i sju veckor och är fortsatt symptomfria. Två av dem är flyttade till Hamre Ridskolas ordinarie anläggning och fyra är kvar i de separerade karantänsstallen.

– Det smittar ju väldigt lätt så vi har helt separat personal på ridskolan och i karantänen, just för att undvika att eventuell smitta sprids, säger Bobo Fuchs.

Kvarka kan ge feber och näsflöde. Lymfknutor kan svullna och bilda bölder. Följdsjukdomar är lunginflammation och bölder som kan uppträda på flera ställen på hästens kropp. Kvarkan är en fruktad sjukdom för inte minst ridskolor och träningsanläggningar där många hästar möts.

Skulle en häst drabbas av kvarka eller det finns misstankar om kvarka hos en häst i stallet måste veterinären anmäla det till länsstyrelsen. Stallet stängs då tills veterinär kan konstatera att det inte finns risk för vidare smittspridning. Från smitta till sjukdom räknar man med 3 - 14 dagar och hästen börjar vara smittsam 24 - 48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2 - 3 veckor, ibland betydligt längre.

På Hamre finns 80 hästar och om en smitta tar sig in får det stora konsekvenser.

– Först och främst vill man ju att alla hästar och djur ska vara friska. Det är ju olika hur sjuka de blir, men även om de inte får symptom alls så blir det en stor apparat för verksamheten när man måste stänga under lång tid, säger Bobo Fuchs.

Verksamheten på Hamre Ridskola pågår och resterande fyra av de importerade ponnyerna flyttas från karantän till ordinarie anläggning när nya provsvar tillåter.

Ridskolor och andra stall av olika typer, även travstall, som vill delta i studien med sina nyinköpta hästar uppmanas att mejla till Markku Söderberg, Svenska Ridsportförbundet, markku.soderberg@ridsport.se.

Mer om kvarkaprojektet
Läs om forskningsprojektet hos SVA Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt